Avukat Demirkale'nin Yanıtları: Çocuk İstismarı Nedir? Yasal Düzenlemeler ve Eksiklikler!

Avukat Demirkale'nin Yanıtları: Çocuk İstismarı Nedir? Yasal Düzenlemeler ve Eksiklikler!

Avukat Demirkale'nin Yanıtları: Çocuk İstism... İstismarın büyük oranda güç dinamikleriyle şekillendiğini unutmamak gerekiyor. Burada temel prensip: Çocuk istismarının sorumluluğu her zaman yetişkinlerdedir. Eğitilmesi ve dönüşmesi gereken taraf, yetişkinlerdir. İşte detaylar...

Volkan Kahyalar’ın haberine göre çocuk istismarı, toplumumuzun kapanmayan yaralarından biri haline gelmiştir. Artan vakalar ve bunlara gösterilen tepkiler, medyanın bu sorunu daha yakından ele almasına neden olmaktadır. Ancak, bu kadar hassas bir konunun işlenmesi büyük bir sorumluluk ve özen gerektirmektedir. "Çocuk istismarı nedir?", "Çocukların hakları nasıl korunur?" ve "Hukuk bu konuda nasıl devreye girer?" gibi kritik soruların yanıtlarını bulmak için Avukat Ayşenur Demirkale ile görüştük.

ÇOCUK İSTISMARI VE TOPLUMSAL FARKINDALIK

Avukat Ayşenur Demirkale, çocuk istismarının yalnızca fiziksel şiddetle sınırlı olmadığını, psikolojik ve ekonomik boyutlarının da en az diğerleri kadar yıkıcı olduğunu vurguladı. İstismarın derin ve çok yönlü bir toplumsal sorun olduğunu belirten Demirkale, toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına göre, toplumun her kesiminin çocuk istismarı konusunda bilinçlenmesi gerekmektedir. Yargıtay kararlarında her vakanın özgün bir şekilde ele alındığını ve ceza yasalarının çocukların korunmasındaki hayati rolünü ekledi.

HUKUKEN ÇOCUK İSTISMARI

Son günlerde medya aracılığıyla çocuk istismarları ve cinayetleri üzerine vakalara tanıklık ediyoruz. Kamuoyunda yapılan tanımlar neticesinde herkes belirli konulara yorumlar yapmaya başladı. Ancak, çocuk istismarı hukuken nasıl tanımlanıyor? Kamuoyunda sansasyonel vakalar gündeme geldiğinde tartışılan bir konu olduğunu kabul etmek gerekiyor. Eğer bu sorunları bütünlüklü bir politika ile çözmek istiyorsak, sıklıkla istismar meydana gelmeden dahi bu konuları tartışmamız önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütü, çocuğun sağlığını, fiziki ve psikolojik gelişimini olumsuz etkileyen, bilerek veya bilmeyerek bir yetişkin tarafından çocuğun içinde yaşadığı toplumda yapılan hareketler olarak tanımlamaktadır. Bilerek ve isteyerek ya da dikkatsizlikle çocuğa zarar verilmesi durumları istismar olarak değerlendirilmektedir. Yargıtay kararları da her vakayı özgün bir şekilde tanımlamakta ve bu tanım üzerinden şekillenmektedir.

İSTISMAR TÜRLERI

Çocuk istismarı fiziksel, psikolojik ve ekonomik istismar olarak alt başlıklara ayrılmaktadır. Ancak algımız itibarıyla çocuk istismarı denildiğinde genellikle fiziksel kaba şiddet ve cinsel istismar ön planda gelmektedir. Bu istismar türlerinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu türler arasında kesin sınırların her zaman mümkün olmadığını da belirtmek gerekir; birçok vakada bu istismar türleri iç içe geçmiş durumdadır.

Demirkale, "Bilerek ve isteyerek bir zarar söz konusuysa, suç tipinin ağırlaştırılmış halinden cezalandırma gerçekleştirilir" dedi. Özellikle son yıllardaki teknolojik gelişmeler ve insan ilişkilerindeki değişikliklerle birlikte istismar türlerinde de farklılık oluşmakta; ancak tüm bunların çocuk istismarı başlığı altında değerlendirilmesi doğru olacaktır.

ÇOCUK KORUMA KANUNU VE HUKUKI SÜREÇLER

Çocuk Koruma Kanunu kapsamında çocuklar iki başlık altında tanımlanmaktadır: korunma ihtiyacı olan çocuklar ve suça sürüklenen çocuklar. Korunma ihtiyacı olan çocuklar, dikkatsizlik ve istismar edilen çocuklarla suç mağduru çocukları içermektedir. Çocuklarla ilgili süreçlerin tamamında yasalarda desteklenmelerine dair düzenlemeler bulunmaktadır. Örneğin, suç mağduru çocukların avukat yardımı alması, beyanlarının alınması süreçlerinde ses ve görüntü kaydının yapılması gibi uygulamalar mevcuttur.

İhmal ve istismar mağduru çocuklar ile suça sürüklenen çocuklar açısından korunma gereksinimlerine özen gösterilmesi gerektiğini belirten Demirkale, bu konudaki yasal düzenlemelerin eksikliklerine dikkat çekti. Özellikle suça sürüklenen çocuklarla ilgili korunma ihtiyacının ilk elden değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

ULUSLARARASI ANLAŞMALARIN ETKISI

Uluslararası sözleşmeler, iç hukuktaki düzenlemelerin bu sözleşmelere uygun olarak yapılması gerektiğini belirtmektedir. 2005 yılında yürürlüğe giren Çocuk Koruma Kanunu, Avrupa Birliği'ne uyum yasaları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, devletlerin çocukların ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını sağlaması gerektiğini ifade etmektedir.

Uygulama noktasında kararlılığın önemine değinen Demirkale, "Yeter ki birileri uygulamak istesin," diyerek yasaların ve uluslararası sözleşmelerin temel ilkelerinin çocukların korunmasını sağlamada hayati rol oynadığını vurguladı.

MEDYANIN ROLÜ VE SORUMLULUK

Medya çalışanlarının çocuk istismarıyla ilgili haberlerinde dikkat etmesi gereken en önemli kural gizlilik ve çocukların kimlik bilgilerinin korunmasıdır. Çocukların adalet sistemi içinde yaşadıkları problemler, sosyal medyada da adalet arayışına yol açmaktadır. Bu noktada basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkının, çocuğun korunmasıyla dengelenmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Sonuç olarak, çocuk istismarı toplumsal bir yara olup, bu konuda hem hukukun hem de medyanın büyük bir sorumluluk taşıdığı açıktır. Toplum olarak bu yarayı sarma zamanıdır.

"Avukat Demirkale'nin Yanıtları: Çocuk İstismarı Nedir? Yasal Düzenlemeler ve Eksiklikler!" haberi, 22 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 22 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Avukat Demirkale'nin Yanıtları: Çocuk İstismarı Nedir? Yasal Düzenlemeler ve Eksiklikler! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Avukat Demirkale'nin Yanıtları: Çocuk İstismarı Nedir? Yasal Düzenlemeler ve Eksiklikler! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:37 Ambulans Helikopter Kazasında Hayatını Kaybedenlerin İsimleri Belli Oldu
  2. 13:33 Seda Sayan lüks villasını satışa çıkardı: Dubai'ye taşınıyor
  3. 13:28 Ücretsiz kargo dönemi sona eriyor: Yurt dışı alışverişlerinde 3 Euro ek ücret uygulaması başlıyor
  4. 13:13 Fenerbahçe ve Galatasaray, Nkunku’yu Kadroya Katmak İçin Harekete Geçti!
  5. 13:05 Kayserispor-Galatasaray Maçının VAR'ı Belli Oldu!
  6. 12:59 Sörloth’un Golüyle Tarihi Zafer! Atletico Liderlik Koltuğunda
  7. 12:51 AK Parti’den Üç Önemli Anayasa Değişikliği Hamlesi!
  8. 12:43 Erdoğan’dan, Muğla’daki Helikopter Kazası Sonrası Başsağlığı Mesajı
  9. 11:57 Real Madrid, Sevilla'yı ağırlıyor: Arda Güler ilk 11'de!
  10. 11:29 Donald Trump: "Panama Kanalı'nın bizlere iade edilmesini talep edeceğiz"
  11. 11:21 Diyarbakır'daki yoğun sis 5. gününe girdi: Uçuşlar iptal edildi
  12. 11:14 İsrail’den Deyr el-Belah’a hava saldırısı: 17 Filistinli hayatını kaybetti
  13. 11:12 Narin Güran cinayeti davası devam ediyor: Gözler 26 Aralık'a çevrildi
  14. 11:05 ABD, Kızıldeniz’de "Dost Ateşi" sonucu kendi savaş uçağını düşürdü
  15. 11:00 Muğla’da ambulans helikopter hastane bahçesine düştü: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 10:55 68 Yıllık tekstil firması üretim faaliyetlerini durdurdu: 152 kişi işten çıkarıldı
  17. 03:15 İki baykuş arasındaki 3 farkı sadece dâhiler 14 saniyede buluyor!
  18. 02:23 Milli Eğitim Bakanlığı 50 uzman yardımcısı alacak
  19. 02:21 ABD, Yemen’in Sana şehrine hava saldırısı düzenledi
  20. 02:18 Şam Büyükelçisi açıkladı: Erdoğan Şam'a gidecek mi?
Gündem Haberleri