Ay tutulması ne zaman? Ay tutulması Türkiye’den görülecek mi?
Ay tutulması ne zaman? Ay tutulması Türkiye’... Ay tutulması haberleri sonrası vatandaşlar Ay tutulması ne zaman ? sorusunun cevabını merak etmeye başladı. Merak konusu olan Ay tutulması ne zaman saat
Ay tutulması haberleri sonrası vatandaşlar Ay tutulması ne zaman ? sorusunun cevabını merak etmeye başladı. Merak konusu olan Ay tutulması ne zaman saat kaçta soruları yapılan ölçümler sonrası cevap buldu. Bu gece kısmi Ay;tutulması yaşanacak. Tutulma, Türkiye’de 20:45’te başlayacak.
Ay tutulması haberleri sonrası vatandaşlar Ay tutulması ne zaman ? sorusunun cevabını merak etmeye başladı. Bu gece “Çilek Ayı” olarak adlandırılan dolunay sırasında kısmi Ay tutulması yaşanması bekleniyor. Tutulma, hava koşullarının elverişli olması halinde Türkiye’den de görülebilecek. Türkiye’de tutulmanın saat 20:45’te başlaması, 22:24’te de ise en belirgin haline gelmesi bekleniyor.
BBC’nin aktardığına göre, İngiltere Kraliyet Gözlemevi, haziran aylarında yaşanan dolunayın ABD’de çilek hasadına denk gelmesinden dolayı “Çilek Ayı” adıyla anıldığını ve dünyanın farklı yerlerinde değişik adlara sahip olduğunu belirtti. Gözlemevi, “Kuzey Amerika’da çilek hasadı haziran ayında yapılıyor. Bu nedenle de hazirandaki dolunaylara Çilek Ayı adı veriliyor. Bu ay, Avrupa’da ise daha çok Gül Ayı adıyla bilinirken, yaz mevsiminin başlangıcına denk geldiği için Sıcak Ay olarak da adlandırıldığı yerler var” dedi.
Dolunay sırasında yaşanacak olan kısmi tutulma sırasında Ay’ın yüzde 57’lik bir bölümünün Dünya’nın gölgesine girmesi beklenirken; kısmi tutulma, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya’nın büyük bir bölümünden takip edilebilecek. Tutulma, TSİ 00.04’te sona erecek.
AY TUTULMASI NEDİR?
Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer. Bu 42.000.000.000 km uzanan gölge konisi Ay'ın uzaklığından yaklaşık 8800 km geniştir. Ay, saatte 3456 km hareket ettiği için ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 40 dakika ile bir saat arasında değişir. Ay; tutulması, yeryüzünün Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilir. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay, tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır. Bunun sonucunda Ay;tutulması olur.
Dünya, Ay ve Güneş'in bazı değişik durumları kısmi Ay tutulmasını sağlar. Bu durumlarda Ay'ın üzerine Dünya'nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer. Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda Ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya üç defa ortaya çıktığı da olabilir.
"Ay tutulması ne zaman? Ay tutulması Türkiye’den görülecek mi?" haberi, 05 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Ay tutulması ne zaman? Ay tutulması Türkiye’den görülecek mi? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ay tutulması ne zaman? Ay tutulması Türkiye’den görülecek mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 11 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.