Aytunç Erkin yazdı: AYM-Beştepe restleşmesi devam edecek gibi

Aytunç Erkin yazdı: AYM-Beştepe restleşmesi devam edecek gibi

Aytunç Erkin yazdı: AYM-Beştepe restleşmesi ... Beştepe’ye göre “sorun” 50’nci maddede.

TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülme sürecini biliyorsunuz. Özetle; Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Atalay’ın tutukluluğu hakkında iki kez hak ihlali kararı vermişti. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, "AYM’nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok" diyerek ikinci kez bu karara uyulmamasını kararlaştırmış, vekilliğinin düşürülmesi için de TBMM’ye yeniden yazı göndermişti.

Dün...

AYM Başkanı Zühtü Arslan dedi ki: "AYM kararını beğenme yükümlülüğü yok. Kararlara uyulması zorunlu. Bireysel başvuru Türk yargı tarihinin en büyük yargı reformlarından biridir. Kesinleşen bir karara karşı bireysel başvuru yapıldığında da artık anayasayı yorumlamak ve uygulamak konusunda nihai yetki Anayasa Mahkemesi’ne verilmiştir. Bu bağlamda temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra AYM’nin verdiği karar ve yaptığı yorumdan sonra görüş farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini yoktur."

Arslan bunları söylerken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da salondaydı. Arslan’ın bu açıklamalarına yanıtsa Beştepe’den geldi. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum sosyal medyadan açıklama yaptı: "Anayasa m. 153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz. Ayrıca usul hukukumuzda ‘yeniden yargılama’ bağımsız bir kurum değildir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararına bağlı yargılama faaliyetine yeniden yargılama denir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararı verme yetkisi karar yeri mahkemelerine aittir. Ayrıntılar ve konunun diğer tüm yönleri ekli yazıda işlenmiştir."

Peki Uçum’un "ekli yazıda işlenmiştir" dediği yazısının ayrıntısında ne var?

BEŞTEPE’YE GÖRE "SORUN" 50’NCI MADDEDE

Önce tespit ve bilgiyle başlayalım: Beştepe’nin hukuk bölümü meseleye Can Atalay olarak bakmıyor. Atalay üzerinden "yargı kavgası" olduğu çok net. Şimdi geçelim Mehmet Uçum’un 26 Ocak’ta Anadolu Ajansı’nda yayımlanan  değerlendirmesine.

Uçum yani Beştepe
diyor ki:

"Anayasa’nın 148. maddesinde düzenlenen; ‘Olağan kanun yolları tüketilmeden bireysel başvuru yapılamaz’ ve ‘Kanun yollarında incelenmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz’ hükümlerinin içeriği, sınırları ve kapsamı kanunla netleştirilmeli. AYM’nin bireysel başvurulardaki denetleme yetkisi somutlaştırılmalıdır. Anayasa Mahkemesi’nin teşkilat kanunu değişikliğiyle AYM’nin bir yargılamanın sonucunu doğrudan değiştiren karar vermesi uygulaması ortadan kaldırılmalıdır. 6216 sayılı Kanun’un 50. maddesinde ‘yeniden yargılama’ hususunda düzenleme yapılmalı, bu düzenlemenin ilgili usul kanunlarındaki yargılamanın yenilenmesi müesseseleriyle uyumlu hale getirilmesi sağlanmalıdır."

Uzun yazının en çarpıcı yeri "AYM’nin bireysel başvurulardaki denetleme yetkisi somutlaştırılmalı" cümlesi. Önümüzdeki günlerde Beştepe’nin hukukçularının "Yeni anayasada AYM’nin yapısını bireysel başvurulara uygun hale getirmek ve bireysel başvuru kararlarının niteliğini ve etkisini anayasal seviyede düzenlemek kalıcı çözüm olarak gözüküyor" tespiti üzerinden düzenleme yapacağı anlaşılıyor.  

AYM’nin "bireysel başvuru kararlarına" karşı geliştirilen argüman da şu:

"Bireysel başvuru ihlal kararları bağlayıcı değil. Sadece yönlendiricidir. Yargılamanın yenilenmesi sebebidir. Yargılamanın yenilenmesine de sonrasında yeniden yargılama yapıp kararını değiştirip değiştirmeye de karar veren mahkemeler yetkilidir. Yani karar veren mahkemelerin yargılanmanın yenilenmesi ve yeniden yargılama yapmak konusunda takdir yetkisi vardır. AYM karar veren mahkemelerin takdir yetkisini tamamen göz ardı ediyor, ihlal kararlarına mutlak uymak zorunluğu getiriyor. Anayasadaki bütün erkler bakımından bağlayıcı hükmü sadece kanun ve kararname denetimi kararlarına ilişkindir. Bireysel başvurulardaki ihlal kararlarını kapsamaz."

AYM-Beştepe restleşmesi devam edecek gibi.

"Aytunç Erkin yazdı: AYM-Beştepe restleşmesi devam edecek gibi" haberi, 09 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 09 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: AYM-Beştepe restleşmesi devam edecek gibi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: AYM-Beştepe restleşmesi devam edecek gibi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Sozcu

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:18 Varşova'daki Sinagog Saldırısı: Polonya Liderleri Kınadı, Antisemitizme Karşı Bir Duruş
  2. 20:15 Ankara'da Ekmeğe Yapılan Zam Vatandaşların Tepkisine Neden Oldu
  3. 20:09 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci'nin Transferi için Stade Rennais'ten Dev Teklif!
  4. 20:07 TikTok Anketi: ABD Halkının Çoğunluğu Yasak İhtimalini Destekliyor
  5. 16:46 Kazakistan, Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakerelerine ev sahipliği yapacak
  6. 16:42 Hakan Fidan: "İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahil olmaya karar verdik"
  7. 16:34 İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu Anıtkabir’i ziyaret etti
  8. 16:32 KPSS şartsız, mülakatsız alımlar! Kızılay yüksek maaşla 7 farklı kadroda alım yapacak
  9. 16:13 Ünlü otomotiv devi iflas bayrağını çekti! Dev şirket kelepir fiyatına satılıyor
  10. 16:11 CHP'li Gürsel Erol açıkladı: Elazığ ikinci bir İliç faciası ile karşı karşıya
  11. 16:09 Fidan açıkladı: Güney Afrika'nın soykırım davasına müdahil olacağız
  12. 16:04 Bursaspor’da ilk isim Levent Dönertaş!
  13. 15:55 Ünlü Oyuncu Giray Altınok'tan Bir Haluk Bilginer Detayı!
  14. 15:09 Mercedes-Benz: Apple CarPlay'i Sonlandırarak Yeni MBOS İşletim Sistemine Geçiyor
  15. 15:05 İYİ Parti Trabzon yönetimi istifa etti
  16. 15:04 Trump'a "Sessizlik Anlaşması" Davasında Para Cezası: Yasağı İhlal Etmesi Durumunda Hapis Tehdidi
  17. 15:02 Altın fiyatları düşüşte mi? Gram altın kaç TL?
  18. 15:02 1 Mayıs 2024 altın fiyatları: Gram altın ve çeyrek altın ne durumda?
  19. 15:01 Beşiktaş, Altay Bayındır Transferi İçin Manchester United'la Masaya Oturuyor!
  20. 14:55 Dries Mertens, Galatasaray'da Bir Sezon Daha!
Yargı Haberleri