Aytunç Erkin yazdı: Bahçeli’den “Cumhur adına değil kendi adıma konuştum” mesajı

Aytunç Erkin yazdı: Bahçeli’den “Cumhur adına değil kendi adıma konuştum” mesajı

Aytunç Erkin yazdı: Bahçeli’den “Cumhur adın... Dün… MHP lideri Bahçeli, Cumhur İttifakı'na sahip çıktı, yüzde 50 artı 1 konusunda “geçmişte nerede duruyorsak şimdi de oradayız” mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya dönüşü bir gazetecinin sorusu üzerine “50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa…” dedi.

İki görüş var…

Birinci görüşe göre; “Erdoğan bunu siyaseten yaptı. Cumhur İttifakı'nı değil, 14-28 Mayıs'ta oluşan Millet İttifakı'nı hedef aldı. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in 30 Ağustos'ta Afyonkarahisar'da ‘Yerel seçimlerde tek başımıza girelim' çağrısına bir bakıma ‘hodri meydan' diyerek yanıt vermiş oldu”.

İkinci görüşe göre; “AKP içinde sayısı azımsanmayacak bir grup MHP'den kurtulmak istiyor. Erdoğan da yeni dönemde yeni yol haritası hazırladı ve bunu uyguluyor”.

Dün… MHP lideri Bahçeli, Cumhur İttifakı'na sahip çıktı, yüzde 50 artı 1 konusunda “geçmişte nerede duruyorsak şimdi de oradayız” mesajı verdi. Bunları söylerken de “İkinci görüşün” tezine yanıt verdi:

“Bazı zeka ve vicdan özürlülerin, (Erdoğan, Bahçeli'yi sırtından atacak mı?) diye yazı kaleme almaları, AK Parti ile MHP arasında sorun olduğundan bahsetmeleri, fitne tezgahı açmaları alçak bir teşebbüs, namert bir telaffuzdur. Allah'a çok şükür siyasi hayatımız boyunca hiç kimsenin sırtına binmedik, hiç kimseyi de sırtımıza bindirmedik. Onun bunun sırtından geçinen keneler bizi anlayamaz, anlasa da anlatmaya takatleri yetmez, yetemez. Yük aldık, yük olmadık; bedelse ödedik, yeri geldi şehadet düştü hissemize, ne gam ne tasa katiyen şikayet etmedik, önce ülkem ve milletim demekten de asla vazgeçmedik.”

Bahçeli bunları dile getirirken de ekledi: “… Cumhur İttifakı olarak konuşup tartışarak orta yolun, makul çözümün, yeni sistemin doğasını zedelemeyecek tamirat ve onarımın karşılıklı anlayış ve uzlaşmayla yapılacağının inancına ve iradesine de sahibiz.”

Bu cümlesinden de anlaşılıyor ki; Erdoğan, Almanya dönüşü gazeteciye verdiği yanıtı daha önce Bahçeli'yle paylaşmamış. Bu noktada MHP liderinin büyük ortağına “mesaj” verdiğini de satır arasında söylemekte fayda var.

Tek turlu seçimde de ittifak şart

Bir kaynağım Bahçeli'nin “Dünyada Türk mucizesinin hayata geçmesi için Cumhur İttifakı'nın devamından yanayız. Hiçbir şart altında da bu ittifakın bozulmasına kendi adımıza söylüyorum, geçit vermeyeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın 14 ve 28 Mayıs 2023 tarihlerinde başarıya ulaşması için her özveriyi gösterdik, kiminle istiyorsa görüşüp temas kurmasına destek verdik, hatta partimizden ihraç edilen bir şahısla bile aynı kareye girmeye içimiz acısa bile ses çıkarmadık. Sanıyorum herkes mesajı aldı ve anladı, ne diyeceğimi merak edip karmaşa ve kavga bekleyenler külahı kafalarına ters giyerek arkalarına bakmadan nifak mevzilerine tekrar geri dönmek zorunda kaldı” sözlerine dikkat çekti: “Kendi adımıza söylüyorum cümlesinin altını çizmekte fayda var. Bu da Erdoğan-Bahçeli'nin 50 artı 1 konusunu görüşmediklerini net bir şekilde bize anlatıyor. Aslında Bahçeli ‘Biz durduğumuz yerdeyiz, siz ne yaparsınız bilmem' demek istedi. Önümüzdeki günlerde ikilinin yapacağı görüşme önemli.”

Ankara koridorlarını yakından takip eden bir isim Bahçeli'nin “Cumhur İttifakı'nda pazarlık yoktur. Cumhur İttifakı'nda ihtilaf yoktur. Cumhur İttifakı bir planın ürünü, sipariş edilmiş bir projenin üretimi değildir. Bu ittifak 15 Temmuz işgal ve ihanetine karşı meydanlarda kurulmuştur. Bu ittifak 7 Ağustos Yenikapı ruhuyla oluşmuştur. Biz zillet değil, Türk milletinin ta kendisiyiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin yedi düvele meydan okuyan cesaretiyiz, gelecek ümidiyiz” cümlelerine atıf yaptı ve şöyle dedi:

“15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra yeni bir değerler sistemi oluştu. Paradigma değişti. Türkiye yeni bir yol haritasıyla önüne bakmaya başladı. Fetullahçı darbe girişimine karşı olan yapılar buluştu. Millet İttifakı'nın ilkesiz, Cumhur'un ise omurgalı olduğuna vurgu yaptı. Bu aslında sadece muhalefete mesaj değil, AKP içindeki MHP karşıtlarına da mesaj.”

Bir not daha…

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte “50 artı bir sorun” diyenler, tek turlu seçimde de ittifaklar kurulacağının farkında değil mi? Başkanlık sisteminde sonuçta “ittifak şart”. Yoksa Erdoğan ve arkadaşları yeniden parlamenter sisteme dönüş için bir yol mu arıyor?

"Aytunç Erkin yazdı: Bahçeli’den “Cumhur adına değil kendi adıma konuştum” mesajı" haberi, 22 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 22 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: Bahçeli’den “Cumhur adına değil kendi adıma konuştum” mesajı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: Bahçeli’den “Cumhur adına değil kendi adıma konuştum” mesajı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Sozcu

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:19 Gazze'deki WCK Saldırısının Ardından Yardım Çalışmaları Yeniden Başladı
  2. 21:11 Pençe-Kilit Operasyonu Şehidi: Yıldırım Düşmesi Sonucu Şehit Olan Askerimiz için Başsağlığı
  3. 20:26 Fatih Erbakan: Belediyeleri Rüşvetten ve İsraftan Arındıracağız
  4. 20:21 ATM'lerde Yeni Dönem: Kredi ve Banka Kartları Tarih Oluyor!
  5. 20:18 Varşova'daki Sinagog Saldırısı: Polonya Liderleri Kınadı, Antisemitizme Karşı Bir Duruş
  6. 20:15 Ankara'da Ekmeğe Yapılan Zam Vatandaşların Tepkisine Neden Oldu
  7. 20:09 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci'nin Transferi için Stade Rennais'ten Dev Teklif!
  8. 20:07 TikTok Anketi: ABD Halkının Çoğunluğu Yasak İhtimalini Destekliyor
  9. 19:32 İklim krizi dünyayı tehdit ediyor: Kaydedilen en sıcak mart ayı! Bilim insanları endişeli
  10. 16:46 Kazakistan, Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakerelerine ev sahipliği yapacak
  11. 16:42 Hakan Fidan: "İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahil olmaya karar verdik"
  12. 16:34 İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu Anıtkabir’i ziyaret etti
  13. 16:32 KPSS şartsız, mülakatsız alımlar! Kızılay yüksek maaşla 7 farklı kadroda alım yapacak
  14. 16:13 Ünlü otomotiv devi iflas bayrağını çekti! Dev şirket kelepir fiyatına satılıyor
  15. 16:11 CHP'li Gürsel Erol açıkladı: Elazığ ikinci bir İliç faciası ile karşı karşıya
  16. 16:09 Fidan açıkladı: Güney Afrika'nın soykırım davasına müdahil olacağız
  17. 16:04 Bursaspor’da ilk isim Levent Dönertaş!
  18. 15:55 Ünlü Oyuncu Giray Altınok'tan Bir Haluk Bilginer Detayı!
  19. 15:09 Mercedes-Benz: Apple CarPlay'i Sonlandırarak Yeni MBOS İşletim Sistemine Geçiyor
  20. 15:05 İYİ Parti Trabzon yönetimi istifa etti
Politika Haberleri