Aytunç Erkin yazdı: Bahçeli’nin planı, Akşener’in duruşu

Aytunç Erkin yazdı: Bahçeli’nin planı, Akşener’in duruşu

Aytunç Erkin yazdı: Bahçeli’nin planı, Akşen... İYİ Parti'den MHP'ye: Siyasi tutarsızlık.

Siyaset arenasında yerel seçim hazırlıkları devam ederken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den dikkat çeken bir adım geldi. Bahçeli, daha önce “Eve dön” çağrısı yaptığı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e bir kez daha seslendi. MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Bahçeli'nin, “Çağırdık dönmediniz yuvaya, yerel iktidarda komşu olalım ülke hayrına” dediğini aktardı. İYİ Parti Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu da partinin kurumsal kimliği üzerinden özetle şu yanıtı verdi: “Milliyetçileri, vatanseverleri, Türkiye sevdalılarını ülke ve millet hayrına İYİ Parti'de buluşmaya davet ediyoruz. 26 Ağustos ruhuyla rotamız net, pusulamız millet.”

Öncelikle şu bilgiyi paylaşmamda yarar var:

İYİ Partililerden aldığım bilgilere göre; 26 Ağustos'ta yapılacak açıklamaların taşları yerine oturtma açısından önemli. Ancak… “İttifakı dağıtacak” ve “yeni bir ittifak kuracak” gibi iddialı değerlendirmeler olduğunu, böyle bir açıklama yapılmayacağını söylüyorlar.

Üst düzey bir isim şu bilgiyi paylaştı:

“Genel Başkan, İYİ Parti'nin siyasi kimliğine ilişkin özellikle ciddi bir değerlendirme yapacak. Geçmişten bugüne İYİ Parti'nin konumu, Türk siyasetinde nereye oturacağı konusunda bir çıkış yapacak. Kimse bizden şunu beklemesin: CHP'yle ittifak olmayacak, bitti bu iş gibi. Şu anda bulunduğumuz koşullar, 10 gün öncesine göre çok daha iyi. Bitecek, yolunu çizemeyecek bir parti imajı yaratılmak istenirken harekete geçen bir partiye dönüştük.”

İYİ Parti'den MHP'ye: Siyasi tutarsızlık

Gelelim MHP lider Bahçeli'nin “satranç” ustalığında değerlendirilen hamlesine ve yansımalarına. Kronolojiye bakmakta fayda var:

1 Ağustos 2019…

Bahçeli İYİ Parti'ye şu çağrıyı yapmıştı: “3-4 Ağustos 2019 tarihinde İYİ Parti'nin 4. Olağanüstü Kurultayı yapılacaktır. Çağrım şudur: Fiziken orada, fikren aramızda bulunan dava arkadaşlarımın müştereken karar alıp Milliyetçi Hareket Partisi'ne dönüşün tarihi sorumluluğunu yerine getirmeleri halisane ve samimi beklentimdir. Buluşma yerimiz zillet değil millettir. Kucaklaşma zamanı gelmiştir. İYİ Parti'nin Olağanüstü Kurultay'ında MHP'yle bütünleşme ve birleşme hamlesi Türkiye'nin gücüne güç katacak, yarım asırlık davamızı birlik ve dirlik içinde geleceğe taşıyacaktır.” Aynı gün İYİ Parti lideri Akşener, “Sayın Erdoğan, yine ne dedin bu arkadaşa?” ifadelerini kullandı.

5 Ağustos 2020…

Akşener, MHP liderinin “Sayın Akşener'in böyle gitmeyeceğini görüp derhal evine dönmesi doğru ve tutarlı bir davranış olacaktır” sözlerine yanıt verdi. Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a “ortağıyla ilgilenmesi” çağrısında bulunurken, daveti “siyasi magazin” olarak niteledi.

24 Aralık 2020…

Bahçeli, CHP ile “millet ittifakı” içinde yer alan Meral Akşener'e bir kez daha “evine dön” çağrısı yaptı. Akşener ise Bahçeli'nin bu çağrısına Twitter'dan, “Genel Merkez'deki çalışmaları bitirdik, evime dönüyorum” mesajı atarak yanıt verdi.

İYİ Parti koridorlarında, “Tartışılması gereken, ‘Teröristlere yan yana, FETÖ'cü, zillet' gibi tanımlamalar yapılan İYİ Parti'ye MHP'den ‘Komşuluk' teklifi gelmesi. Bu siyasi anlamda tutarsızlık değil mi?” cümlelerinin kurulduğunun altını çizmekte fayda var.

Bahçeli'nin planı neydi?

İYİ Parti cenahına göre, Bahçeli'nin çağrısı birkaç hedefi içinde barındırıyor. Deniyor ki: “Bizim gelmeyeceğimizi iyi biliyorlar. Bizi bir alana sıkıştırmak istediler. Seçim sonrasında kendilerince dağınık olduğumuzu düşünüyorlar ve bir parçalanma görüntüsü vermek amacındaydılar. Bu çağrı parti içine yönelik müdahale, kafa karışıklığı yaratmaktı.”

Bir yetkiliye göre de “İYİ Parti'nin siyasetteki kurumsal varlığının bir kez daha altının çizilmiş olması” önemli. MHP'nin satranç tahtasındaki hamlesine karşı da “soğukkanlı bir açıklamayla” cevap verildiği vurgusu yapılıyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın önceki gün sosyal medyadan yaptığı açıklama önemli. Yalçın, “Peşin hükümlü ve kompleksli değerlendirmeler karşısında millet; faturayı davetin sahibine değil onu yanlış algılayıp reddedenlere çıkarır. MHP lideri Sayın Devlet Bahçeli'nin hayırlı siyasi hamlesine dönük peşin hükümlü reddiye, 26 Ağustos'un da şimdiden fos çıkacağının işareti” diye yazdı. Bu değerlendirme de İYİ Parti'ye göre “26 Ağustos'ta Akşener'in yapacağı açıklamaların şimdiden etkisini görüyoruz. Seçim yenilgisiyle ilgili savunmada kalacağı düşünülen partinin böylesi önemli bir günde taarruza geçmesi anlamlı ve karşılık bulmuş” değerlendirmesi yapılıyor.

"Aytunç Erkin yazdı: Bahçeli’nin planı, Akşener’in duruşu" haberi, 15 Ağustos 2023 tarihinde yazılmıştır. 15 Ağustos 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: Bahçeli’nin planı, Akşener’in duruşu haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: Bahçeli’nin planı, Akşener’in duruşu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 01:36 Komşudan Fransa’ya teklif geldi: Olimpiyatlar için savunma sistemi gönderebiliriz
  2. 01:33 İran lideri Reisi’den ‘nükleer silah’ açıklaması geldi: Savunma doktrinimizde yok
  3. 01:33 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan 'ara zam' sorusuna yanıt
  4. 01:31 Yapımı basit yoksul pastası tarifi
  5. 01:30 Haberi duyan hemen kuyumcuya koşacak! Dünya Bankası gram altın için rekor tarihi gündeme getirdi
  6. 01:28 Yeni Skoda Kodiaq Türkiye'yi sarsmaya geliyor! Satış tarihi açıklandı
  7. 01:26 Sitelerde araç şarj istasyonu kurdurmak isteyenler dikkat! Merak edilen soru yanıt buldu
  8. 01:25 Yeni Tesla Model 3 Performance resmen tanıtıldı: Adeta hız fırtınası!
  9. 01:21 Survivor'da Skandal: Yarışmacı Kendi Kaderini Belirledi!
  10. 01:19 Range Rover yerine bunu alın! Jeep’in 2 milyon satan aracı Türkiye’de!
  11. 01:19 Ayda 30 bin TL maaş var fakat kimse bu işi yapmak istemiyor!
  12. 01:17 Şikayet etmeye bayılan 3 burç!
  13. 01:16 Yenilenen dev Renault Duster, Türkiye yollarına çıkıyor! Tarih resmen açıklandı
  14. 01:15 Renault'tan tam hibrit motorlu yeni SUV!
  15. 01:15 Ersun Yanal canlı yayında İsmail Kartal'ı hedef aldı!
  16. 01:13 Tadı damakta kalan Kemalpaşalı fincan tatlısı tarifi
  17. 01:12 Çinli Otomotiv devi Geely, Türkiye pazarına gözünü dikti!
  18. 01:12 Dağ gibi kabarıyor, pamuk gibi oluyor: İşte tel tek ayrılan gözleme tarifi
  19. 01:10 Saatlerce yoğurmadan 10 dakikada çiğ köfte tarifi!
  20. 01:09 Ferrari'nin yeni harikası günler sonra yollarda: Atmosferik V12 motoru ile piyasada
Politika Haberleri