Aytunç Erkin yazdı: Baron “Tombul Jos”un Türkiye serüveni

Aytunç Erkin yazdı: Baron “Tombul Jos”un Türkiye serüveni

Aytunç Erkin yazdı: Baron “Tombul Jos”un Tür... Dünyanın mafya liderleri yıllarca Türkiye’de koruma altında yaşadı.

Amerikalı sosyolog Robert K. Merton’ un çarpıcı tespitlerini okuyalım:

"Resmi yapıların işlevsel yetersizlikleri, mevcut ihtiyaçlara etkin bir şekilde yanıt vermek için alternatif (resmi olmayan) yapıları ortaya çıkarmıştır. Tipik olan, ekonomik büyümenin çalkantılı yürüdüğü ve devletin, bu yüzden ortaya çıkan problemlere karşı mücadelede yetersiz kalabildiği toplumsal koşullarda mafyanın etkili olmaya başlamasıdır. Mafya, bu tür problemleri kısa vadede çözme iddiası ile ortaya çıkar. Bir yandan ortaya çıkan tekil sorunları çözerken, diğer yandan kazançlarının devamı için mevcut problemlerin devamından yanadır. Çünkü problemlerin varlığı onun kazanç kapısıdır. Bu nedenden dolayı mafya uzun bir zaman dilimi içinde ele alındığında daima tutucudur ve sorunların köklü çözümüne de karşıdır. Bu aynı zamanda ahlaki bir sorundur." Türkiye’nin Mafyası/Frank Bovenkerk, Yücel Yeşilgöz/İletişim Yayınları/Sayfa 54)

Merton’un bu tespitinden "... Baronlar için ülkeler yoktur, dünya vardır" cümlesiyle yüzleştim sonra. 15 Ocak 2003’te ilk bölümünü izlediğimiz Kurtlar Vadisi’nin "Baronu" Mehmet Karahanlı’nın bu cümlesi geldi aklıma Timur Soykan’ın son kitabı "Baron İstilası"nı okurken. Hafta sonu kitabını bitirdim ve sanki "vadideydim"! Farklı olansa şuydu: Sırbistan, İsveç, Kazak, Avustralya, Yeni Zelanda, Azerbaycan, Hollanda’dan baronların adresi Türkiye’ydi! Ya oturma izni almışlar ya da vatandaşlık.

Soykan kitabın önsözünde diyor ki:

"... Dünyanın mafya liderleri yıllarca Türkiye’de koruma altında yaşadı. Halk büyük barınma krizi yaşarken uyuşturucu baronlarına satın aldıkları evlerin hediyesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı oldu. Vatandaş olduktan sonra Kırmızı Bülten’le arandıkları ülkelere iade edilmeme güvencesine sahiptiler. Bazıları yıllar sonra yakalandı."

Bu baronlardan birisi de "Tombul Jos". Hollandalı. Tam adı: Joseph Johannes Leijdekkers, kısa adıyla Jos Leijdekkers. 1991 doğumlu ve 16 yaşına kadar sessiz, sakin bir öğrenci. Sonra üç arkadaşıyla bir çocuğu dövüp, ıslahevine girmesiyle hayatı değişiyor.

Eylül 2017’de adı ilk kez bir uyuşturucu soruşturmasına geçti ve sonrası geldi. Bizi ilgilendiren bölüme geçiyorum. "Tombul Jos" ortağı Ridouan Taghi’nin Dubai’den Hollanda’ya iade edilmesinden itibaren rotayı Türkiye’ye kırıyor. Bu arada Hollanda polisi de Jos’un peşinde ve şifreli mesajlarını bile takip etmeye başlamış.

Kitaptan okuyalım:

"... Hollanda Savcılığı, Mayıs 2022’de Jos Leijdekkers’i ülkenin en çok aranan suçluları listesinde bir numaraya koydu. Onu ihbar edip yakalanmasını sağlayan kişiye de 75  bin Avro ödül verileceği duyuruldu. Ayrıca tüm dünyada aranması için Kırmızı Bülten çıkarıldı. Bu tarihten sonra ‘Tombul Jos’un Türkiye’de yaşadığına dair haberler Hollanda medyasının manşetlerinde yer almaya başladı.

20 YILIN ÖZETI 334 SAYFADA

Hollanda basınına göre Jos, Türkiye’de "koruma" altındaydı. İddiaya göre; çakarlı araçlarla ve koruma ordusuyla geziyordu. "Baron İstilası"nı okurken ve Hollandalı Jos’u takip ederken hep aklımdan geçen "bu bir sistem sorunu" cümlesi oldu. Jos’un Türkiye serüveninde de "sistemi" gördüm. Soruşturmanın şüphelilerinin konut alarak Türk vatandaşlığa geçtiğini... "Baron evlerinin" izini sürdüm!

Kitaptan devam edelim:

"(Jos) soruşturmadaki bütün isimlerin sıralanıp, C.C.A.’ya tanıyıp tanımadığı sorulduğu bölüm vardı. Burada isimler sıralanırken Türk vatandaşı olanların yanlarına parantez içinde TC kimlik numaraları, oturum izni olanların Yabancı Kimlik Numarası ve çalışma izni olanların Vergi Kimlik Numarası yazılmıştı. Joseph Johannes Leijdekkers’in yanında parantez içinde YKN: 992765..... diye devam eden Yabancı Kimlik Numarası bulunuyordu. Yani Hollanda medyasının iddia ettiği gibi Türk vatandaşı olmasa da oturum iznini kendi ismiyle almıştı. Bir iddiaya göre; Jos Leijdekkers’in sağ kolu Isaac Bignan’ın eşi ve çocukları, 250 bin dolarlık daireler satın alarak Türk vatandaşı olmuştu. Alman uyuşturucu kaçakçısı Eric Schroeder’in Sapphire’den daire aldığını gösteren belgede ise onun oturma izni aldığına dair delil vardı."

Evet... Gazeteci dostum Timur Soykan son 20 yılın özetini 334 sayfada toplamış. Peki sorun son 20 yılda mı? Değil!

Toplumcu dünya görüşünün teorisyeni Karl Marks dedi ki:

"... Burjuva iktisatçı ve düşünürleri belirli olayları incelediklerini zannederek, o olayda yoğunlaştıklarında ana noktayı gözden kaçırırlar. Bu karmaşadan yararlanan sistem, kendi yolunda bir engelle karşılaşmadan ilerlerler..."

Esas mesele ana noktayı gözden kaçırmamak. Çünkü, sistemin kendi yolunda engelle karşılaşmadan devam etmesine müdahale etmek şart. Tartışmaların kaynağı ne? Sistem! Adını koyalım: Mafyokrasi... "Kendi çıkarları için her çareye başvuran gizli grup" olarak tanımlanan mafyanın, "gizli grup" olmaktan çıktığını görüyor herkes. Peki, bu son 20 yılın sonucu mu?

"Aytunç Erkin yazdı: Baron “Tombul Jos”un Türkiye serüveni" haberi, 06 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: Baron “Tombul Jos”un Türkiye serüveni haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: Baron “Tombul Jos”un Türkiye serüveni 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Sozcu

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(1) Yorum
SON HABERLER
  1. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  2. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  3. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  4. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  5. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  6. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  7. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  8. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  9. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  10. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  11. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  12. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  13. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  14. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  15. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  16. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  17. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  18. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  19. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  20. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
Medya Haberleri