Aytunç Erkin yazdı: CENTCOM eski generali “PKK/YPG’nin özerk yönetim hakkı var” dedi

Aytunç Erkin yazdı: CENTCOM eski generali “PKK/YPG’nin özerk yönetim hakkı var” dedi

Aytunç Erkin yazdı: CENTCOM eski generali “P... 28 Mart 2019’dan 1 Nisan 2022’ye kadar Amerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığı (CENTCOM) görevini yürüttü. Görevi boyunca Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG yöneticileriyle görüştü, kahvaltı etti, askeri destek verdi vs...

Önceki gün sadece SÖZCÜ Gazetesi’nin birinci sayfasında okudunuz:

"ABD yine kalleşliğini yaptı, terörist PKK’nın sözde özerkliğini tanıdı." Haberin ayrıntısında da şu ifadeler yer aldı:

"Terör örgütüne (PKK/YPG) her türlü desteği sağlayan ABD’nin Suriye’de bulunan birliği ‘Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı’nın resmi sosyal medya hesabından skandal bir paylaşım yapıldı. Paylaşımda PKK/YPG’nin işgali altındaki Rakka bölgesinde Fırat Nehri üzerine inşa edilen bir köprünün açılışı kutlandı. Mesajda ‘SDF’ ve ‘DAANES’ diye iki kısaltma kullanıldı. ‘DAANES’ kısaltması ilk kez kullanıldığı için dikkat çekti. Bir kullanıcının bu ifadenin anlamını sorması üzerine yine resmi hesaptan ‘Democratic Autonomous Administration in North and East Syria (Kuzey ve Doğu Suriye’deki Demokratik Özerk Yönetim)’ paylaşımı yapıldı. Söz konusu ifade daha önce ABD ordusunun resmi hesaplarında kullanılmamıştı. Terör örgütü 11 Haziran’da bölgede sözde yerel seçim düzenleme girişiminde bulunmuş, Türkiye’nin tepkisi üzerine seçimin ağustosa ertelendiği açıklanmıştı."

Şimdi bu haberi okudunuz. O zaman sizinle ABD’li eski bir generalin 11 Haziran’da verdiği röportajı paylaşacağım. Önce emekli generali tanıyalım.

Adı: Kenneth F. McKenzie.

28 Mart 2019’dan 1 Nisan 2022’ye kadar Amerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığı (CENTCOM) görevini yürüttü. Görevi boyunca Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG yöneticileriyle görüştü, kahvaltı etti, askeri destek verdi vs...

Örneğin; 21 Temmuz 2019’da, ABD Merkez Komutanlığı Generali McKenzie, Türkiye, AB ve ABD tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK’nın Suriye kolu YPG’nin sözde üst komutanlarından Mazlum Abdi (Kobani) ile görüştü. Bu görüşmeyi YPG’nin egemen olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) sözcüsü Mustafa Bali, Twitter hesabından duyurdu.

Bitmedi.

Tarih 25 Ocak 2020. McKenzie, Suriye’deki 5 Amerikan üssünü denetledi. Burada Mazlum Kobani ile görüştü.

Bitmedi.

Tarih 26 Ekim 2021. Medyaya yanıysan fotoğrafa bakalım: ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı General McKenzie, Suriye’nin doğusunda YPG’nin kontrolündeki bölgeleri ziyaret etti ve zırhlı araçların önünde poz verdi!

Görev süresi iki yıl önce dolan McKenzie, 11 Haziran 2024’te Amerika’nın Sesi’ne (VOA) bir röportaj verdi. Röportaj VOA’da şu başlıkla duyuruldu: "McKenzie: Suriyeli Kürtlerin özerklik hakkı var."

VOA muhabiri Carla Babb’ın McKenzie ile yaptığı söyleşide emekli general açık konuştu:

"Kürtlerin kesinlikle bir tür özyönetime sahip olma hakkına sahip olduğunu düşünüyorum. Bu eninde sonunda Suriye ile daha büyük bir anlaşmanın yapısı içinde olsun ya da olmasın."

VOA’dan okuyalım:

2019’dan 2022’ye kadar CENTCOM’a liderlik eden ve IŞİD’e karşı mücadelede Kürt güçleriyle yakın işbirliği içinde çalışan McKenzie, ABD güçlerinin Suriye’den çekilmesi durumunda bunun terör örgütüne yeniden güçlü olma şansı vereceğini söyledi. Eski Amerikalı general, ‘Çok sayıda IŞİD savaşçısı geri dönüp savaştığında insani ve askeri kriz daha da kötüleşecek’ dedi. Şu anda IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon kapsamında Suriye’nin kuzey ve doğusunda 900 civarında Amerikan askeri bulunuyor. Amerikalılar Kürt güçlerinin desteklenmesinde önemli bir rol oynuyor. McKenzie, ABD’nin Suriye’deki askeri varlığının ABD’nin Irak’taki varlığına bağlı olduğunu söyledi. "Çünkü Irak, Suriye’deki güçlerimiz için bir platform haline geldi’ dedi ve Suriye’de, IŞİD’in Fırat Nehri Vadisi’nde ortaya çıkmasını önlemek için ortaklarımıza destek veriyoruz. McKenzie, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki 10 bin civarında IŞİD savaşçısının bulunduğu hapishanelere dikkat çekti.

SONUÇ: PKK/YPG’nin hamisi ABD’nin hâlâ etkili emekli generali de "özerk Kürdistan" dedi. Bakalım Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin ‘Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı’nın resmi sosyal medya hesabından yayımlanan "özerk yönetim" ve emekli general McKenzie’nin "özerk Kürdistan" açıklamalarına ne diyecek?

"Aytunç Erkin yazdı: CENTCOM eski generali “PKK/YPG’nin özerk yönetim hakkı var” dedi" haberi, 21 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: CENTCOM eski generali “PKK/YPG’nin özerk yönetim hakkı var” dedi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: CENTCOM eski generali “PKK/YPG’nin özerk yönetim hakkı var” dedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 27 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Sozcu

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(1) Yorum
SON HABERLER
  1. 16:42 Eşinden Gizli Alışveriş Yaptığı Belli Olmasın Diye "Kargocu Evimi Soydu" iddiasını ortaya attı
  2. 16:38 Mali'nin Yarışmasında İlk Araba Sahiplerini Buldu! Sevinçten Aile Gözyaşlarını Tutamadı
  3. 16:35 Demir yüklü kamyon devrildi: 1 ağır yaralı var
  4. 16:26 Ayvalık Devlet Hastanesi'nde Sağlık Çalışanlarının Öğle Yemeğinden Canlı Böcek Çıktı
  5. 16:21 İzmit'te Bağ Evinde Hint Keneviri Eken 4 Sanık Hakim Karşısında
  6. 16:13 Kayıp olarak aranıyordu. Su kanalında bulundu!
  7. 16:07 Mahsun J, Ronaldo karesiyle gündem oldu!
  8. 16:01 İYİ Parti'nin kurucularından Koray Aydın istifa etti!
  9. 15:59 Paris Hilton'dan cinsel istismar itirafı: "Zorla ilaç verildi"
  10. 15:55 İstanbul'da 17 Dönümlük Çiftlik Kuran İlker Ayrık Yeni İşini Açıkladı! Müjde Geldi!
  11. 15:32 Beşiktaş'tan sürpriz transfer. Martin'i aldığını açıklamış oldu
  12. 15:27 Karısını bıçaklayıp, aynı bıçakla intihar etti! Son dakika!
  13. 15:18 Flört uygulamasında tanıştığı iki kadınla kiraladığı evde buluşan oyuncu ölü olarak bulundu
  14. 15:09 Dursun Özbek açıkladı: "Milli takım tüm Türkiye’yi sevince boğdu, şimdi sıra Avusturya’da!"
  15. 14:55 ’Soyuldum’ diyen kadın Oscarlık senaryoya imza atmış
  16. 13:58 Özel: "Toplumun yarıya yakınının bir erken seçim talebi var"
  17. 13:58 Avrupa Merkez Bankası'ndan beklenmedik karar
  18. 13:58 Sergen Yalçın tahminleri ile tekrar gündem oldu
  19. 13:27 Bakan Güler Özbek mevkidaşı Korgeneral Kurbanov ile görüşme yaptı
  20. 13:15 Danimarka Vergi Bakanlığı’nda yangın çıktı
Medya Haberleri