Aytunç Erkin yazdı: Erdoğan “50+1”le yeni oyun kuruyor

Aytunç Erkin yazdı: Erdoğan “50+1”le yeni oyun kuruyor

Aytunç Erkin yazdı: Erdoğan “50+1”le yeni oy... Şimdi tarihi biraz daha geriye sarayım. Çünkü AKP içinde de Beştepe'de de yüzde 50+1'in değişmesini isteyenler var.

Tarih 13 Mayıs 2023… Seçimlerden bir gün önce, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nden yapılan, TRT, A Haber, NTV, CNN Türk, 24 Tv, Ülke Tv, Tvnet, Haber Türk, TV100, Haber Global, TGRT Haber, Bengi Türk ve Akit Tv ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı seçimi için getirilen 50+1 şartından geri dönülmesinin söz konusu olup olmayacağına dair soruya Erdoğan şu yanıtı verdi: “Bu seçimden sonra böyle bir adım atılabilir. Ve eğer bu adım karşılık bulursa, çünkü anayasa değişikliği gerektiriyor, olmaması için hiçbir neden yok. Ben şahsen böyle bir adımın atılması halinde buna taraftarım. Ve temennim odur ki seçim sonrasında atılacak bu adımla bir netice alırsak, o zaman seçim süreçleri çok daha rahat olacaktır, çok daha kolay olacaktır.”

Tarih 18 Kasım 2023… Erdoğan, Almanya dönüşünde dedi ki: “50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa…”

Bu açıklamayı duydum ve Ankara koridorlarını yakından takip eden isimlerle konuştum.

Birisi dedi ki: “Erdoğan muhalefetin aklıyla alay mı ediyor? Mayıs seçimlerinden çok önce bu tartışma gündeme gelmişti. O zaman da topu parlamentoya atmıştı.”

Bir diğeri de dedi ki: “Bu cümleleri yerel seçimler öncesi siyaseten kurduğunu düşünüyorum.”

Şimdi tarihi biraz daha geriye sarayım. Çünkü AKP içinde de Beştepe'de de yüzde 50+1'in değişmesini isteyenler var.

Cemil Çiçek: Türkiye'yi kaosa sürükler

10 Kasım 2021… Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saadet Partisi (SP) lideri Temel Karamollaoğlu ile yaklaşık 2.5 saat görüştü. SP Genel Başkanı, kimi konularda görüş ayrılıklarına karşın “dostane güzel bir görüşme olduğunu” ekledi.

11 Kasım 2021… Temel Karamollaoğlu, Gazeteduvar'dan Nergis Demirkaya'ya görüşmenin perde arkasını anlattı. Denetlenmeyen bir başkanlık sistemine dair endişelerini paylaştığını anlatan Karamollaoğlu, Erdoğan'ın sistemi “istikrar” vurgusuyla savunduğunu, sadece Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartından “50+1'in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1'i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık” şikayetinde bulunduğunu söyledi.

14 Kasım 2021… Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek'in bana kurduğu “… Anayasa toplantısında 50+1'in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini ve Türkiye'yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim yine söylüyorum…” cümlesi SÖZCÜ'nün manşeti oldu.

Çiçek'in bu açıklamasının ardından Türkiye “Yüzde 50+1”i tartışmaya başladı. Gazetelerin, televizyonların birinci gündem maddesi oldu.

16 Kasım 2021… MHP lideri Devlet Bahçeli grup toplantısında, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi milli bekanın güvencesi, milli birlik ve dayanışmanın sırrıdır. Bu sistemin meşruiyet temeli yüzde 50+1'dir” dedi. Bahçeli konuşmasının devamında Cemil Çiçek'i şu cümlelerle eleştirdi: “… Cemil Çiçek, yüzde 50+1'in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini, Türkiye'yi bir kaosa sürükleyeceğini iddia ediyor. Bu tuhaf ve tahrip gücü yüksek sözlerin benzerini Türkiye'nin istikrarsızlığa gömülmesini, siyasi anlaşmazlıkların içine düşmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor. Sayın Çiçek, sizin kafanızda, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Varsa ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz? Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim. Türkiye'nin kaostan, işgalden, imhadan kıl payı kurtulduğunu ne çabuk hafıza kayıtlarınızdan çıkardınız? Buradan nereye ulaşmaya, ne yapmaya, kimlere şirin görünmeye çalışıyorsunuz? FETÖ'cü Fehmi Koru da aynı şeyleri söylüyor, farkında mısınız? Yüzde 50+1 kaos olmasın diye belirlendi, bunu da mı inkar ediyorsunuz?”

Peki Cemil Çiçek, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin sert eleştirilerini nasıl değerlendirdi?

Arkasından Cemil Çiçek'i aradım. Çiçek şöyle konuştu: “Artık bir şey demiyorum. Ben sizinle yaptığım röportajda söylemiştim: Doğrusu siz gazetecilik yapıyorsunuz. İtirazlarım çok açık. Benim söylediğim belli, Sayın Bahçeli'nin de. Konunun nasıl gündeme geldiği belli. Kim nasıl değerlendiriyorsa ya da anlıyorsa anlasın. Bir kez daha söylüyorum: Konunun nasıl gündeme geldiği belli. Açıklamalarım ortada. Değerlendirmesi gerekenler değerlendirir. Ayrıca açıklama yapmam gerekmez.”

Yılların siyasetçisi Çiçek'in “Konunun nasıl gündeme geldiği belli” cümlesi çok önemliydi. Çünkü… Cemil Çiçek, Erdoğan ile Karamollaoğlu arasında geçen görüşme sonrasında Karamollaoğlu'nun açıklamalarına işaret etti.

Bitmedi…

AKP'de “sistem değişmeli” diyenler

Tarih 17 Kasım 2021.

Erdoğan, “Siyasette yüzde 50+1 tartışması var. Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerekli olan çoğunluk yüzde 50+1 sizce değişmeli mi?” sorusu üzerine şu cümleleri kurdu: “Bunların hepsi maalesef yalan dolan, bu tür şeyler. Bu konularla, özellikle Anayasa değişikliğiyle ilgili karar merci parlamentodur. Parlamento bu konuda bir değişikliğe giderse parlamento değişikliğe gider, adımı da ona göre atılır. Parlamento daha önce Anayasa ile ilgili bu konuda bir karar verdi. Yeni bir karar verir mi vermez mi? Onu da görürüz.”

Bugün MHP lideri Devlet Bahçeli'nin grup konuşmasında ne diyeceği önemli! Ancak… Cumhur İttifakı'nda bir kopuş olacağı gibi yorumların ileri yorumlar olduğunun altı çiziliyor. Evet; AKP ve Beştepe'de özellikle AKP Genel Merkezi'nde 50+1'in değişmesini isteyenler sayısı bir hayli fazla. Daha seçimlere beş yıl varken bu açıklamanın altı nasıl dolacak, anlarız. Bildiğimse, Erdoğan yeni bir oyun kuruyor ve bu oyunda muhalefeti de “Anayasa” sahasına çekmek istiyor.

"Aytunç Erkin yazdı: Erdoğan “50+1”le yeni oyun kuruyor" haberi, 21 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 21 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: Erdoğan “50+1”le yeni oyun kuruyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: Erdoğan “50+1”le yeni oyun kuruyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Sozcu

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:29 Gazze'de ateşkes olacak mı? Mısır, Hamas ve İsrail ile temaslarını yoğunlaştırdığını açıkladı
  2. 00:26 Türkiye, İsrail ile olan tüm ticaretini durdurduğunu açıkladı!
  3. 00:25 Fenerbahçe'yi Eleyen Olympiakos, Dev Rakibine Gol Vurdu!
  4. 00:22 AK Parti Sözcüsü Çelik açıkladı: Uygun bir zamanda iade-i ziyaret gerçekleşecek
  5. 00:21 Emeklilerin Temmuz Zamı Beklentisi Karanlıklaşıyor: Eksik Zam Uyarısı Geldi!
  6. 00:19 Elektronik Devi iflas bayrağını çekti: Binlerce şubeye sahipti!
  7. 00:16 Enerji yasa teklifi TBMM'de kabul edildiği açıklandı
  8. 00:14 Elazığ'da 4,0 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi!
  9. 00:13 Mehmet Ali Erbil, Dini Nikah Kıydı!
  10. 00:12 Sandıktan sonra Gazze siyaseti değiştirmeye başladı: AK Parti kaybetti Filistin kazandı
  11. 00:09 WhatsApp'ı Artık Kullanamayacak Telefonlar Belli Oldu!
  12. 00:02 Show TV'nin Bahar Dizisine İddialı Rakip! Kanal D'den Yeni Dizi Sürprizi!
  13. 00:01 Survivor'da gergin anlar yaşandı!: Resmen takımı değişti!
  14. 00:01 Altın Sahipleri Dikkat! 2 Ay Sürecek Bu Olay Yarın Başlıyor! Hazırlıklı Olun!
  15. 23:58 MEB öğretmen atamaları belli oldu!: Proje okullarına başvuru tarihleri de açıklandı!
  16. 23:56 Tek ısırığı ile öldüren yılan görüldü!: İşte Türkiye'nin en zehirli yılanı!
  17. 23:54 Çinli kadınlar neden yalnızca kaynar su içiyor?
  18. 23:53 İşte Turkcell'in yeni yönetim kurulu!: Peki, hangi isimler atandı?
  19. 23:50 SPK 2 şirketin ilk halka arzını onayladı!: Peki, bunlar hangi şirketler?
  20. 23:48 Esnaf, emekli ve dar gelirli vatandaşlar için müjde geliyor!: Torba yasası belli oldu!
Medya Haberleri