Aytunç Erkin yazdı: Fidan’ın kodları ve “hırsız” kim?

Aytunç Erkin yazdı: Fidan’ın kodları ve “hırsız” kim?

Aytunç Erkin yazdı: Fidan’ın kodları ve “hır... Dün, SÖZCÜ'nün manşetinde dediği gibi: “Amerika'nın Orta Doğu'daki büyük planının artık görün. Dostu düşmanı çok iyi tanıyın.

“… Öte yandan Ortadoğu'da kalıcı barış, çağımızın en büyük küresel adaletsizliklerinden biri olmaya devam eden Filistin-İsrail çatışmasının adil ve kalıcı bir çözümü ile mümkün olabilir. Bu nedenle Filistin halkının uluslararası hukuk temelinde meşru hakları için verdiği mücadelede desteklemeye devam edeceğiz. 1967 sınırlarına dayalı, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve bitişik bir Filistin Devleti'nin yer aldığı iki devletli çözüm, İsrail'in de aradığı barış ve güvenliği bulmasını sağlayacaktır.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bu cümleleri 4 Ekim'de kaleme aldı.

Yani HAMAS'ın İsrail'e yaptığı saldırıdan üç gün önce.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) Insight Turkey adlı dergisinde yayımlanan makalesinde Fidan, “Beştepe”nin yeni dönemdeki dış politika vizyonunu aktardı, stratejik öncelik ve hedeflerini sıraladı. “Manifesto” diye tanımlanan bu makaleye geçmeden önce düne dönelim.

Fidan Beyrut'ta dedi ki:

“Neredeyse uluslararası bir kabul haline gelmiş, 1967 sınırlarına dayalı, iki devletli, Kudüs'ün başkent olduğu bir Filistin devletinin kurulması konusunda artık uluslararası toplumun, ciddi bir adım atma zamanı gelmiştir.”

“(İsrail-Filistin) Uzun yıllardır hegemonik güçlerin elinde bulunan medya gücüyle oluşturdukları algıyla problemin gerçek tabiatını unutturduklarını, hem kendilerine hem dünyanın geri kalanına büyük bir yalan söylediklerini ve bu yalanı da kurumsallaştırdıklarını görmekteyiz, artık buna bir son verme zamanı geldi.”

“Birisinin toprağını işgal ediyorsunuz. İşgal etmekle kalmayıp evine el koyuyorsunuz, yıkıyorsunuz, dışarı atıyorsunuz, sonra bir başkasını getirip oraya koyuyorsunuz, sonra buna da bir terim buluyorsunuz ‘yerleşimci' diyorsunuz. Bunun adı hırsızlıktır.”

“Buna benzer yalanların artık kabul görmediği son olan olaylarda da ortaya çıktı. Bu yöntem, ne İsraillilere ne Filistinlilere güvenlik ve barış getirmiyor, artık bu yalandan yapılan haksızlıkların, zulmün kılıflara sokulmasından artık vazgeçilmesi lazım.”

Bu açıklama ve tespitler doğru. Ancak… 4 Ekim'deki “manifesto”yu okuduğumuzda Hakan Fidan ve ekibinin “Amerika'yla ortaklık umudunun sürmesi” dikkat çekiyor:

“Türkiye'nin NATO müttefiki olarak ABD ile uzun süredir devam eden bir stratejik ortaklığı bulunmaktadır. Bazı farklı bakış açılarına rağmen, birçok bölgesel ve küresel meselede ilgilerimiz ve yaklaşımlarımız örtüşüyor. Yakın çevremizde ve ötesinde barış ve güvenliğin sağlanması açısından hayati önem taşıyan ABD ile önümüzdeki dönemde ortak çıkarlar temelinde ve geniş alanlarda iş birliğimizi güçlendirmeye çalışacağız. Ancak böyle bir iş birliğinin olmazsa olmaz koşulu, müttefik dayanışması ruhudur. Bu, birbirlerinin ulusal güvenliğini baltalamayı değil, güçlendirmeyi gerektirir.”

Esasa odaklanalım.

Dün, SÖZCÜ'nün manşetinde dediği gibi: “Amerika'nın Orta Doğu'daki büyük planının artık görün. Dostu düşmanı çok iyi tanıyın. BOP için pek çok ülkeyi karıştıran ABD, Suriye'de PKK'ya devlet kurduruyor. Daha önce Afganistan, Irak, Libya ve Suriye'yi ateşe atan ABD, aynı karanlık senaryoyu şimdi Gazze'de, İsrail'e uyguluyor.”

Dışişleri Bakanı Fidan'ın dün Beyrut'ta yaptığı açıklamayla 4 Ekim'de SETA için kaleme aldığı “manifesto” çelişiyor. “İşgal etmekle kalmayıp evine el koyuyorsunuz, yıkıyorsunuz, dışarı atıyorsunuz, sonra bir başkasını getirip oraya koyuyorsunuz, sonra buna da bir terim buluyorsunuz ‘yerleşimci' diyorsunuz. Bunun adı hırsızlıktır” cümleleri hırsızın kim olduğu konusunda bizlere net fikri veriyor ki Dışişleri'ne de verdiği için bu tespit yapılıyor. “Hırsızı” destekleyen Amerika'dır ve “Ortak çıkar” kalmamış gibi görülüyor.

Unutmayın: National Defense Authorization Act adlı kanun.  Amerika'nın terör örgütüne verdiği desteğin hukuki alt yapısını bu kanun oluşturuyor! Yani… Milli Savunma Yetkisi Kanunu! 2015'ten bu yana kabul edilen 1209. hüküm, Amerika'nın YPG'ye verdiği desteğinin hukuki kılıfı. Okuyalım: “… ABD'yi, dostlarını ve müttefiklerini ve Suriye halkını, Suriye'deki teröristler tarafından kaynaklanan tehlikelere karşı korumak…”  İşte bu noktada soru şu: Amerika Birleşik Devletleri'nin müttefikleri ve dostları kim? Akla ve  pratiğe uygun olan yanıt tabii ki “Türkiye” olmalı! Öyle mi? Değil!

"Aytunç Erkin yazdı: Fidan’ın kodları ve “hırsız” kim?" haberi, 18 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 18 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: Fidan’ın kodları ve “hırsız” kim? haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: Fidan’ın kodları ve “hırsız” kim? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 04:50 Havalar ısınırken ter kokusu can sıkıyor: Bunun yardımıyla artık gün boyu ter kokmayacaksınız!
  2. 04:48 Bakan Işıkhan açıkladı: Uzaktan ve esnek çalışma modelleri geliyor!
  3. 04:46 Bu ot saçtaki kepek sorununu ortadan kaldırıyor!
  4. 02:04 Beşiktaş'a Dev Transfer Bombası Geliyor: İtalyan Devi'nin Yıldızı Yolda!
  5. 01:41 Mantık Dedektifleri Hazır Mı? Bu Resimde Gizli Mantık Hatasını 4 Saniyede Bulabilecek Misin?
  6. 01:26 Caner Erkin Fenerbahçe Taraftarını Ayaklandırdı! "Asla Olmayacak!"
  7. 01:22 Yoğurt ve Bir Kaşık Baharat: Sindirim Sorunlarından Kalp Sağlığına Her Şey Birebir Çözüm!
  8. 01:19 Tamamen yapay zeka görüntüleriyle üretilmiş en uzun klip!
  9. 01:17 Yapay zekayla beraber hayatımıza girecek metal yaka kavramı
  10. 01:14 Tüm meslekleri etkisi altına aldı: İşte yapay zekayı en çok kullanan sektörler!
  11. 01:11 Profesör Bektaş'tan deprem uyarısı: Doğu Karadeniz 3 riskli fay ortasında yer alıyor
  12. 01:08 Bir litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor!
  13. 01:05 İnek sütünden değil mercimekten yapılıyor: İşte en lezzetli peynir!
  14. 01:03 Çamaşır makinesine koymamanız gereken 8 şey!
  15. 01:01 Zehir saçıyor: Soğanı sakın böyle yemeyin!
  16. 00:59 Resmi Gazete'de yayımlandı: İşte Hukuk mesleklerine giriş sınavı yönetmeliği!
  17. 00:48 Bilinmeyen koronavirüslere karşı koruyucu bir aşı geliştirildi!
  18. 00:35 İlk 100'e giren bir başarı hikayesi birden bitti: 2 tekstil devi konkordato taleplerini sundu
  19. 00:25 TBMM Genel Kurulu'nda dört adet uluslararası anlaşma kabul edildi
  20. 00:24 ABD'nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskele tamamlanmış durumda
Medya Haberleri