Aytunç Erkin yazdı: Genelkurmay çekmecesindeki dosyaların 43 sayfalık raporu

Aytunç Erkin yazdı: Genelkurmay çekmecesindeki dosyaların 43 sayfalık raporu

Aytunç Erkin yazdı: Genelkurmay çekmecesinde... “En geç 2017’de ihtilal bekleniyor”

"Ergenekon kumpasında çok kıymetli, özel yetişmiş personelimizi kaybettik ve bunun acısını daha sonra çok çektik. Onları kaybettiğimiz için FETÖ’cü alçak ve hainler yönetimde kendilerine alan açarak şans bulmaya başladılar. Hepsi, yüzde yüz FETÖ operasyonuydu."

15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişimi sırasında Genelkurmay 2’nci Başkanlığı görevinde bulunan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sabah Gazetesi’nden Okan Müderrisoğlu’na ilk kez bu kadar net konuştu. Bu konuşmanın tarihi 10 Temmuz 2024.

Aynı soru yani "Ergenekon-Balyoz kumpasları" beş gün sonra 15 Temmuz’da bir canlı yayında dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’a da soruldu. Akar ise "hukuk içinde kaldık" yanıtını verdi: "Askeri hapishaneye ilk defa rütbeliler gelmeye başladı. Olabildiğince komutanlarımızın yardımıyla siyah elbise giydirilmesini kaldırdık. Hukuk çerçevesinde yapılacak ne varsa yapıldı. Hukuki anlamda süreç devam ediyordu. Kara Kuvvetleri Komutanı olduğumuzdan itibaren ‘burada Türkiye sathında her gittiğimiz yerde vazifemizi hukuk çerçevesinde, şeffaf yapacağız’ demiştik. Etrafımızda yakın çalıştığımız subay ve generaller var. Onların tavrında bazı farklılıkları sezdik. İstihbarat birimlerine tekrar tekrar sorduk. ‘Herhangi bir kayıt yoktur’ diye cevap geliyordu."

Şimdi bu iki farklı "Ergenekon" değerlendirmesinin ardından 15 Temmuz’dan bir gün sonraya, 16 Temmuz 2016’ya dönelim.

15 Temmuz 2016 darbe girişimi gecesinin bitimi ve ertesi sabah. Darbenin kilit isimlerinden Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç ile Genelkurmay General-Amiral Şube Müdürü Kurmay Albay Cemil Turhan’ın makam odaları o sabah aranır. Çekmecelerden mavi klasör, kırmızı dosya, siyah karton kutu ve sarı zarf çıkar... Bunların içindeki evraklar, Genelkurmay İstihbarat tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir. Fişlemeleri ve raporları inceler. Askeri usullerle ilgili hata yapmamak için Genelkurmay Başkanlığı’na başvururlar. Karargah, Tuğgeneral Nerim Bitlislioğlu, Albay Orhan Gürdal ve Albay Oğuz Okuyucu’nun olduğu bir Bilirkişi Heyeti oluşturur. Bilirkişi Heyeti’nin başındaki Tuğgeneral Nerim Bitlislioğlu ve ekibi, "mavi, kırmızı, siyah ve sarı" dosyaları da titizlikle inceler ve 6 Mart 2017’de, 43 sayfalık rapor hazırlar. Bu bilirkişi raporu, Türkiye’nin dört yanında görülen FETÖ askeri darbesi mahkemelerinin en önemli delillerinden biri olur.

"EN GEÇ 2017’DE IHTILAL BEKLENIYOR"

O renkli dosyalardan çıkan evrakların ayrıntılarında darbe girişimine nasıl gelindiği ortaya çıkar. Tuğgeneral Nerim Bitlislioğlu ve ekibi, evrakların altına kısa kısa notlar da düşer.

Sayfa 8... (Mavi Dosya) Dosya No: 2...

2014 Yüksek Askeri Şura (YAŞ) sonrası hazırlanan ve Ocak 2015’te Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e sunulan "Bilgi Notu"nu okuyalım: Bilgi notu incelendiğinde FETÖ terör örgütünün Türk Silahlı Kuvvetleri’ne nasıl sızmaya başladığı ve ele geçirilmeye çalışıldığı detaylı bir analiz yapıldığı görülmektedir. (Bilgi notunun 2014 Yüksek Askeri Şura (YAŞ) sonrası hazırlanan ve Ocak 2015’te Genelkurmay Başkanlığı’na gönderildiği değerlendirilmektedir.) Örgütün kendisini TSK içerisinde yeterince güçlü hissettiği anda bedeli Türkiye’yi kaybetmek dahi olsa ihtilal yapmaktan çekinmeyeceği belirtilmiştir. Bu amaçla silahlı kuvvetlere hâkim olmanın mutlaka bir amaç için olduğu ve en geç 2017 yılında ihtilal veya savaş beklendiği ifade edilmektedir. "Bilgi Notu"nun muhtemelen Ocak 2015’te Genelkurmay Başkanlığı’na ulaştığı... Dönemin Genelkurmay Başkanı (Necdet Özel) tarafından 30 Ocak 2015 tarihinde görüldüğü ve önemli görülen yerlerin altının kırmızı kalem ile çizildiği...

Şimdi Hulusi Akar diyor ya: "İstihbarat birimlerine tekrar tekrar sorduk. ‘Herhangi bir kayıt yoktur’ diye cevap geliyordu." Genelkurmay karargahından çıkan "notlara" göreyse "istihbarat" gelmiş.

Bitmedi.

MİT’TEN GIDEN 22 MEKTUP

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Çatı Davası’nın bilirkişi raporunu hazırlayan Tuğgeneral Nerim Bitlislioğlu, 2019’da emekli edildi. (Bu da ayrı bir tartışma konusu.) Bitlisoğlu, Bilirkişi Raporu’nun 43’üncü sayfasında "Ocak 2014- Temmuz 2016, TSK İçerisindeki Mevcudiyetini Muhafaza ve Darbe Hazırlıkları" başlıklı bölümünde şu tespitleri yapmış:

"... FETÖ/PDY Aralık 2013 tarihinden sonra da (17-25 Aralık süreci) TSK’yı tamamen ele geçirme faaliyetlerini örtülü olarak sürdürmeye devam etmiştir. Aralık 2013 tarihinden itibaren örgütün gizli emellerinin anlaşılması ve birçok kamu kurumunda FETÖ/PDY mensuplarına yönelik soruşturmalar başlamasına rağmen TSK içerisinde örgüt mensuplarının ortaya çıkarılarak tasfiye edilme süreci başlatılamamıştır."  "... Örgüt kendi bünyesindeki gerek kritik görev yerlerinde bulunan elemanları gerekse askeri ve sivil yargı, emniyet ve istihbarat birimlerindeki hakimiyeti sayesinde bu süreci akamete uğratmıştır. FETÖ mensubu olduğuna dair hakkında bilgi elde edilen personeli korumak ve kollamak maksadıyla ‘Bilgi ve belge yok’ veya ‘Tetkik ediyoruz’ gibi ifadelerle hiçbir şey yapılmamış, aksine bu personelin mensubiyetleri örtbas edilmeye çalışılmıştır."

SON NOT: 2019’da emekli edilen Nerim Bitlislioğlu ve heyetinin hazırladığı raporda, MİT’ten Genelkurmay’a giden ve "TSK’da FETÖ yapılanmasıyla" ilgili 22 mektup da var! O dönemin iki Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Hulusi Akar’ın bu mektuplardan haberi olmadı mı?

"Aytunç Erkin yazdı: Genelkurmay çekmecesindeki dosyaların 43 sayfalık raporu" haberi, 18 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: Genelkurmay çekmecesindeki dosyaların 43 sayfalık raporu haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: Genelkurmay çekmecesindeki dosyaların 43 sayfalık raporu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Sozcu

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:30 CHP'li Tanrıkulu'dan hükümete acil uyarı: Tekstil sektörü çöküşün eşiğinde
  2. 15:23 Sosyal Medyada Paylaşılan Fotoğraf Sonları Oldu! İki Kız Kardeş İşkenceyle Katledildi
  3. 15:18 Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Narin'in köyünün imamına idari soruşturma başlatıldı
  4. 15:12 Vergi Kaçakçılığına Karşı Sert Önlemler: 3 Milyar Liralık Sahte Fatura Tespit Edildi
  5. 15:04 CHP MYK Toplantısı başladı: Peki, gündemde neler olacak?
  6. 15:04 NASA uyardı: Futbol sahası büyüklüğünde bir göktaşı hızla dünyaya yaklaşıyor
  7. 15:01 Kızıl Goncalar'ın 2.sezon ilk fragmanı gösterildi! Meryem ölüyor mu?
  8. 14:58 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşaat Sektöründeki Her Adımımız İtibarsızlaştırılmak İsteniyor
  9. 14:57 Avrupa'nın en büyük 3 üreticisinden biri Türkiye'ye fabrika açma kararı aldı!
  10. 14:54 Engelli ve eski hükümlü vatandaşlara hibe desteği!: Başvurular başladı!
  11. 14:51 Yunusemre Belediyesi'nden ücretsiz fizyoterapi hizmeti başladı!
  12. 14:33 Kodla tetiklenen patlayıcılar! Lübnan'da eşi görülmemiş saldırının perde arkası!
  13. 14:23 Vestel, Çinli Vidaa ile büyük anlaşma! %4,64 hisseyle TV ekosisteminde yeni gelir fırsatları!
  14. 14:12 İzmir'in yeni kabusu! Vatandaşlar yolda yürümeye korkuyor!
  15. 14:11 Kate Winslet'ın Cinsel İsteği İçin Sıra Dışı Çözüm
  16. 14:01 Narin Güran'ın Cinayetinde İmam Hakkında Şok Gelişme
  17. 14:00 Memurluk Yasası İçin Yeni Adımlar: AKP’li Demiröz Özel Sektörün Avantajlarını Artırma Vurgusu Yaptı
  18. 13:59 Türkiye'de Hayat Süresi Kısaldı! TÜİK Verilerine Göre Ortalama Yaşam Süremiz Ne Kadar?
  19. 13:58 Pandemi Nedeniyle Gecikmişti: Ünlü Pizza Markası Türkiye Pazarına Adım Atıyor
  20. 13:57 Emeklilerin Banka Hesaplarına Detaylı İnceleme: Geriye Dönük 5 Yılın Hesapları Kontrol Ediliyor
Gündem Haberleri