Aytunç Erkin yazdı: “Kazanacak aday”dan “adayı kazandırma”ya

Aytunç Erkin yazdı: “Kazanacak aday”dan “adayı kazandırma”ya

Aytunç Erkin yazdı: “Kazanacak aday”dan “ada... Millet ittifakı konuşuldu ya iktidar ne diyor?

İki tespit…

İlki 17 Aralık 2022'de. Okuyalım:

“… Öte yandan sanki verilen karar kesinmiş gibi sanki hemen siyasi yasak verilmiş gibi bu kararı istismar eden dış ve iç çevrelerin hangi hesaplarla hareket ettiğini de dikkate almak gerekiyor. Bu karar üzerinden ‘kazanabilecek aday' operasyonunu canlandırma çabası net görüldü. Sayın Kılıçdaroğlu'nun önünü kesme gayretlerinin artacağı anlaşılıyor.”

İkincisi de 3 Mart 2023'te. Okuyalım:

“… Akıl oyunlarıyla 2023 seçimlerine operasyon yapmaya çalışanların “kazanacak aday” projesinin tutmadığı anlaşıldı. Şimdi “adayı kazandırma” projesine geçecekler gibi. Boşuna çaba. Oysa asıl mesele ‘seçmeni kazanmak'.  Bunu başaracak liderin yine CB Erdoğan olacağı net görülüyor.”

Üç ay arayla yapılan iki tespit kimin mi? Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum'a ait.

Neden Uçum'un bu değerlendirmeleriyle başladım?

Çünkü; 2 Mart'tan bu yana Millet İttifakı cenahına odaklanan bakışın bir de Beştepe tarafına bakılması için! Anlaşılan o ki, “Kazanacak aday” projesinin “uluslarararası operasyon” olduğunu düşünenler bugün yeni projenin “Kemal Kılıçdaroğlu'nu kazandırmak” olduğunu iddia ediyor. Bu tartışma aslında Altılı Masa kurulduğunda başladı ve masanın “ABD-Batı” tarafından oluşturulduğu dillendirildi. Bunun en somut örneğini de iktidara yakın gazeteciler dışında MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ağzından duyduk:

“… Mahkeme kararının hitamında, senaryosu önceden yazılmış filmin Saraçhane'de gösterime sokulması da kategorik bir operasyondur. Nitekim operasyonun hedefi CHP Genel Başkanıdır. (15 Aralık 2022/Devlet Bahçeli/Sosyal medya paylaşımı)”

“… Saraçhane tiyatrosu tutmaz. Kılıçdaroğlu'nu katakulliye getirip İmamoğlu'nu parlatma amacının Cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesiyle ilgili olduğu kesindir. CHP ve 6'lı masa tamamıyla yabancıların güdümündedir. Kılıçdaroğlu adaysan çık söyle, korkma… (18 Aralık 2022/Devlet Bahçeli/Mersin mitingi)”

Şimdi yapılan açıklamaları arka arkaya okuduğumuzda ve birleştirdiğimizde iktidarın (Bahçeli de dahil) gelişmeleri nasıl okuduğunu iddialar üzerinden değerlendirebiliriz:

Kılıçdaroğlu'nun adaylığını istemeyen ve “kazanacak aday” konusunda ısrarlı olanlar hareket halinde. Bu ısrarı yapanlar Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın aday olmasını istiyor.

İmamoğlu'na getirilen siyasi yasak ve Saraçhane'de İYİ Parti lideri Meral Akşener'in öne çıkması projenin önemli ayağı.

Bu süreçte Kılıçdaroğlu adaylığını açıklamalı ve geri adım atmamalı.

Akşener'in masadan ayrılması ve geri dönüşü, kazanacak adaydan “adayı kazandırma”ya evrildi. İki belediye başkanının ismi bu yüzden başkan yardımcılığı için bildiriye konuldu.

Gelinen noktada, iktidar cenahı “korkma, aday ol” dediği CHP liderinin de artık uluslararası destek aldığına inanıyor! Beştepe ve MHP üzerinden yaptığımız okumayı destekleyen bir başka olgu da şu: Erdoğan ve kurmaylarının seçim sürecinde “Türkiye'nin yeniden inşası” sloganı dışında “yerli-milli-gayrı milli” tartışmalarını da gündeme getirecek.

Peki bu süreçte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu nasıl bir yol haritası izleyecek? “Dış mihraklar” konusunda ne düşünüyor? Bunları da yakında öğreniriz!

Ancak… “Kazanacak aday” tartışmasını açan kanadın “milli” olmadığını söyleyen iktidar aslında Kılıçdaroğlu'nun “yerli ve milli” olduğunu düşünüyordu. Gelinen noktada bu tespitlerini değiştirdikleri anlaşılıyor. Oyunu kuran ve bugünlere getiren CHP liderinin de mutlaka bir bildiği vardır ve dünya okuması yapıyordur. Son iki ay bize öğretici olacak?

"Aytunç Erkin yazdı: “Kazanacak aday”dan “adayı kazandırma”ya" haberi, 09 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 09 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: “Kazanacak aday”dan “adayı kazandırma”ya haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: “Kazanacak aday”dan “adayı kazandırma”ya 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
  2. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  3. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  4. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
  5. 14:24 Beşiktaş'tan tarihe geçecek transfer hamlesi geldi! Şok transfer!
  6. 14:22 Bu araçta uzun far kullanımı sorun olmaktan çıkıyor!
  7. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
  8. 14:11 Aşk Yeniden Mi Başladı! Lucas Torreira Devrim Özkan'la Bir Daha Dedi!
  9. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  10. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
  11. 13:55 Son dakika! Korhan Berzeg muamması'nda son dakika!
  12. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  13. 13:47 Zafer Partisi'nde iki önemli istifa!
  14. 13:46 Korhan Berzeg'e ait yeni izleri tespit etme çabaları devam ediyor
  15. 13:36 Yılın en Etkili İsimleri Time 100 Galasında Buluştu!
  16. 13:28 TikTok Türkiye'de Yasaklanacak mı? AKP'li Vekilden Açıklama
  17. 13:27 4,4 Milyar Lira Yardım Hesaplara Yatıyor! Kimlik Numaralarınızı Kontrol Edin!
  18. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  19. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  20. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
Medya Haberleri