Aytunç Erkin yazdı: Vatan hainleri

Aytunç Erkin yazdı: Vatan hainleri

Aytunç Erkin yazdı: Vatan hainleri “İyilik Treni Afganistan Yolunda.”

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sayfasında geziniyorum. “Yardım Kampanyaları” başlıklı bölümde bir çağrı

“İyilik Treni Afganistan Yolunda.”

Sonra okuyorum: “T.C. İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı koordinasyonunda bir araya gelen Türk Kızılay başta olmak üzere 12 sivil toplum kuruluşumuz (Türk Kızılay, Türkiye Diyanet Vakfı, IHH, Deniz Feneri, Beşir Derneği, Hayrat Yardım Derneği, Sadakatası, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Fetih Vakfı, Yedi Başak Derneği, ANDA Derneği, Umuda Koşanlar Derneği) Afganistan halkının kendi ülkelerinde, daha insani şartlarda yasamasını sağlamak için bir yardım seferberliği başlattı. Bu kapsamda, 747.7 ton gıda, giyim, battaniye, sağlık, hijyen vb. yardımından olusan 46 vagonluk “İyilik Treni'nin ilk seferi yola çıkmaya hazırlanıyor.” (26 Ocak 2022)

Afganistan'a yardıma koşan 12 kuruluşun muhafazakar dünyaya, tarikatlara-cemaatlere yakın olduğunu biliyoruz. Buraya kadar sorun yok! Herkes yardımını yapsın, AFAD koordine etsin!

Sorun nerede mi başlıyor?

Anlatayım:

Dün yazdım: “TKP yardımevi neden basıldı?”

Osmaniye'nin yoksul yerleşim yerlerinde evini Türkiye Komünist Partisi'ne açan ve yardımların halka ulaşmasını sağlayan yurttaşın evi polis tarafından basıldı, 10 kişi gözaltına alındı. Daha sonra bu kişiler savcılığa dahi sevk edilmeden Jandarma'da ifadelerini verdi ve serbest bırakıldı. 6 Şubat'tan bu yana deprem bölgesinde yardım için çalışan kuruluşlardan sadece TKP'ye baskın düzenlendi. Tarikatlar, cemaatler, muhafazakar sivil toplum kuruluşları ilk günden bu yana oradaydı, halka koştu. (11 Şubat günü Odatv'de yer alan videolu haberin başlığı da şuydu: “TKP'den İsmailağa'ya yardım seferberliği/Türkiye kenetlendi.”)

Gözaltına alınanların Jandarma karakolunda verdiği ifadeleri okuyunca bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim. Çünkü; herkesin seferber olduğu bir durumda dahi “şu kurum bizden, bu kurum bizden değil” anlayışı karşımıza çıkıyor. Şimdi gelelim gözaltına alınanların ifadelerine…

Suçun vasfı değişti…

“Aynı gün saat 22.00 sıralarında, işlemlerimizin bittiği sırada, polis ekipleri ben ve diğer gönüllü arkadaşlarımın yanına gelerek, ‘Burada toplanma amacınız nedir? AFAD ve diğer kuruluşlar varken siz neden böyle uğraşıyorsunuz?' gibi sorular sordular. Sonrasında ise ‘Siz burada propaganda mı yapıyorsunuz? Yardımlar sadece AFAD ve devletin diğer kuruluşları tarafından yapılıyor' dedi.”

“Bahçeye çıktıktan sonra bize birçok kez ‘Bu yardım malzemelerini nereden buldunuz? AFAD kurumundan mı çaldınız?' gibi sorular sordular.”

Ters kelepçeyle gözaltına alınırlarken de “Vatan hainliğiyle” suçlandılar. İşte sorun burada başlıyor.

Yardımevi basılıyor, “AFAD'ın malzemelerini çaldınız” iddiasıyla suçlama yapılıyor sonrasında suçun vasfı değişiyor ve ‘polise mukavemet'e dönüşüyor… Gözaltına alınan 10 gönüllüye “AFAD varken siz ne yapıyorsunuz?” diye soruluyor.

Peki… 6 Şubat'tan bu yana bölgede yardım yapan kuruluşlara böyle bir suçlama yapıldı mı? Hayır! AFAD varken diğer kuruluşlar da bölgede yer almasın o zaman! Ancak… Soldan sağa, sekülerinden muhafazakarına “birlik” varken bu baskın kime hizmet ediyor? Neyse ki hatadan dönüldü ve 10 gönüllü serbest bırakıldı.

Şimdi bir öğretim üyesinin uyarılarına bakalım.

10 il ve 3.7 milyon hektar verimli arazi

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümü öğretim üyesi Prof. İbrahim Ortaş, depremde tarım alanlarının etkilendiğini anlattı:

“… Depremin doğrudan etkilediği Adana'dan Diyarbakır'a kadar toplam 10 il 3.7 milyon hektar verimli tarım arazilerine sahip önemli üretim potansiyeline sahip illerdir. Antakya ve Adana, Türkiye'nin önemli miktarda yaş sebze ve meyve üretimini sağlamaktadır. Osmaniye'de yerfıstığı üretimi, Kahramanmaraş'ta biber, pamuk ve mısır üretimi, Adıyaman'da üzüm, tütün üretimi, Malatya'da ise kayısı üretimi öne çıkıyor. TÜİK verilerine göre depremden etkilenen alanlar aynı zamanda bir hayvancılık bölgesi olup Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman'da son yıllarda önemli miktarda keçi ve süt inekçiliği yapan çok sayıda hayvan çiftliği bulunmaktadır. Deprem öncesi bölgede toplamda 2 milyondan fazla büyükbaş ve 9 milyondan fazla küçükbaş hayvan bulunduğu belirtilmektedir. Bölgede resmi kayıtlı çiftçi sayısının 300 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu bağlamda bölgenin tam bir tarım bölgesi olduğu aşikardır.”

Prof. Ortaş iktidara şu çağrıyı yaptı:

 Çiftçilerin iş makinesi ve ekipmanları enkaz altında ve kullanılamaz durumda.

– Cemrelerin düşmesi ve mart ayı ile birlikte ekim-dikim işlemi başlayacaktır. Mart ayından sonra başlayacak bitkisel üretimin devam edilebilmesi için hükümet, ek bütçe ile olanakları yetersiz olan insanların tarımsal desteklerini artırmalı.

 Bölgedeki yem fabrikalarının da zarar görmesi sonucu hazır yem kullanan üreticiler için yem ihtiyacı doğmuş olabilir.

– Sağ olan hayvanlardan sağılacak sütlerin toplanması sorunu yaşanabilir.

 Varsa yaralı hayvanların kesilmesi ve etlerinin Et-balık ve Süt Kurumu tarafından değerlendirilmesi gerekir.

– Memleketini terk etmek zorunda kalan insanların veya depremde ölenlerin sahipsiz kalan büyükbaş ve küçükbaş hayvanları, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından korumaya alınmalı ve beslenme dahi her türlü ihtiyaçları karşılanmalı.

 Deprem bölgesindeki üreticilere gerekli maddi destekler sağlanmalı. Öncelikle bitkisel üretimi güvenceye almak için gübre, mazot, ilaç, tohum ve depolama için somut destek sağlanmalı. KDV sıfırlanmalı veya minimize edilmeli.

– Üreticilerin, çiftçilerin varsa borçları ertelenmeli. BAĞ-KUR, SSK prim ve sigorta taksit ödemeleri ötelenmelidir.

SONUÇ: Enkazdan hâlâ sağ çıkarılan yurttaşlarımız var. Yıkım büyük ve siyaset dar-kısır tartışmalarla yol almaya devam ediyor. Önümüzde bir seçim süreci var. Kim yurttaşın önüne planlamacı bir ekonomiyle gelecek, kim bu depremlerle baş edebilecek çözüm önerilerini ortaya koyacak ve kim önce “yurttaş” diyecek?

"Aytunç Erkin yazdı: Vatan hainleri" haberi, 18 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 18 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: Vatan hainleri haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: Vatan hainleri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  2. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  3. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  4. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  5. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  6. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  7. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  8. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  9. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  10. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  11. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  12. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  13. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  14. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  15. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  16. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  17. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  18. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  19. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  20. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
Medya Haberleri