Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov bugün Ankara’da!

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov bugün Ankara’da!

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov bugün A... Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın davetiyle Ankara’da. Görüşmelerde, Azerbaycan-Ermenistan ve Türkiye-Ermenistan barış ve normalleşme süreçleri ele alınacak. İkili ilişkilerde ekonomi, ticaret ve enerji gibi alanlardaki işbirliği de gündemde olacak.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın daveti üzerine bugün Ankara’ya geliyor. İki bakanın görüşmelerinde, Güney Kafkasya’da barış ve istikrarın sağlanması amacıyla yürütülen Azerbaycan-Ermenistan ve Türkiye-Ermenistan görüşmeleri ele alınacak.

Azerbaycan ve Ermenistan’ın bu yıl sonuna kadar kalıcı bir barış anlaşması imzalamaları bekleniyor. Buna paralel olarak, Türkiye de Ermenistan’la normalleşme sürecinde somut adımlar atmayı hedefliyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bayramov ve Fidan’ın gündeminde ikili ilişkilerle birlikte güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler yer alıyor. Diplomatik kaynaklar, Kafkasya’da son dönemde artan diplomasi trafiğinin ve Azerbaycan-Ermenistan ile Türkiye-Ermenistan normalleşme süreçlerinin gözden geçirileceğini belirtti.

İkili ilişkiler çerçevesinde, ekonomi, ticaret ve enerji gibi çeşitli alanlardaki işbirliğinin de ele alınması bekleniyor.

Ankara’daki görüşmelerin en önemli gündem maddesi, Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşması müzakereleri olacak. Türkiye ve Azerbaycan, Kafkasya’da barış ve istikrar ortamının devam ettirilmesi için Ermenistan’ın barış anlaşması konusunda adım atması gerektiğini vurguluyor. İki bakanın bu mesajı yeniden dile getirmeleri bekleniyor.

Azerbaycan ve Ermenistan, 2020 Karabağ Savaşı’nın ardından sınırların belirlenmesi ve ilişkilerin ilke ve temellerinin belirlenmesi amacıyla müzakerelere başladı ancak derin anlaşmazlıklar ve üçüncü tarafların müdahaleleri sebebiyle henüz imza aşamasına gelemediler. En son Temmuz ayında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in arabuluculuğunda bir araya gelmişlerdi. Blinken, anlaşmanın kısa sürede imza aşamasına gelebileceğini belirtmişti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Mayıs ayında anlaşmanın Kasım ayında imzalanabileceğini söylemişti.

Kasım ayının önemi, Azerbaycan’ın 11-22 Kasım tarihlerinde Birleşmiş Milletler COP 29 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olması.

Son dönemde umutları artıran bir gelişme, Bakü ve Erivan’ın en tartışmalı konulardan biri olan Zengezur Koridoru’na ilişkin maddeyi anlaşma metninden çıkartma kararı oldu. Azerbaycan açısından büyük önem taşıyan Zengezur Koridoru, anlaşma sağlandıktan sonra yeniden görüşülecek konular arasında yer alacak. Ayrıca, Ermenistan’ın anayasasında Karabağ ile ilgili atıfların çıkartılması da önemli bir şart olarak duruyor. Paşinyan, komşu ülkelerle ilişkilerin sağlıklı şekilde tanımlanması için Ermenistan’ın yeni bir anayasaya gereksinim duyduğunu belirtmişti.

Bayramov’un, Ermenistan ile sürdürülen görüşmeler ve bundan sonra atılabilecek adımlar konusunda Fidan’ı bilgilendirmesi bekleniyor. Fidan’ın da Bayramov’a Ankara-Erivan normalleşme süreci konusunda bilgi vermesi, özellikle iki ülke özel temsilcilerinin son yaptıkları görüşme sonrasında atılan adımları anlatması öngörülüyor.

Türk ve Ermeni özel temsilciler Serdar Kılıç ve Ruben Rubenyan, son normalleşme görüşmelerini Türkiye-Ermenistan sınırındaki Alican-Margara Sınır Kapısı'nda gerçekleştirdiler. Geçen ay yapılan görüşmede, Akyaka-Akhurik Demiryolu Sınır Kapısı'nın faaliyete geçirilmesi için gerekli teknik konular ele alındı. Bu, normalleşme sürecinin tamamlanması durumunda her iki tarafın da 1993’ten bu yana kapalı olan sınırların yeniden açılmasını istediklerini göstermesi açısından önemli bir adım.

Bakü ile Erivan arasında müzakerelerin ilerlediği bir dönemde, Ankara’nın da Erivan’la temasa geçmesi, bölgesel barış anlaşmalarının tamamlanması açısından dikkat çekici bir gelişme. Ankara’da yapılacak görüşmelerde her iki süreçle ilgili değerlendirmeler yapılması ve Türkiye ile Azerbaycan’ın eşgüdüm içinde gelişmeleri izleyip gerekli adımları atmalarının ele alınması bekleniyor.

"Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov bugün Ankara’da!" haberi, 27 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov bugün Ankara’da! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov bugün Ankara’da! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 13 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:13 DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu’ndan Hükümete Eleştiri: 'Enflasyonun Suçlusu Ücretler Değil!'
  2. 21:07 Galatasaray, Roland Sallai İçin Lisans Çıkardı! Yıldız Oyuncu Yolda!
  3. 21:00 Apple Watch Series 9 ve 10’da Uyku Apnesi Tespit Özelliği Geliyor! Detaylar Burada!
  4. 20:57 Milyonlarca yatırımcı zararda! Borsa'da haftanın karnesi düşüş gösteriyor
  5. 20:52 Britney Spears’ın Oğluna Ödediği Nafaka Sona Eriyor! Jayden James Mezun Oluyor!
  6. 20:49 Antalya’da Kan Donduran Olay: Boşanma Sürecindeki Eşini Öldüren Zanlı Cezaevine Gönderildi!
  7. 20:47 Unutkanlığa Son! Zerdeçal İle Zihinsel Performansınızı Artırın
  8. 20:39 Reyting Savaşı Başlıyor! ‘Yalı Çapkını’ ve ‘Kızılcık Şerbeti’ Karşı Karşıya!
  9. 20:34 Evde Küf Sorununu Çözmenin 5 Doğal Yolu!
  10. 20:30 Beşiktaş’tan Amartey Açıklaması: Sözleşme Feshedildi!
  11. 20:21 Candan Kardeşler Mahkemede Karşı Karşıya! Nihal: "Bir Daha Gelmeyeceğim!"
  12. 20:13 Adli Tıp Uzmanı: 'Ayşenur Ezgi Eygi'nin Ölümü Sekme Değil, Doğrudan Hedef!'
  13. 20:07 Bakan Işıkhan: 'Gazze'deki Zulme En Güçlü Sesi Cumhurbaşkanımız Çıkardı!'
  14. 20:03 Şahan Gökbakar'ın Kaçak Villası Mühürlendi! Yıkım Kararı Ne Zaman Uygulanacak?
  15. 19:39 Şahan Gökbakar’ın Marmaris'teki Villası Kaçak Yapı Nedeniyle Mühürlendi
  16. 19:34 Galatasaray’ın Eski Yöneticisi Erden Timur’dan Açıklama: 'Geri Dönüş İddiaları Asılsız
  17. 19:31 Ankara'da Bozuk Süt ve Peynir Üreten İşletmeye Büyük Ceza ve Mühürleme
  18. 19:22 Avcılar Sahilinde Kıyıya Vuran Ceset: Ufuk Avşar'ın Ölüm Nedeni Merak Ediliyor
  19. 19:16 Manisa’da Okul Müdürüne Silahlı Saldırı: Saldırganın Silahı Tutukluk Yaptı
  20. 19:09 BIST 100 Endeksi Yüzde 1,73 Değer Kazandı: Günün Öne Çıkan Sektörleri ve Piyasaların Beklentileri!
Gündem Haberleri