Aziz Nesin İsmail Kahraman’ı ısırmış: Arşivden neler çıktı?

Aziz Nesin İsmail Kahraman’ı ısırmış: Arşivden neler çıktı?

Aziz Nesin İsmail Kahraman’ı ısırmış: Arşivd... Fehmi Çalmuk’un "Anılar, Olaylar, Belgelerle MTTB’nin Yüzyılı" alt başlığını taşıyan yeni kitabı "Büyük Doğu’nun Atlıları" çıktı.

Fehmi Çalmuk, TBMM Başkanı İsmail Kahraman hakkında "Büyük Doğu’nun Atlıları" kitabında kimine genişçe yer verdiği kimine ise yer veremediği bilgileri Hürses Gazetesi’ndeki köşesinde okurla paylaştı.

O bilgiler arasında "Nâzım Hikmet’i Vatan şairlerinden çıkarttı", "MTTB’nin başına Türkeş getirdi", "Kanlı Pazar’ı dürbünle seyretti", "Aziz Nesin, Kahraman’ın elini ısırmış!" başlıkları dikkat çekiyor.

İşte Çalmuk’un köşesinde öne çıkanlar:

"Uzun süredir üzerinde çalıştığım Büyük Doğu’nun Atlıları kitabı piyasa çıktı. Hem de tam TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın imza attığı bir olayın patlak verdiği dönemde… Daha önce köşeden İsmail Kahraman ile ilgili çok yazılar yazdım. İsmail Kahraman tabir yerinde olursa geçmişte de bugün de “Şahin” kanadın temsilcisi…

NAZIM HİKMET’İ VATAN ŞAİRLERİNDEN ÇIKARTTI
Yeminli bir CHP politikalarının ve masonluğun düşmanıdır İsmail Kahraman… Kültür ve Turizm Bakanı olduğu dönemde Türkiye Yazarlar Birliği olarak O’nun makamında ziyaret etmiştik. Bakanlığı tarafından yapılan Vatan şiirlerinin toplandığı bir kitapçığı gösterdi. ‘Buradan Nazım Hikmet’i nasıl çıkarttığını’ anlattı. Hem de bunu büyük bir zafer gibi anlattı. Bugün Ak Parti varsa bugün Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük yürüyüşü varsa arkasında İsmail Karaman vardır.

Bugün yazmadıklarımı, kitaba koymadıklarımı yazmanın zamanı geldi. Buna birkaç örnek vereyim.

MTTB’nin başına Türkeş getirdi

İstanbul Hukuk Fakültesi öğrenci derneği başkanı olarak MTTB Başkanlığı’na aday olduğunda Süleyman Demirel’in başbakanlığının ikinci yılındadır. AP’ye karşı Rasim Cinisli’nin mesafeli durması, hatta sağın en büyük kitle örgütü olan MTTB’nin sağın tek adresi haline gelmesi AP yönetiminin tepkisini çekmiş, MTTB’nin kaynakları kesilmiş, elektrik ,su parası ödenemez hale gelmiştir. 1967 yılında CMKP Lideri Alparslan Türkeş’in desteğiyle, Prof. Dr. Atilla Özer’in ikinci başkanlığa seçilmesi kaydı şartıyla İsmail Kahraman MTTB Başkanı olmuştur.

-Komünizm Telin mitingleri sıklaştı,

-Milli Şahlanış Mitingleri yapılmaya başlandı

-Cumhuriyet döneminde ilk defa Ayasofya’da namaz eylemi yapıldı.

-Lenin heykeline yönelik ilk kez eylem yapıldı.

-6. Filo’ya karşı eylem yapıldı ve Dolmabahçe Camiinde topluca namaz kılındı.

-Kanlı Pazar diye bilinen MTTB’lilerin Şanlı Pazar dediği çatışma yaşandı. 

-Ankara Üniversite İlahiyat Fakültesi Hatice Babacan’ı9n okuldan atılması yüzünden kapandı. Okul bahçesinde çadır kuruldu.

-Yargıtay Başkanı İmam Ökten’in cenaze namazı kılınmaması için kampanya başlatıldı.

Bakan Sükan ile birlikte Kanlı Pazar’ı dürbünle seyretti

Bu konular detaylı bir şekilde Büyük Doğu’nun Atlıları kitabında yer alıyor. Bir de kitap da yazamadıklarım ve çıkarttıklarım var.

Halen kanuni olarak MTTB’nin Genel Başkanı Vehbi Ecevit ile belgesel/kitap için yaptığım röportajda bir cümlesini bilerek ve isteyerek çıkarttım. Maksadım, karşılıklı bir polemiğe aracılık etmemekti. (Ses ve video kaydı mevcut) Röportajı kesip ısrarla bu konuyu sormama rağmen Vehbi Ecevit sözlerinin arkasındaydı.

Cümle şu; 

“Bu hadiseler olur iken o dönemin Genel başkanı ile o dönemin İçişleri Bakanı Taksim’i yukardan gören yüksek çevrili binanın balkonundan dürbün ile aşağıyı seyretmektedirler. Bu hadise bu foto hadisenin kimler tarafından ne şekilde tezgahlandığını ortaya çıkarır bu dönem…”

Kitabın 187’inci sayfasında yer alan ifadeler ise şu şekilde: 

“Bu hadiseler olur iken o dönemin İçişleri Bakanı Taksim’i yukardan gören yüksek çevrili binanın balkonundan dürbün ile aşağıyı seyretmektedirler. Bu hadise, bu fotoğraf o hadisenin kimler tarafından ne şekilde tezgâhlandığını ortaya çıkarır.”

İddia o ki Marmara Oteli’nin balkonundan kavgayı dürbünle seyreden İçişleri Bakanı Faruk Sükan’ın yanında MTTB Başkanı İsmail Kahraman vardı?

YÜKSEL ÇENGEL’E NASIL KUMPAS MI KURDU?
Bir de kitaba yazamadıklarım bölümler var. Bunun nedeni ise kitap baskıya girdiği dönemde olayı yeni öğrenmem. Yüksel Çengel, sol görüşlü bir öğrenci lideri olarak MTTB’nin başında bulunan son genel başkanı… 1965 yılında kongreye giderken CHP’li Turan Feyzioğlu’ndan para aldığı iddiası ortaya atılır hatta bu konuda mektup bile delil olarak gösterilir.

Bu iddiayı şiddetle reddeden Yüksel Çengel’e göre ise bu iddialar kongre sürecine yönelikti:

“Benim ile ilgili ‘Turan Feyzioğlu’ndan para aldı. MTTB’ye etkinlikler yapmak için.’ dediler. Rahmetli Turan Feyzioğlu yalanladı. Bu inanır mısınız bilmiyorum ama şimdi yaşayan arkadaşlarımız da bilirler, Tura Turizm’in sahibi benim turizm müdürüm Çetin Saraç ve öğrenci işleri müdürüm, bunları yalanlayan bana belge imzaladılar. ‘Siz seçim sürecinde güçlüydünüz. Sizi yenmek için zayıflatmak için yaptık. Bu gerçek değil.’ dediler.” (Sayfa:117)

Bu olaydan yarım asır sonra 2018 yılının başında Yüksel Çengel bir heyetle birlikte TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı makamında ziyaret eder: Çengel ziyarette bir itirafın gündeme geldiğini belirtir:

“İsmail Kahraman bana ‘ O mektubu ben yazdırdım. Yazarken çok da güldük…O dönem çok iyi bir hamleydi’ dedi.”

AZİZ NESİN, KAHRAMAN’IN ELİNİ ISIRMIŞ
O günlerde ben de TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı ziyaret etmiştim. Büyük Doğu’nun Atlıları kitabının lansmanı ile ilgili görüşüyorduk ki konu 1965’in ilk aylarında MTTB binasında yapılan Türkiye İşçi Partisi kongresine konu geldi.TİP kongresini basanlar arasında İsmail Kahraman da vardır. O çıkan arbedede gözüne yazar Aziz Nesin’i kestirir. Kavga çıktığında Aziz Nesin başına gelecekleri sezmiş olacak ki sahnenin önünde müzisyenlere ayrılan bölüme kendini atarak alt taraftan kaçmayı planlamış. İsmail Kahraman da Nesin’i takip ederek ensesinden yakalamış. Nesin itişme sırasında İsmail Kahraman’ın elini ısırıp kaçabilmiş…

Kahraman hemen elini gösterdi. “Bak dedi halen Nesin’in ısırdığı yer, dişlerinin izi duruyor.”

15TEMMUZ’DA KAÇAN BAKANLAR VAR
Bir de 15 Temmuz gecesi… İlk önce Başbakanlığa gidiyor. Başbakan yardımcıları ve bakanlar var. TBMM’yi toplayacağını söylüyor. Karşı çıkan, onunla TBMM’ne gelmeyen, Başbakanlıktan karanlığa karışan bakanlar bulunuyor. “Kimler sayın Başkan?” diyorum. “Bana gazetecilik yapma onu sen bul” diyor. O gece Başbakanlıkta olup TBMM’ye gelmeyen bakanlar zan altında en azından onu söyleyeyim.

Onun için açıkça söylüyorum: İsmail Kahraman sadece İsmail Kahraman değildir. Arkasında onun gibi düşünen, fikir beyan eden, eyleme hazır bekleyenler var."

"Aziz Nesin İsmail Kahraman’ı ısırmış: Arşivden neler çıktı?" haberi, 03 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 03 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Aziz Nesin İsmail Kahraman’ı ısırmış: Arşivden neler çıktı? haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aziz Nesin İsmail Kahraman’ı ısırmış: Arşivden neler çıktı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  2. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  3. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  4. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  5. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  6. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  7. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  8. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  9. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  10. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  11. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  12. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  13. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  14. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  15. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  16. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  17. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  18. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  19. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  20. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
Gündem Haberleri