Babacan: İktidarın İsrail-Filistin meselesinde diyalog çağrısını olumlu buluyorum

Babacan: İktidarın İsrail-Filistin meselesinde diyalog çağrısını olumlu buluyorum

Babacan: İktidarın İsrail-Filistin meselesin... Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "İktidarın İsrail-Filistin meselesinde ilk 6 günde ortaya koyduğu tutumu ve diyalog için yaptığı çağrıyı olumlu buluyorum" dedi.

Ali Babacan, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Babacan, Dışişleri Bakanlığı döneminde Filistin-İsrail arasındaki çatışmanın çözümü için bizzat inisiyatif aldığını, taraflarla görüştüğünü ve emek harcadığını belirterek, "Dışişleri Bakanlığımızda mevcut olan eşsiz tecrübe ve birikimi hep devrede tuttum. Dış politikamızın şahsi hırslar veya dar ideolojik yaklaşımlarla esir alınmasına izin vermedim. O dönemde Türkiye, sözüne itibar edilen, güvenilir, taraflar arası rahat diyalog kurabilen bir ülkeydi. Ülkemiz, kendi içindeki demokratikleşme çabası ve ekonomik refah seviyesiyle öz güvenle hareket edebiliyordu. Kendi içinde başarılı olan bir ülkenin sözü daha çok dinleniyordu. Göreve başladığım ilk haftalarda, bağımsız Filistin devletinin kurulması amacıyla Filistin-İsrail çatışma çözümünü başlatmak amacıyla düzenlenen Annapolis Konferansı'na katıldım. Tam 11 ülkeyi bu meselenin çözümü için ziyaret ettim. O dönemlerde meseleyi çözmeye odaklanırdık. İç kamuoyuna mesaj verme kaygısıyla rasyonalite dışı hiçbir şey yapmazdık. Dış politika konusunda bazen içeriye konuşarak popüler olursunuz; ancak dışarıyı, çözülmesi gereken gerçek sorunu darmadağın edersiniz. Bir günlük manşet olma uğruna hem ülkenizin itibarına hem de muhataplarınıza zarar verirsiniz. Filistin-İsrail meselesinde, tam bir samimiyetle hep onurlu barışı savundum, savunuyorum ve savunmaya devam edeceğim" dedi.

'Türkiye Gazze halkının yanında olmaya devam edecek'

Çözüm için önerilerde bulunan Babacan, "Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kamuoyu meseleyi çatışma çözümü zemininde ele almalıdır. Haklı-haksız, bizden-sizden demeden, taraflara askeri destek sağlama yarışına girmeden; öncelikle ateşkesin sağlanması ve nihayetinde de kalıcı barışın inşası için taraf olunmalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı derhal toplanmalıdır. İnsan canının sayılara indirgendiği, insanlığın ayaklar altında ezildiği bu dönemde, savaştan yana tavır alan herkesin bunda sorumluluğu vardır. İktidarın İsrail-Filistin meselesinde ilk 6 günde ortaya koyduğu tutumu ve diyalog için yaptığı çağrıyı olumlu buluyorum. Kadınların, çocukların canları söz konusuyken itidalle hareket etmekten vazgeçilmemesi gerektiğini vurguluyorum. Kimse uluslararası hukukun üstünde değildir. Kimse haksızlık, hukuksuzluk yapma hakkına sahip değildir. Türkiye her zaman mazlum Gazze halkının yanında olmuştur, olmaya da devam edecektir. Öte yandan antisemitizme varan sözleri ve davranışları da her zaman kınadığımı ve kınayacağımı belirtmek isterim. Bizler, bu dönemi yaşayan siyasetçiler olarak Orta Doğu'yu barış bölgesi yapma sorumluluğuna sahibiz" diye konuştu.

"Mülakatı kaldıracağız dediler, neler oldu"

Babacan, Türkiye'nin en can alıcı sorununun ekonomi olduğunu bildirerek, "Bu iktidar, enflasyonla ilgili açık bir yüzleşme yapmadan enflasyonu düşüremez. Enflasyon, yapılan yanlışlar yüzünden arttı. Sayın Erdoğan çıkıp da 'Yanlış yaptık, yanlışımızdan dönüyoruz' demedikçe, hiç kimse enflasyonun düşeceğine inanmaz. Seçim öncesi söylenenlerle seçimden sonrası yapılanlar pek çok konuda tam 180 derece ayrı. Seçimden daha 2-3 hafta önce 'Faiz inmez, düşecektir' deyip de seçimden hemen sonra 5 ayda 5 kere faiz arttırmak insanları aldatmak değil mi? Ayrıca mazot fiyatlarını 20 lirada götürüp, seçimden hemen sonra 40 liraya çıkarmak aldatmak değil mi? Aldattı, onun için seçimi kazandı; ama helalinden kazanmadı. 'Mülakatı kaldıracağız' dediler, ne oldu? 'Seçimden sonra mülakatı kaldıracağız' de milyonlarca gence ümit ver, insanları kandır, oyları al, cebine koy; seçimden sonra bunu hiç açıklamamış gibi davran" dedi. (DHA)

 

"Babacan: İktidarın İsrail-Filistin meselesinde diyalog çağrısını olumlu buluyorum" haberi, 12 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 12 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Babacan: İktidarın İsrail-Filistin meselesinde diyalog çağrısını olumlu buluyorum haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Babacan: İktidarın İsrail-Filistin meselesinde diyalog çağrısını olumlu buluyorum 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 17 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör
SON HABERLER
  1. 08:09 Jandarma Teşkilatı'nın 185. kuruluşu AVM'de kutlandı: Görüntülere tepki yağdı
  2. 08:07 Fahrettin Koca ilk gün tablosunu açıkladı: 16 bin 'acemi kasap' yaralandı
  3. 08:01 Meteoroloji 6 il için uyardı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor
  4. 04:00 Jennifer Lopez'in arkadaşları detayları anlattı!
  5. 03:57 EURO 2024'te milliler Gürcistan maçına hazırlık yapıyor
  6. 03:31 Peru'da 6 büyüklüğünde deprem
  7. 03:23 Araç tarlaya uçtu: 6 yaralı var
  8. 01:08 Eski iPhone'larda da kullanılabilecek iOS 18 özellikleri açıklandı
  9. 01:00 Videolarının görüntülenme sayısını bu yöntemle artırdı ve sadece 4 ay içinde 415 bin dolar kazandı!
  10. 00:33 Milli halterci Zehranur Aslan'dan büyük başarı elde etti: Avrupa ikincisi oldu
  11. 00:19 Çankırı’da bayramın ilk günü 249 acemi kasap kendini kesti
  12. 00:12 İnsansız kara aracı ALPAR, uluslararası alanda ilk kez sergilenecek
  13. 00:12 Kimse bunu beklemiyordu! Türkiye'nin 30 yıllık dev şirketi iflasın eşiğinde
  14. 00:04 Forbes'in sorusu üzerine yapay zeka yanıtladı: İşte ChatGPT'nin elimizden alacağı o 10 meslek
  15. 00:01 50 Bin emeklinin maaşları bayram sonrası yatırılmayacak şekilde kesildi!
  16. 23:29 Meteorolojinin Kurban bayramının 2. gününde İstanbul hava durumu açıklandı
  17. 22:47 Netanyahu İsrail ordusunun açıklamasını tanımadı: "Bu asla olmayacak"
  18. 22:47 A Milli Takım'a son uyarı yapıldı: O davranışı yapan yanacak!
  19. 22:47 Belçika-Slovakya maçı hangi gün, saat kaçta ve hangi kanalda oynanacak?
  20. 21:21 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: "Rusya ve Rus yönetimi adil bir barışa hazır değil"
Politika Haberleri