Bahçeli Cumhurbaşkanı ile görüştü, ardından Cumhurbaşkanı TBMM başkanıyla.. Ne oluyor dersiniz

Bahçeli Cumhurbaşkanı ile görüştü, ardından Cumhurbaşkanı TBMM başkanıyla.. Ne oluyor dersiniz

Bahçeli Cumhurbaşkanı ile görüştü, ardından ... Öyle ya, iki lider arasında yerel seçim adayları mevzusunda var olan pürüzler giderilmiş, görüşülecek başka dikenli konu kalmamış gibiydi.

AK Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, dün, iktidarın küçük ortağı olarak bilinen MHP’nin lideri Devlet Bahçeli ile görüştüğünü işittiğimde, ne yalan söyleyeyim, aklımdan yalnızca iki liderin ‘kandil tebriği’ amaçlı buluştuğu düşüncesi geçmişti.

Öyle ya, iki lider arasında yerel seçim adayları mevzusunda var olan pürüzler giderilmiş, görüşülecek başka dikenli konu kalmamış gibiydi.

Ancak, gene dün, Erdoğan-Bahçeli görüşmesinden kısa süre sonra, TBMM başkanı Numan Kurtulmuş’un da Külliye’ye çıktığını işittiğimde, artık aynı safiyane düşünceyi zihnimden atma zamanımın geldiğini hissettim.

İki genel başkan, besbelli, güncel bir konuyu baş başa görüşme ihtiyacı duymuş, o görüşmeden çıkan sonucu tebliğ etmek için de, programda bulunmadığı halde, TBMM başkanı huzura çağrılmıştı.

Ne olabilir o güncel konu?

Sahi ne olabilir?

Bir yılan hikayesine dönen, Hatay’ın cezaevinde tutulduğu için aylardan beri TBMM’deki görevine başlayamayan milletvekili Can Atalay’ın hukuki labirente dönüşen durumu olabilir mi?

Hatay halkının oylarıyla milletvekili seçilen Can Atalay, bilindiği üzere, cezaevinde. Daha önce de onun durumunda bulunan iki kişi, milletvekili seçilince Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla cezaevinden çıkartılarak, yasama faaliyetinin aksamaması böylece sağlanmıştı.

Can Atalay cezaevinde fakat TBMM’den seçildiğine dair mazbatası var. Maaşı aylardır banka hesabına yatıyor ve kendisinin seçtiği üç danışman da TBMM’de ona ayrılan odada çalışmalarını sürdürüyor.

Yalnızca milletvekili, görevinden oluyor.

“Oluversin” diyenlere hatırlatmak isterim: TBMM’de, gündem olan konuların, yasalar, ikili ve çoklu antlaşmalar ve uluslararası sözleşmelerin  oylanması gerekiyor. Evet, iktidarın Meclis’te çoğunluğu var fakat her oylamada her milletvekili bulunmayabiliyor ve bazı konular bazen tek oy farkıyla geçebildiği gibi reddedilebiliyor da.

Yani?

Tek bir oyun bile önem taşıdığı bir mekan TBMM ve orada bir milletvekilinin tutuklu olduğu için bulunamaması, Meclis faaliyetlerini sakatlayıcı bir etkiye sahip.

Neden bu duruma gelindiği belli: Anayasaya göre kararları tüm kurumları ve fertleri bağlayıcı olan (m. 153) ve mahkemeler arasında bir ihtilaf çıktığında onun kararının geçerli olacağı gene anayasaya göre (m. 158) kayda bağlanmış bulunan AYM ile yerel mahkeme ve Yargıtay arasında ihtilaf var.

AYM’nin verdiği “Serbest bırakılsın” kararını davayı görmüş olan alt mahkeme uygulamıyor ve Yargıtay’a gönderiyor, Yargıtay da AYM kararlarının uygulanmaması ve serbest bırakma kararını veren yargıçların cezalandırılması gerektiğine dair görüş açıklıyor.

Hem de bir değil birkaç defa.

Üyelerin cezalandırılması için suç duyurusunda da bulunmuş oldu Yargıtay dairesi…

[Cumhurbaşkanı, TBMM başkanı ve bakanlar ile birlikte yüksek mahkemelerin yargıçları ile HSK üyelerini de yargılama yetkisi, anayasaya göre (m. 146) AYM’ye aittir. Suç duyurusu ciddiye alınacak olursa, 15 üyeli mahkemenin ilk Can Atalay kararına imza atmış dokuz üyesini hangi mahkeme yargılayacak? AYM doğal olarak. İyi de, AYM en az 10 üye ile toplanabiliyor.] 

Yargıtay ve yerel mahkeme, anayasayı ihlal suçu işlemeyi göze alarak, AYM’yi dinlemiyor, bunu anladık. Peki ya, üyeleri tek tek ‘anayasaya bağlılık’ yemini ederek göreve başlamış olan TBMM neden duruma müdahil olmuyor?

Daha önce benzer durumdaki iki milletvekili için müdahalede bulunulduğu halde?

MHP lideri Devlet Bahçeli bu mevzuda taraf; AYM’ye şiddetle karşı ve kararlarının dinlenmemesi mevzusunda Yargıtay ve yerel mahkemeyle aynı safta. Daha da ilerisi, AYM’nin kapatılması gerektiğine de inanıyor Devlet Bahçeli.

Acaba dünkü görüşmede, eğer bu konu gündeme geldiyse, Cumhur İttifakı içerisinde ortaklık ilişkisi bulunan AK Parti’nin genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bu kesin inancı istikametinde tavır alması konusunu açmış olabilir mi Bahçeli?

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, ondan gelen telkini TBMM başkanı Numan Kurtulmuş’a tebliğ etmiş midir?

Ihhh, sanmam. Daha doğrusu inanmak istemiyorum.

Bir an için öyle oldu diyelim, görevi içinden çıktığı parti grubunu değil tüm Meclis’i temsil etmek olan TBMM başkanı Kurtulmuş ne yapar?

Yoksa, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin de göreve başlarken ettiği ‘anayasaya bağlılık’ yeminini hatırlayıp MHP liderine gereken cevabı vermiş, o vermese bile TBMM başkanı kendisine iletilen görüşe bir karşı duruş sergilemiş midir?

Zincirleme mesuliyet ağı içerisinde yer alanlardan, aksine davranışın anayasa karşısında kendisini ne duruma düşüreceğini hesap eden biri veya birileri, ümit ederim çıkar. Süreci bu umutla takip ediyorum.

Umutla yaşamaya devam ediyorum, ama…

"Bahçeli Cumhurbaşkanı ile görüştü, ardından Cumhurbaşkanı TBMM başkanıyla.. Ne oluyor dersiniz" haberi, 12 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bahçeli Cumhurbaşkanı ile görüştü, ardından Cumhurbaşkanı TBMM başkanıyla.. Ne oluyor dersiniz haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bahçeli Cumhurbaşkanı ile görüştü, ardından Cumhurbaşkanı TBMM başkanıyla.. Ne oluyor dersiniz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Fehmi Koru

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  2. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  3. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  4. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
  5. 16:29 Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan meydana geldi: Yol trafiğine kapatıldı
  6. 16:26 Ali Koç: "Fenerbahçe tüm isimlerden, kişilerden öndedir"
  7. 16:23 Vedat Işıkhan: "Temmuzda artış yapılmayacak"
  8. 15:51 Avrupa’da elektrikli araç satışları düştü
  9. 15:49 Formula 1 efsanesi Senna'nın otomobili satışa çıkacağını duyurdu
  10. 15:47 MG'den elektrikli hiper otomobil modeli: 0'dan 100'e 1,9 saniye
  11. 15:45 Honda'dan Kanada'ya 11 milyar dolarlık yatırım teklifi: Elektrikli araç ve batarya tesisi kuracak
  12. 15:43 Toyota, 2023 yılında 10,1 milyonluk üretim hedefini yakalayamadığını açıkladı
  13. 15:29 Sertab Erener'in Değişimi Sosyal Medyada Gündem! "Ne Yaptın Kendine?"
  14. 15:28 Milli Emlak 400 Tarla ve Arsayı Satışa Çıkardı: Aylık Sigara Parasıyla Tarlanız Olabilir!
  15. 15:28 Dev Derbiye Saatler Kala Fenerbahçe'de Deprem! İsmail Kartal 3 Futbolcuyu Kadro Dışı Bıraktı!
  16. 15:28 Et ve Süt Ürünleri Uzun Ömürlü Olsun! Pratik Muhafaza Yöntemleri
  17. 15:27 En Yüksek Faiz! 100 Bin TL'ye Ne Kadar Kazanırsınız? Aylık Kazanç Hesaplaması!
  18. 15:27 CHP'den Önemli Adım: Asgari Ücrete Otomatik Enflasyon Oranında Artış Önerisi!
  19. 15:26 Evlilik Hayali Kabusa Dönüyor! Düğün Maliyeti 500 Bin Liraya Ulaştı!
  20. 15:26 Kalp Sağlığınızı Güvene Alın! Damar Tıkanıklığına Son Veren Mucizevi İçecek: Günde 2 Bardak Yeter
Gündem Haberleri