Bakan Bolat: Türkiye, büyüme trendini devam ettiriyor!

Bakan Bolat: Türkiye, büyüme trendini devam ettiriyor!

Bakan Bolat: Türkiye, büyüme trendini devam ... TKDF ve İTÜ SEM iş birliği ile meydana gelen 'Turquality ve Marka' açılış dersine katılan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye'nin ihracat verilerine ilişkin açıklamalarda bulunmuş oldu.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Turquality Döviz Kazandırıcı Faaliyetler Derneği (TKDF) ve İstanbul Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nin (İTÜ SEM) ortaklık ile düzenlenen 'Turquality ve Marka' adlı dersin açılışına katıldı. İTÜ Maslak Kampüsü'nde düzenlenen açılış dersine İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu, Progroup Genel Müdürü Salim Çam, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

"TÜRKİYE'NİN MAL İHRACATINI 255.8 MİLYAR DOLARA ÇIKARTTIK"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Ülkemizin kuruluşunun 100. yılını geçen sene idrak ettik. Turquality'nin de 20. yılı. 2004'tü isim babası olarak başlattığımız çalışmanın esas amacı Türkiye'ye katma değerli, bilgi ekonomisini teknolojik payının, inovasyonun, yeniliklerin ve markalaşmanın değer katacağı bir ihracat atağı sağlamak için ortaya çıkarılmış bir projeydi.

Güçlü markalar ihracat kapasitesini ve değerini arttırarak ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Biz Ticaret Bakanlığı olarak kıymetli ihracatçı ailesiyle sayıları 140 bine ulaştı. Değerli Bakanım yola çıktığında 2002 sonunda 34 bin ihracatçı ile bu işi başarmak için yola çıktı ve muazzam ataklar ve artışlar sağladı. 2023 itibarıyla biz de Türkiye'nin mal ihracatını 255.8 milyar dolara çıkardık.

Burada yüzde 0.64'lük bir artış vardı 2023'te ama dünya ihracat ve ithalatının yüzde 5 geriye düştüğünü gördüğümüzde önemli pazarlarımız ABD ve Avrupa Birliği'nin durgunluk içinde olduğunu düşündüğümüzde bu başarı aslında küçümsenecek bir başarı değil. Ve biz bu rekoru sayısı 140 bine ulaşan mal ihracatçılarımızla gerçekleştirdik. Onlara şükranlarımızı sunuyoruz" sözlerini kullandı.

"240'TAN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ EDEBİLMEYİ BAŞARDIK"

Türkiye'nin ihracat payının büyüdüğünün altını çizen Bakan Bolat, "Burada 2002 senesinde yola çıkarken dünya ihracatından aldığımız pay mal ihracatının yüzde 0.50 civarındaydı. 2022 senesinde yüzde 1.02 yükselttik. 2003-2023 Eylül sonu sayıları Dünya Ticaret Örgütü'nden geldi. Orada da yüzde 1.06'ya yükselttik. Şöyle düşünün hepiniz sayısalcısınız.

Dünya ihracatının yüzde 5 gerilediği dönemde Türkiye'nin ihracat payının yüzde 1.02'den yüzde 1.06'ya yükselmesi Türkiye'nin ihracatta büyüme trendini devam ettirdiğini göstermektedir. Ve bu ihracatın 241 milyar doları sanayi ürünleri. Toplam ihracatımızdaki oranı da yüzde 94.2 gene Turquality'nin ve tabii ülkemizdeki teknolojiye yönelik verilen desteklerin üretime ve ihracata yönelmesinin katkıları çerçevesinde orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımızın oranı da yüzde 40.3'e yükseldi.

Bu oran 2002'de yüzde 30 civarındaydı. Hava taşıtları, makina ürünleri, elektronik ürünler, ilaçlar, bağışıklık ürünleri, video kayıt cihazları ve savunma sanayii ürünleri olmak üzere orta ve orta yüksek teknolojili ürünler bu kategoride yer almaktadır. Yine bir başka başarı şudur: 240'tan fazla ülkeye ve gümrük bölgesine toplam 12 bin 886 kalem farklı mal ürünü ihraç edebilmeyi başardık" ifadelerini kullandı.

​​​​​​​

"İHRACATÇILARIMIZA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUZ"

Bakan Bolat, "Artık bundan sonrası bu yapılan miktarların kalite marka boyutlarını arttırarak ihracat gelirimizi çarpan etkisiyle arttırabilmek. Yani kilogram birim değeri 3 dolar olsaydı ben size bugün 256 milyar dolar değil 520 milyar dolar ihracatın müjdesini veriyor olacaktım. Bu 240 ülkeden 70'ine tarihin en yüksek ihracat rakamlarını yaptık ve 49 ülkeye 1 milyar dolardan fazla her birinin ihracatını yapabildik.

Yine 1 milyar dolardan fazla her birini ihracat yapabildik. Yine 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ürün grubu sayısı da 54'e ulaştı ve 39 fasılda da tarihin en yüksek ihracatını yaptık. Biz burada ihracatçılarımıza her türlü desteği veriyoruz.

Bu noktada ismimiz Ticaret Bakanlığı ve gerek dış tecim, gerek iç ticaretlerimiz, gerek gümrük faaliyetlerimizle gerekse iç ticaretimizde fiyat istikrarı ve düzenlemerle denetimler gibi yoğun faaliyetler içinde Türkiye'nin 200 küsür ülkeyle ekonomik ilişkilerini yürütüyoruz. Bu yıl 50 milyar ihracat kredi desteği ve ihracat sigorta desteği vereceğiz. 24 kredi 26 milyar doları sigorta desteği olarak emekler devam edecek" şeklinde konuştu.

"Bakan Bolat: Türkiye, büyüme trendini devam ettiriyor!" haberi, 09 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 09 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bakan Bolat: Türkiye, büyüme trendini devam ettiriyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Bolat: Türkiye, büyüme trendini devam ettiriyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:13 ABD İç Yazışmasında: İsrail'in ABD Silahlarını Kullanımı Hukuka Aykırı mı?
  2. 19:13 ABD İç Yazışmasında: İsrail'in ABD Silahlarını Kullanımı Hukuka Aykırı mı?
  3. 19:02 Üniversitelerde Filistin'e Destek Protestoları Dünya Çapında Yayılıyor
  4. 18:57 Rotterdam'da McDonald's Önünde İsrail Protestosu
  5. 18:40 Çamaşır Yıkarken Herkes Aynı Hatayı Yapıyor: Bu Ürünü Ayrı Yıkamalıymışız!
  6. 18:38 Göztepe Efsanesi Yeniden Süper Lig'de! 2 Yıllık Hasret Bitti!
  7. 18:38 Yaşlanma Sorunu Çözüldü Mü? Eczacı Müderrisoğlu Gençlik Formülünü Açıkladı!
  8. 18:38 Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı!
  9. 18:26 Türkiye, Rusya'ya Bağımlılığı Azaltmak İçin ExxonMobil'den LNG Satın Almayı Planlıyor
  10. 18:17 İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs Baskınları Artıyor: 15 Filistinli Gözaltında
  11. 18:10 Ukrayna Başkomutanı: Rusya İle Cephe Hattında Durum Kritik
  12. 18:05 Türkiye'de İç Hat Uçuşlarında Ekonomi Biletlerine Yüzde 30 Zam!
  13. 18:01 Tokat Veteriner Hekimler Odası Kedi Güzellik Yarışması: Göz Kamaştıran Kedilerin Zaferi!
  14. 17:56 Gazze Şeridi'nde İsrail'in Savaş Planları: Refah İşgali Gündemde
  15. 17:50 Yeşil Parti'nin Başkan Aday Adayı Jill Stein Filistin Protestosunda Gözaltına Alındı
  16. 17:45 Fiorentina, Galatasaray'ın Yıldızı Kaan Ayhan İçin Hamle Yapıyor!
  17. 17:41 Elon Musk'un Çin Ziyareti: Tesla'nın Otonom Sürüş Hedefi ve Çin Pazarındaki Zorluklar
  18. 17:37 Fenerbahçe'de İsmail Yüksek'in Sakatlığı: Ligde Devam Edemeyecek!
  19. 17:33 Galatasaray Kadın Futbol Takımı Liderliğini Pekiştirdi: Son Haftaya Zirvede Girdi
  20. 17:28 İtalya'nın Kardeşleri Lideri Giorgia Meloni, AP Seçimlerinde Aday Olacak
Ekonomi Haberleri