Bakan Bozdağ: Adliyelerimiz denetlenecek

Bakan Bozdağ: Adliyelerimiz denetlenecek

Bakan Bozdağ: Adliyelerimiz denetlenecek Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Adalet Akademisi’nin Eğitim Dönemi Açılış Töreni’ne katıldı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1'nci Dairemiz, her yılın en geç ocak ayının ikinci haftasına kadar o yıl denetlenecek adliyeleri ilan edecek ve o süreç içerisinde adliyelerimiz denetlenecektir. Ve bu denetim çok net söylüyorum; ayıp arayan, kusur arayan, eksik arayan bir denetimden ziyade yol gösteren, rehberlik eden bir denetim olacak" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Adalet Akademisi’nin Eğitim Dönemi Açılış Töreni’ne katıldı. Programda konuşan Bakan Bozdağ, Türkiye’de hakim ve savcı adaylarının iyi yetişmesinin hükumetlerinin birinci gündemi olduğunu vurgulayarak, "Çünkü biz milletimize adalet anlamında hizmet verecek hakim ve savcı adaylarımızın daha mesleğe başlamadan iyi yetişmeleri, yargı hizmetlerinden memnuniyeti ve yargıya güveni artırma konusunda çok önemli olduğuna yürekten inanıyoruz. Onun için Türkiye'de, Türkiye Adalet Akademisi'ni kurarak bu alanda önemli bir reforma imza attık. Ama baktık ki süreç yetmiyor. Adaylık süresini uzattık" dedi. 

"Hakim ve savcı yardımcılığı müessesesini getirdik"

Bakan Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:

"Hakim ve savcı adaylığı müessesesini kaldırarak, hakim ve savcı yardımcılığı müessesesini getirdik ve süreyi de 2 yıldan, 3 yıla çıkardık. Yeni dönemde biz hakim ve savcı yardımcılarımızı 3 yıl eğitime alacağız; lakin eğitimin büyük bir kısmını arazide geçirmelerini, sizin adliyelerde geçirdiğiniz süreleri de neredeyse ikiye katlayan, bazı yerlerde üçe katlayan çok az sayıda hakim ve savcının usta-çırak ilişkisi içinde bir hakime bağlı olduğu bir düzene geçiyoruz. Savcı yardımcılığı; bir savcının yanında bir savcı yardımcısı. Hakim yardımcılığı; bir hakim yanında bir hakim yardımcısı olacak. Eminim ki yeni dönemde usta-çırak ilişkisi içerisinde birebir çalışan bir hakim-savcı yardımcılığı süreci ülkemize de hakim ve savcı yardımcılarımıza da çok şey kazandıracak."

"Meslek içi eğitime girmekten çekinmeyin"

Bakan Bozdağ, nitelikleri artırmak için başka adımlar da attıklarını ifade ederek, "En az 3 defa meslek içi eğitime katılmayı zorunlu hale getirdik, şart koyduk. Meslek içi eğitimin meslek öncesi eğitim kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Onama, bozma, değerlendirme kısımlarına da bakarak nerede yaramız varsa o yarayı tedavi edecek eğitim sistemine de geçeceğimizi buradan ifade etmek isterim. Meslek içi eğitime girmekten çekinmeyin. Biri bizi eleştiriyorsa, 'eğitime gitti' diye eleştirsin" ifadelerini kullandı.

"Adliyelerimiz denetlenecek" 

Bozdağ, yeni dönemde teftişte de büyük bir değişimi hayata geçirdiklerini kaydederek, "HSK 1'nci Dairemiz, her yılın en geç ocak ayının ikinci haftasına kadar o yıl denetlenecek adliyeleri ilan edecek ve o süreç içerisinde adliyelerimiz denetlenecektir. Ve bu denetim çok net söylüyorum; ayıp arayan, kusur arayan, eksik arayan bir denetimden ziyade yol gösteren, rehberlik eden bir denetim olacak. İşlerimiz gecikmeden, aksamadan süratli bir şekilde yürüyecek ve bu da sürekli gözeten, denetleyen bir yaklaşımla takip edilecek ki geciken adalet tartışmaları Türkiye'mizin gündeminden düşsün. Çünkü pek çok davalarla ilgili bu anlamda çok ciddi eleştiriler alıyoruz. Yargıyı makul bir süre içerisinde biten bir yargılama sürecine soktuğumuzda adaletin zamanında tecellisi, hem adalete olan güveni, yargıya olan güveni, hem de yargı hizmetlerinden olan memnuniyeti en üst düzeye çıkaracaktır. Bundan sonraki süreçte de hükumet olarak yargı mensuplarımızın hem ihtiyaçlarını karşılamak hem de yargımızı Avrupa'daki standartlara taşıma, hatta onun da ilerisine götürmek, bizim ana vazifemizdir" diye konuştu.

"İdeolojilerin parçaladığı Türkçe’nin yargı diline hakim olmasına izin vermeyin"

Bakan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilmek gerekir ki kararların doğruluğu kadar hakim ve savcının da adil görünmesi ve bilinmesi bir o kadar önemlidir. Türkçemiz çok muhteşem bir dil. Bütün hakim ve savcı adaylarıma diyorum ki; kararlarınızda, gerekçelerinizde okuyan; Türkçenin lezzetini, Türkçenin güzelliğini fark etsin, bunun zevkini alsın. Doğru bir dil kullanmak, meramı doğru anlatmak bakımından sizin elinizdeki en büyük güçtür. Şu anda hukuk dili konusunda maalesef Türkiye’de ciddi bir sorun ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Bütün hakim ve savcı adaylarımıza; lütfen Türkçemize değer verin, kuralları ile dosdoğru kullanın. Dilimizle maalesef oynadılar, bozdular, ideolojiye göre kullanılan kavramlar ortaya çıktı. Buna izin vermeyin. İdeolojilerin parçaladığı Türkçe’nin yargı diline hakim olmasına izin vermeyin. Kimsenin bozamayacağı Türkçeyi kullanın."

"Bakan Bozdağ: Adliyelerimiz denetlenecek" haberi, 21 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 21 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Bakan Bozdağ: Adliyelerimiz denetlenecek haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Bozdağ: Adliyelerimiz denetlenecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:52 Karahan açıkladı: "Enflasyonla mücadele önceliğimizdir
  2. 23:22 Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak
  3. 23:22 Ürdün ve Almanya'dan Ortak Açıklama: İsrail-İran Gerilimi Ele Alındı
  4. 23:17 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Gerginlikleri Görüştü
  5. 23:16 AB'den İran'a İsrail'e saldırısı nedeniyle yeni yaptırımlar olacak
  6. 23:12 Miçotakis'in Açıklamalarıyla Yunanistan'ın Deniz Parkı Planları Türkiye'den Tepki Aldı
  7. 23:10 Seçim Yenilgisi Yumuşattı: Erdoğan'dan Özgür Özel'e "Kapımız Açık"
  8. 23:02 Süper Lig’den 9 kulüp'ten o haber! Hepsi PFDK’ya sevk edildi!
  9. 22:58 Nesrin Cavadzade yeni aşka yürüdü!
  10. 22:52 Yeni Bulgular: Zihinsel Yaşlanma Süreci 30'lu Yaşlarda Başlıyor!
  11. 22:47 Powell ve Macklem: ABD ve Kanada Ekonomileri Değerlendirildi
  12. 22:42 Ukrayna Parlamentosu Askerlik Şartlarını Sıkılaştıran Yeni Yasayı Kabul Etti
  13. 22:24 Birleşmiş Milletler, Gazze için 2,8 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunacak
  14. 22:10 Erdal Beşikçioğlu ilk nikahını kıydı!
  15. 21:56 Özgür Özel, Kobani davası için heyet görevlendirdi!
  16. 21:52 İsrail çocuk parkına saldırdı: 10 kişi yaşamını kaybetti
  17. 21:41 Galatasaray'dan Türk futbol tarihine geçen o transfer!
  18. 21:39 Türkiye ve ABD, Gazze İçin İnsani Yardım ve Güvenlik Konularını Görüştü
  19. 21:35 Selen Görgüzel kendisine yorum yapan takipçisine o cevabı verdi!
  20. 21:34 Doruk Erolçevik, Türk Eskrim Tarihinde Bir İlk: Dünya Şampiyonu!
Politika Haberleri