Bakan Derya Yanık yanıtladı: 6 yaşında evlendirilen çocukla ilgili süreç nasıl ilerliyor?

Bakan Derya Yanık yanıtladı: 6 yaşında evlendirilen çocukla ilgili süreç nasıl ilerliyor?

Bakan Derya Yanık yanıtladı: 6 yaşında evlen... "Adresinin deşifre olmaması için gerekli güvenlik tedbirleri alındı"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık; Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in, İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, altı yaşında imam nikâhı ile evlendirdiği H.K.G. ile ilgili sürece ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta; “Çocuğunun bebeklik aşılarının olmadığı tespit edilerek, tedbir kararlarının çıkarılmasının ardından çocuğun bebeklik ve çocukluk dönemine ait aşılarının tamamlanması sağlanmıştır… Talebi doğrultusunda okuma yazma kursuna yönlendirilmiş, ilkokul diplomasını açık öğretim üzerinden alması sağlanmış, ortaokul eğitimine başlamıştır. Meslek edindirme kursuna yönlendirilen H.K.G. aşçılık sertifikası alarak istihdama katılımı sağlanmıştır” açıklamasını yaptı.

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, altı yaşında imam nikahı ile evlendirdiği H.K.G. ile ilgili süreci; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Yanıt, Kadıgil’in önergesine verdiği yanıtta şu bilgileri verdi:

“İstanbul ilinde, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Y.Z.G.’nin kızı H.K.G.; altı yaşında iken Vakfın talebelerinden K.İ. (15.01.1975 doğumlu) ile dini nikah kıyması, sonrasında resmi nikahla evlenmeleri, H.K.G.’nin altı yaşından itibaren K.İ. tarafından nitelikli cinsel istismara ve cinsel saldırıya maruz kalması iddialarına ilişkin olarak;

. Müşteki H.K.G. 30.11.2020 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, eşinin kendisine küçük yaştan itibaren cinsel istismarda bulunduğuna ve 2012 yılında yaşının tespiti yapılırken hastanede yerine bir başkasının kemik testine sokulduğuna ilişkin şikayetçi olmuş ve savcılık makamının yönlendirmesi ŞÖNİM’e götürülmüş, ŞÖNİM’den çocuğu M.E.İ. ile birlikte barınma hizmeti almıştır.

Bu bağlamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak;

-Eşi K.İ.’nin kendisi ve çocuğu hakkında kayıp ilanı vermesi ve yüksek can güvenliği riski nedeniyle H.K.G.’nin başka bir ilde bulunan Kadın Konukevi Müdürlüğü’ne kabulü gerçekleştirilmiştir.

-H.K.G. ile travma mağduru olması göz önünde bulundurularak psikolojik iyilik halinin güçlendirilmesine yönelik pek çok kez mesleki görüşme gerçekleştirilmiş, psikiyatri servisine yönlendirilerek tedavi programı uygulanmış ve psikolojik desteklerle sürekli desteklenmiştir. Söz konusu desteklerle duygu ve davranışlarının süreç içerisinde olumlu yönde geliştiği ve işlevselliğinin arttığı gözlenmiştir.

"Bebeklik aşılarının olmadığı tespit edildi"

-Çocuğunun bebeklik aşılarının olmadığı tespit edilerek, tedbir kararlarının çıkarılmasının ardından çocuğun bebeklik ve çocukluk dönemine ait aşılarının tamamlanması sağlanmıştır. H.K.G. ve çocuğunun ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, ekonomik olarak desteklenmiş, grup çalışmalarına da katılımı sağlanmıştır. Kuruluşumuz bünyesinde hizmet veren atölye çalışmalarına aktif katılımı sağlanmış ve bu durumunun psikoloji üzerinde olumlu etkiler gösterdiği gözlenmiştir.

"Talebi doğrultusunda okuma yazma kursuna yönlendirildi"

-Talebi doğrultusunda okuma yazma kursuna yönlendirilmiş, ilkokul diplomasını açık öğretim üzerinden alması sağlanmış, ortaokul eğitimine başlamıştır. Meslek edindirme kursuna yönlendirilen H.K.G. aşçılık sertifikası alarak istihdama katılımı sağlanmıştır.

"Adresinin deşifre olmaması için gerekli güvenlik tedbirleri alındı"

-Adresinin deşifre olmaması için gerekli güvenlik tedbirleri alınarak avukat aracılığıyla hukuki destek alması sağlanmıştır. Aile Mahkemesi’nde görülen boşanma davasına polis ve personel refakatinde güvenlik tedbirleri alınarak götürülüp getirilmesi sağlanmıştır.

Talebi doğrultusunda ve mevcut tedbirlere rağmen adresi deşifre olduğu için 6284 sayılı Kanun kapsamında kimlik bilgi ve belgelerinin süresiz olarak değiştirilmesi sağlanmıştır.

H.K.G.’nin şikayetlerine ilişkin 15.11.2021 ve 12.09.2022 tarihlerinde İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan H.K.G. ile ilgili yürütülen soruşturma sonucunun akıbeti ve varsa ilgili karar veya iddianamenin İl Müdürlüğüne tebliği talep edilmiştir.

-Müşteki H.K.G.'nin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğu şikayetlerinin savcılıkça soruşturulması neticesinde, H.K.G.'nin cinsel istismara yönelik iddialar yönünden, K.İ.'nin ‘Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı (2004-2013 yılları arası), Nitelikli Cinsel Saldırı (2020 yılı)’ suçlarından, müştekinin annesi F.G. ve babası Y.Z.G.'nin ‘Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı’ suçundan cezalandırılması talebiyle iddianame düzenlenmiştir.

-İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, 27 Kasım 2022 tarihinde ilk tensip duruşması yapılarak, sanıkların tutuksuz yargılanmasına, tarafların dinlenilmesine, belirlenen duruşma günü davetiyesinin taraflara tebliğine ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza ihbarına, duruşmanın 22 Mayıs 2023 tarihinde saat 10:00'a bırakılmasına karar verilmiştir. Tensip zaptının 2 Aralık 2022 tarihinde Bakanlığımıza tebliği ile birlikte aynı gün davaya müdahillik talebinde bulunulmuştur. Bu hususlara ilişkin olarak da Bakanlığımızca kamuoyuna basın açıklaması yapılmıştır.

-12 Aralık 2022 tarihinde mahkeme başkanlığına Bakanlığımızca sunulan beyan dilekçesinde, olayın kamuoyuna mal olması nedeni ile mağdurun ve çocuğunun daha fazla örselenmemesi, güvenliklerinin tehlikeye düşmemesi, sanığa uygulanan adli kontrol hükümlerinin bu şartlarda yeterli kalmayacağı ve isnat edilen suçun katalog suçlardan olması nedeni ile yargılamada tutukluluk tedbirinin uygulanması, duruşmanın yakın bir tarihe çekilmesi ve dosyada gizlilik kararına hükmedilmesi talep edilmiştir.

-Duruşmanın yakın bir tarihe çekilmesi talebimiz mahkemece kabul edilmiş olup, duruşma tarihi 30 Ocak 2023 saat 10.00 olarak belirlenmiştir. Mağdurun 2012 yılında kemik yaşının tespitine ilişkin yapılan usulsüzlüklere yönelik şikayeti üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada şüpheliler hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına dair karara karşı da Bakanlığımız avukatı tarafından itiraz edilmiştir.”

 

"Bakan Derya Yanık yanıtladı: 6 yaşında evlendirilen çocukla ilgili süreç nasıl ilerliyor?" haberi, 18 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 18 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bakan Derya Yanık yanıtladı: 6 yaşında evlendirilen çocukla ilgili süreç nasıl ilerliyor? haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Derya Yanık yanıtladı: 6 yaşında evlendirilen çocukla ilgili süreç nasıl ilerliyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  2. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  3. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  4. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  5. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  6. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  7. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  8. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  9. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  10. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  11. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  12. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  13. 01:04 ‘Ben köy sevmem’ diyenler bile buraya hayran kalıyor: Giden yerleşme planı yapıyor!
  14. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  15. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  16. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  17. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
  18. 00:38 Rusya açıkladı: Kıtalararası balistik füze denememiz başarılı oldu
  19. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
  20. 00:32 Beypazarı'ından 'bor' iddialarına açıklama geldi: Mevzuat farklılığından kaynaklı
Gündem Haberleri