Bakan Dönmez: Mart ayında yeni bir indirim olabilir

Bakan Dönmez: Mart ayında yeni bir indirim olabilir

Bakan Dönmez: Mart ayında yeni bir indirim o... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Elektrik fiyatlardaki düşüş seyrederse mart ayı içerisinde bir indirim olabilir" dedi.

Fatih Dönmez, "Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi"nde açıklamalar yaptı. Enerji politikalarından bahseden Dönmez, "Karadeniz gazı, nükleer enerji, doğal gaz depolama, LNG, FSRU tesisleri, gaz merkezi, yenilebilir enerji, nadir toprak elementleri, bor ve diğer madenlerde uç ürün üretimi gibi her bir konu aslında bugünün ya da yarının meselesi değil, gelecek 50 yılın, 100 yılın meselesi" diye konuştu.

"Karadeniz gazı 30 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte"

Bakan Dönmez, Karadeniz gazıyla ilgili "Karadeniz gazı şu anki rezerviyle 30 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte. Yeni keşiflerle inşallah bu süre daha da uzayacak. Doğal gaz iletim, dağıtım, depolama işleri en az 50 yıla hatta daha fazlasına tekabül ediyor. Yenilenebilir enerji hakeza her bir tesisin en az 30-35 yıllık kullanım ömrü var" değerlendirmesini yaptı.

Karadeniz gazında ilk fazın mart ayında devreye gireceğini söyleyen Dönmez, "Türkiye Yüzyılı, enerjide bağımsızlığın yüzyılı olacak. Bunun için bütün plan ve programlarımızı hazırladık. İşte Karadeniz gazı… İnşallah ilk fazı Mart ayında devreye girecek. Tam kapasite üretimde inşallah gaz ihtiyacımızın dörtte birini buradan karşılayacağız. Bu ne demek? Türkiye’nin gaz ithalatının dörtte bir oranda azalması demek. Bu, Türkiye’nin gaz müzakeresi yaparken elinin daha güçlü olması demek" ifadelerini kullandı.

İndirimler devam edebilir mesajı

Yapılan indirimlere değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, "İnşallah bu müjdelerin devamı geldikçe ve dünyadaki fiyat oynaklığı azalmaya başladıkça bunları indirim olarak vatandaşlarımıza da yansıtacağız. Geçtiğimiz hafta sanayinin kullandığı doğal gaza yüzde 13,10; elektrik amaçlı doğal gazda da yüzde 16,67 oranında indirim yaptık. 2022 Kasım’dan bu yana sanayinin kullandığı doğal gazda toplam yüzde 24,5 ila yüzde 38 oranında bir indirim oldu. Bu durumun tabi önce üretim maliyetlerinde ve en nihayetinde de enflasyonda da bir düşüşe yol açmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"Fiyatlardaki düşüş seyrederse mart ayı içerisinde bir indirim olabilir"

Dönmez, "Bir diğer indirimde elektrikten geldi biliyorsunuz. Serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatını 2021 Aralık’ta 4.800 TL/MWh’den 4.200 TL/MWh’ye indirmiştik biliyorsunuz. Geçtiğimiz hafta da yeni bir düzenlemeyle tavan fiyatını 4.200 TL’MWh’den 3650 L’MWh’ye düşürdük. Böylece serbest piyasadan elektrik alan büyük sanayi kuruluşlarımızın maliyetlerinde yüzde 15’e kadar bir düşüş olacak. Fiyatlardaki düşüş seyrederse mart ayı içerisinde bir indirim olabilir" açıklamasını yaptı.

Fatih Dönmez, Umman ile yeni bir anlaşmanın imzalanmak üzere olduğunu belirtti. Anlaşma 10 yıllık olacak ve Umman'dan yılda 1,4 milyar metreküp gaz tedarik edilecek.

"Bakan Dönmez: Mart ayında yeni bir indirim olabilir" haberi, 30 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 30 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bakan Dönmez: Mart ayında yeni bir indirim olabilir haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Dönmez: Mart ayında yeni bir indirim olabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:36 Borsa İstanbul'da günün ilk yarısında gerileme yaşandı
  2. 13:16 G7 dışişleri bakanlarına "soykırımı durdurun" protestosu
  3. 13:14 Türkiye'nin önde gelen gıda devi halka arz için gün sayıyor!
  4. 13:12 Son Dakika: Hamas lideri Haniyye İstanbul'a geliyor
  5. 13:10 TÜİK çocuk işçi sayısını açıkladı: Türkiye'deki yoksulluk artışı, çocuk işçi sayılarını yükseltiyor
  6. 12:58 Efsanevi film "Oldboy"un dizi versiyonu yolda!
  7. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  8. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  9. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  10. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  11. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  12. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  13. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  14. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  15. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  16. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  17. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  18. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  19. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  20. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
Ekonomi Haberleri