Bakan Koca'dan şaşırtıcı açıklama: Erken teşhis ile sağlıklı bir yaşam sürdürün

Bakan Koca'dan şaşırtıcı açıklama: Erken teşhis ile sağlıklı bir yaşam sürdürün

Bakan Koca'dan şaşırtıcı açıklama: Erken teş... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin fenilketonüri (PKU) hastalığının sık görüldüğü ülkelerden biri olduğunu vurguladı ve erken teşhis konan bebeklerin ömür boyu uygun bir diyetle sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğine dikkat çekti.

Bakan Koca, 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, fenilketonüri (PKU) hastalığına sahip bireylerin uygun tedavi ve diyetle sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğinin unutulmaması gerektiğini belirtti. PKU hastalığının kalıtsal metabolik bir hastalık olduğunu söyleyen Koca, "Bu hastalıkta, bir protein yapıtaşı olan fenilalanin vücutta dönüştürülemez, kanda birikir ve geri dönüşü olmayan beyin hasarına yol açabilir. Erken teşhis edilip tedavi edilmezse ağır zihinsel geriliğe neden olabilir. Ancak erken teşhis konan bebekler, yaşam boyu uygun bir diyetle sağlıklı bir hayat sürebilir. Fenilketonüri hastası bebekler, yaşamlarının ilk birkaç ayında sağlıklı bebeklerden ayırt edilemezler. Bu yüzden hastalığın erken teşhisi oldukça önemlidir. İlerleyen aylarda en büyük belirti zeka ve gelişim geriliğidir. Ayrıca bebekte kusma, aşırı el, kol, baş hareketleri, epilepsi nöbetleri, ciltte döküntüler, idrar ve terin küf gibi kokması hastalığın diğer belirtilerindendir" ifadelerini kullandı.

ERKEN TEŞHİS İLE SAĞLIKLI BİR YAŞAM SÜRDÜRÜN

Bakan Koca, PKU hastalığına sahip bebeklerin ebeveynlerine göre daha açık saç, göz ve ten rengine sahip olabildiklerini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemiz, hastalığın en sık rastlandığı ülkelerden biridir. Yüksek orandaki akraba evlilikleri, ülkemizde hastalığın görülme sıklığının yüksek olmasının nedenlerindendir. Doğması beklenen bebek sayısına göre her yıl 200-250 yeni fenilketonüri vakası eklenmektedir. Yenidoğan Tarama Programı kapsamında, fenilketonüri tarama testi bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kanla yapılmakta ve bu sayede erken teşhis edilen bebeklerimize tedaviye erken erişim imkanı sağlanmaktadır. Fenilketonüri hastası bebekleri olan ailelere ve bu hastalığı taşıyan yetişkinlere her zaman yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Çocuk sahibi olacak ailelere ise Yenidoğan Tarama Programımızın önemini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bu program sayesinde, bebeklerin daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için gerekli adımlar doğumdan hemen sonra atılabiliyor."

"Bakan Koca'dan şaşırtıcı açıklama: Erken teşhis ile sağlıklı bir yaşam sürdürün" haberi, 02 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bakan Koca'dan şaşırtıcı açıklama: Erken teşhis ile sağlıklı bir yaşam sürdürün haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Koca'dan şaşırtıcı açıklama: Erken teşhis ile sağlıklı bir yaşam sürdürün 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Elif Güler Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:59 Milletler Ligi'nde, Japonya ve Polonya yarı finale Kaldı
  2. 01:05 Kütahya’da samanlık yangını çıktı
  3. 00:40 Nazilli'de uyuşturucu operasyonu. 2 tutuklama var
  4. 00:22 Adana’da seyir halindeki yolcu otobüsü alev topuna dönmüş oldu
  5. 00:13 20 milyon euroluk golcü adım adım Fenerbahçe'ye! Kanarya bombayı patlatıyor!
  6. 00:10 Trabzonspor'un yeni transferi Cihan Çanak, Trabzon'a gelmiş oldu
  7. 23:57 Hande Ataizi'den Kötü Haber Geldi
  8. 23:53 Trabzonspor yeni transferine kavuşmuş oldu
  9. 23:32 Bolivya'da 17 Darbeci Gözaltına Alınmış Oldu
  10. 23:21 Cevdet Yılmaz'dan açıklama: "Enflasyonda düşüş olacak"
  11. 23:20 Beşiktaş iki transferini açıkladı!
  12. 23:11 Beşiktaş'tan flaş açıklama. İki transferi belli oldu!
  13. 23:02 Konyaspor yeni transferini duyurmuş oldu
  14. 22:59 Gallant: "İsrail Ordusu, Hizbullah'la Savaşta Lübnan'ı Taş Devri'ne Döndürebilir"
  15. 22:52 Manisa’da aranan 46 şahıs yakalanmış oldu
  16. 22:39 Kredi kartları limitlerinde değişiklik yapılacak!. 3 gün sonra uygulamaya geçecek!
  17. 22:38 Eyüpspor, Dorukhan Toköz'ü Kadrosuna Katmış Oldu
  18. 22:34 Ünlü otomotiv devi iflas etti!
  19. 22:27 Real Madrid'de rda Güler gelişmesi!
  20. 22:13 A Milli Takım geç açıldı. Filipinler'i devirmiş oldu
Gündem Haberleri