Bakan Kurum'un 'Türkiye'ye giremeyecek' dediği asbestli gemi yola devam ediyor

Bakan Kurum'un 'Türkiye'ye giremeyecek' dediği asbestli gemi yola devam ediyor

Bakan Kurum'un 'Türkiye'ye giremeyecek' dedi... İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu, Sao Paulo gemisinin Türkiye'ye gelmek üzere yola devam ettiğini, eylem ve etkinliklerin koordinasyonu sağlamak için göreve devam etme kararı aldıklarını açıkladı.

İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu, asbestli Sao Paulo gemisinin Türkiye’ye gelişinin durdurulmamasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası Şube binasında düzenlenen toplantıya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer de katıldı. Kurumlar adına ortak açıklama yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Akdemir, geminin yola çıkmasından bu yana kentin her yerinde eylem ve etkinlikler yapıldığını hatırlattı.

'ZEHİRLİ GEMİ YOLCULUĞUNU DURDURMADI'
Geminin Aliağa'da sökülmesine karşı hukuki girişimde de bulunduklarını ifade eden Akdemir, zehirli geminin yola devam ettiğini belirtti. Akdemir, şunları kaydetti;

“Mücadelemiz güçlenerek devam ederken 26 Ağustos’ta, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Tehlikeli Madde Envanter Raporu’nun Bakanlığa sunulmaması nedeniyle, Nae Sao Paulo gemisi için verilmiş olan şartlı notifikasyon onayının iptal edildiği, geminin Türkiye kara sularına girişine izin verilmeyeceği açıklandı. Yapılan açıklama, Çevre ve Halk sağlığına zararlı olan, bilim ve hukuk dışı işlere karşı yürütülen örgütlü mücadelenin sonucu ortaya çıkmıştır. Ancak bu açıklama mücadele için nihai bir sonuç değil, ihtiyatla karşıladığımız bir karardır. Açıklamanın üzerinden 7 gün geçmiştir. İlgili ulusal uluslararası mevzuata aykırı olarak, eksik yanlış beyanlarla, Brezilya’daki mahkeme kararlarına ve yapılan açıklamaya rağmen, zehirli gemi yolculuğunu durdurmamış, hala yoluna devam etmektedir” dedi.

‘EYLEM VE ETKİNLİKLER DEVAM EDECEK’
İhracatçı OCEANA Şirketi'ne iznin askıya alındığı bilgisi verildiğini de dile getiren Akdemir, “Brezilya’ya geri dönmesi gerektiği bildirilmiştir. Bu kararla uluslararası mevzuata göre de hukuksuz olduğu beyanı kesinleşen gemi için gereğinin yapılması ve geminin Brezilya’ya geri gönderilmesi gerekmektedir. Bu nedenlerle İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu Grubu, zehirli gemi hareketlerinin takibini sürdürmek, hukuki süreci takip etmek, uluslararası etkinlikleri genişletmek, uygun eylem ve etkinliklerin koordinasyonu sağlamak görevlerine devam etme kararı almıştır. Aliağa bölgesindeki gemi söküm çalışmaları başta olmak üzere, kentte insan ve çevre sağlığını tehdit eden tüm çalışmaların bilime, hukuka, kamu ve çevre sağlığına uygun hale getirilmesi nihai hedefi ile çabalarımızın sürdürülmesine devam edilecektir” diye belirtti.

SOYER: 'GELECEKLERİ VARSA GÖRECEKLERİ DE VAR'
Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer de sürecin takipçisi olduklarının altını çizerek, “Emperyalizm zehirli atığı ile bu topraklar üzerindeki emellerini gerçekleştirmeye devam etmektedir. O nedenle temkinli olmaya devam edeceğiz. Tüm İzmir halkının hassasiyetle duyarlılık göstererek tek yumruk olduğunu biliyoruz. Onlar bu emellerinden hiçbir zaman vazgeçmeyecekler. Biz de karşılarında durmaya devam edeceğiz. Buradayız gelecekleri varsa görecekleri de var" dedi.

'DAYANIŞMAYI SÜRDÜRDÜĞÜMÜZ SÜRECE BU MÜCADELEYİ KAZANACAĞIZ'
KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş da bugüne kadar zehirli gemiye karşı mücadele ettiklerini, bundan sonra da mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti. Toplantıda söz alan çevreci avukat Arif Ali Cangı ise “Dünyanın kabul ettiği uluslararası Basel Sözleşmesi’ne göre geminin buraya gelmesi mümkün değil. Bu artık sadece İzmir ve Türkiye’nin sorunu olmaktan çıktı. Geminin Cebelitarık’tan girişini tüm ülke ve kurumların engellemesi lazım. Aksi durum Basel Sözleşmesi’ni çöpe atılması anlamına gelir. Tüm dünyanın gözü bizim üzerimizde ve bu sorum tüm dünyanın sorunu. Dayanışmayı sürdürdüğümüz sürece bu mücadeleyi kazanacağız.” diye konuştu.

"Bakan Kurum'un 'Türkiye'ye giremeyecek' dediği asbestli gemi yola devam ediyor" haberi, 01 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Bakan Kurum'un 'Türkiye'ye giremeyecek' dediği asbestli gemi yola devam ediyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Kurum'un 'Türkiye'ye giremeyecek' dediği asbestli gemi yola devam ediyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:36 Borsa İstanbul'da günün ilk yarısında gerileme yaşandı
  2. 13:16 G7 dışişleri bakanlarına "soykırımı durdurun" protestosu
  3. 13:14 Türkiye'nin önde gelen gıda devi halka arz için gün sayıyor!
  4. 13:12 Son Dakika: Hamas lideri Haniyye İstanbul'a geliyor
  5. 13:10 TÜİK çocuk işçi sayısını açıkladı: Türkiye'deki yoksulluk artışı, çocuk işçi sayılarını yükseltiyor
  6. 12:58 Efsanevi film "Oldboy"un dizi versiyonu yolda!
  7. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  8. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  9. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  10. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  11. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  12. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  13. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  14. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  15. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  16. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  17. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  18. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  19. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  20. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
Türkiye Haberleri