Bakan Nebati: EYT için paramız hazır

Bakan Nebati: EYT için paramız hazır

Bakan Nebati: EYT için paramız hazır ''Vatandaş net olarak bilsin, paramız hazır"

Bakan Nebati, “Buradan Ali Babacan’a, Faik Öztrak’a, Erhan Usta’ya, Bilge Yılmaz’a çağrıda bulunuyorum. Ekonomide ithalata bağımlı, üretimi bir yana iten, IMF’den borçlanmayı planlayan, sıcak paraya bağımlı bir planınız varsa bunu açıklayın” diye konuştu. 

Bakan Nebati, Milliyet'e değerlendirmelerde bulundu. Nebati, EYT ile ilgili "Geçen yıldan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili toplumsal talebin geldiğini, bunun karşısında da sayın Cumhurbaşkanı’mızın kayıtsız kalmayacağı konusunda bir öngörümüz oldu. EYT’nin maliyetinin ne kadar olduğunu hesapladık, bütçemizi ona göre ayarladık. Kasayı çok güçlü tuttuk. Bunun karşılığı tamamen var. Memur, emekli aylıklarının da ilk 6 aylık kısmını koyduk. Önemli olan EYT’nin Meclis’ten geçmesi. Geçmesi için bir zaman gerekiyor. Vatandaş net olarak bilsin, paramız hazır" değerlendirmesini yaptı.

"Niye paylaşmıyorlar? Niye gizliyorlar?" 

Nureddin Nebati, muhalefete seslenerek "Ülkemizde üretimi istihdamı önceliyorsak, vatanımızı seviyorsak, faizin kesinlikle artmaması lazım. Buradan (DEVA Partisi Başkanı) Ali Babacan’a (CHP Sözcüsü) Faik Öztrak’a, (İYİ Parti Grup Başkanvekili) Erhan Usta’ya, (İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı) Bilge Yılmaz’a çağrıda bulunuyorum. Ekonomide ithalata bağımlı, üretimi bir yana iten, IMF’den borçlanmayı planlayan, sıcak paraya bağımlı bir planınız varsa bunu açıklayın. Niye paylaşmıyorlar? Niye gizliyorlar?" ifadelerini kullandı.

"İnsan odaklı bir yönetim buna izin vermez"

Nebati yapılan faiz indirimlerini "Enflasyonla çok sert mücadeleyi dünya ülkeleri gibi yapmıyoruz. Çünkü insan odaklıyız. Enflasyonla mücadelede çok geleneksel politikalarla hareket eder, çok sert bir şekilde frene basarsanız bizim övündüğümüz ihracat, üretim, yatırım ve istihdam artışını engellemiş oluruz. Kış aylarına rağmen işsizlik aynı seviyede devam ediyor. Bu bizim politikalardan kaynaklanıyor. Tersine bir politika işsizliğin yüzde 13-14’lere çıkması gibi bir sonucu doğurur. İnsan odaklı bir yönetim buna izin vermez" diyerek savundu.

"Bütün bu parametreler olumlu yöne döndü"

Nebati, enflasyonda bu yıl OVP'deki yüzde 25 hedefine ulaşacaklarını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

"Aralık ayında TÜFE’nin düşmesi, ÜFE’nin 100’lü rakamların altına düşmesi, enflasyon konusundaki beklentilerin kırılmasına neden oldu. Şimdi öyle bir döneme girdik ki, bütün bu parametreler olumlu yöne döndü. Döviz stabil, Türkiye’nin makroekonomik gerçekleriyle uyumlu bir halde gidiyor. Yurtdışından artık yüksek enflasyon ithal etmiyoruz. Maliyetler düşmeye başladı. Gıda başta olmak üzere emtia fiyatlarında düşme var. Konteyner fiyatları 15-18 bin dolarlara çıkmıştı, tekrar aşağıya indi. Petrol fiyatları 85-90 dolar bandında gidiyor uzun süredir. Doğal gaz fiyatları 700 dolar seviyesine inmiş durumda. Bütün bunlar Türkiye’ye olan enflasyon baskısını hafifletti. Aralık ayında enflasyon artışındaki hız da düştüğü için enflasyonun düştüğünü hisseden üreticide de tüketicide de, ‘enflasyon geçen seneki gibi bizi rahatsız edecek şekilde artmayacak’ beklentisinin oluşmasına neden oldu. Şimdi vatandaş markete gittiğinde fiyatlardaki aşırı oynaklık onu rahatsız eder. ‘Kardeşim enflasyon yok, niye artırıyorsunuz’ diye itirazda bulunacak, bulunacağız."

"Son kez olsun"

Nebati, borç yapılandırma paketinin "son olması" gerektiğini belirterek "Zamanında ödeyenleri kızdırmamak lazım. Ödeme alışkanlığını bozmamak lazım. Bence artık bu son kez olmalı. Dedim ki, ‘Bu yapılandırmaları Anayasa’ya koyabilsek, çünkü zamanında ödeyenlere haksızlık ediyoruz’. Sonuçta şöyle de bir gerekçemiz var: 2020 salgın dönemiydi. 2021 toparlanma derken 2022’de savaş çıktı. Yüksek enflasyon geldi. Türkiye Cumhuriyeti’nin yapması gereken ne varsa bu da son noktası" diye ifade etti.

"Bakan Nebati: EYT için paramız hazır" haberi, 25 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 25 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bakan Nebati: EYT için paramız hazır haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Nebati: EYT için paramız hazır 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Ekonomi Haberleri