Bakan Pakdemirli’den İzmir'deki yangına ilişkin skandal açıklama

Bakan Pakdemirli’den İzmir'deki yangına ilişkin skandal açıklama

Bakan Pakdemirli’den İzmir'deki yangına iliş... Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir'deki yangının ‘2 gün 5 saat sonra’ kontrol altına alındığını açıkladı. Yangın söndürmede neden uçakların...

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir'deki yangının ‘2 gün 5 saat sonra’ kontrol altına alındığını açıkladı. Yangın söndürmede neden uçakların kullanılmadığına konusunda ise Pakdemirli "Bugün itibariyle Türkiye'de bize hizmet verecek bir uçak filosu bulunmuyor" dedi.

İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ile Menderes ilçelerine sıçrayan orman yangını üçüncü gününde kontrol altına alınabildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "2 gün 5 saat sonra yangın kontrol altına alındı" dedi.

Yangını söndürmek için Türk Hava Kurumu’na ait uçakların kullanılmamasına yönelik eleştirilerle ilgili ise Pakdemirli helikopter kullanmanın yangınlarda "artıları" olduğunu öne sürerek “Uçak yangınlarda kullanılabilir mi kullanılır. Biz bunlarla ilgili araştırmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Pakdemirli THK’nin filosunda 20 uçak olmadığını da iddia etti.

'TÜRKİYE'DE BİZE HİZMET EDECEK UÇAK FİLOSU YOK'

Pakdemirli şunları söyledi:

"Uçak kullanılır mı helikopter kullanılır mı konuların konuşulduğunu görüyoruz. Geçen yıl kullandığımız uçakları bu yıl kullanmıyoruz. Uçak 4 ton, helikopter 2,5 ton su alıyor. Ancak uçakların yangını hedef almaları daha zor. Yani helikopterlerin yangında doğru hedefe doğru miktarı atmakla ilgili artısı var. Helikopterler göletlerden su çekebiliyorlar ama uçağın deniz yoluna ihtiyacı var 2,2 km'lik. Belki burada kullanabilirsiniz.

'UÇAK YANGINLARDA KULLANILABİLİR Mİ, KULLANILABİLİR'

Uçak yangınlarda kullanılabilir mi kullanılır. Biz bunlarla ilgili araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak bugünkü şartlar itibariyle Türk Hava Kurumu'nun 6 tane uçağı var ama motor yuvalarında motor yok. Bugün itibariyle Türkiye'de bize hizmet verecek bir uçak filosu bulunmuyor. Gazetelerde 20 tane THK filosu olduğu söyleniyor. Böyle bir durum ne yazık ki yok." dedi.

'3 UÇAK MOTORU ARIZALI, 3 TANESİ DE YAĞ AKITIYOR'

Pakdemirli, bu konudaki eleştirileri dile getirenler için "Yangın fırsatçıları, klavye silahşörleri" nitelemesinde bulundu. Bakan Pakdemirli THK'nin elindeki uçaklarla ilgili "3 tane uçak motoru arızalı şekilde duruyor, 3 tanesi de yağ akıtıyor. Personel 'bu eski uçakları kullanamayız' dedi. Çalıştırabilenler varsa buyursunlar gelsinler, çalıştırsınlar. Türk Hava Kurumu'nu koruyacağız diye..." diye konuştu.

Pakdemirli "Biz bu uçaklarla bu işi götüremiyoruz, bu işi bilenlere konunun bırakılması lazım. Biz uçak kullanımı ile ilgili dünyadaki alternatifleri araştırıyoruz. Ama bu arada da helikopter sayımızı da eksik etmiş değiliz. 24 olan sayıyı 32'ye çıkardık şu anda uçakları konuşanların siyasi rant elde etmek için konuştuklarını düşünüyorum" dedi. Pakdemirli "Dünyada da geceleri yangınla mücadele yok" iddiasını dile getirdi.

Pakdemirli ayrıca dün İzmir'de üç ayrı noktada daha yangın çıktığını belirterek bu yangınları "iyi niyetli" görmediğini açıkladı.

'BAKAN GERÇEĞİ SÖYLEMİYOR'

Bakan Pakdemirli daha önce yaptığı açıklamada da THK’nin elindeki yangın söndürmede kullanılan uçakların arızalı olduğunu öne sürmüştü. CHP İzmir milletvekili Atila Sertel “THK uçakları arızalı diyen Bakan gerçeği söylemiyor” açıklamasında bulundu.

Pakdemirli’nin THK uçaklarının yangına müdahale etmemesiyle ilgili “THK uçakları arızalı” şeklinde yaptığı açıklamayı eleştiren Sertel, “Gazeteci titizliği ile araştırdım. Tarım ve Orman Bakanı ‘Uçaklar arızalı’ dedi. Sayın Bakan ne yazık ki gerçekleri söylemiyor. THK’nın altı uçağından beşi Ankara’da. Uçakların biri de şu anda İzmir’in Menderes ilçesinde. THK yetkilileri uçaklarda arıza olmadığını söylüyorlar” dedi.

THK uçaklarının neden kullanılmadığına ilişkin soru önergesi de verdiğini belirten Sertel, THK yetkililerinden resmi bir açıklama beklendiğini söyledi.

İSTİFA ÇAĞRISI

Bakanlığın saatlik ücreti 100 bin lirayı bulan uçakları yüksek maliyetlerden dolayı kiralamadığına ilişkin iddialar olduğunu hatırlatan Sertel'in açıklaması şöyle:

“Yaptığım araştırma sonucuna göre; yangın uçağının bir saatlik kira bedeli 100 bin TL civarında. Ancak uçaklar yangın söndürmede helikoptere göre çok ve köpük sistemini kullanıyor. Uçakların maliyeti yüksek diye kiralamaktan kaçınan zihniyet ormanların göz göre göre yanışını seyrediyor. Geçmişte Yunanistan’daki yangına ‘Uçaklarımızla yardım edelim’ diyenler İzmir’in ormanlarının yanışında yeterli duyarlılığı göstermediler. THK yetkilileri çıksınlar ve açıklama yapsınlar. Uçaklarında arıza olmadığını açıklasınlar. Ve ‘Yangın söndürme uçakları arızalı’ diyen bakan gereğini yapsın istifa etsin.”

'124 ÜLKEDE UÇAN UÇAKLAR NASIL ESKİ?'

Tele 1 programcısı ve gazeteci Tuncay Mollaveisoglu, Pakdemirli'nin açıklamasına tepki gösterdi. Mollaveisoglu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ''Orman Bakanı nihayet “uçaklar neden yok?”sorumuza yanıt verdi. “THK uçakları bozuk ve eski” dedi. Soruyorum;bindiği helikopterin bile Sivil Havacılık Gen Md. alınmış uçuş sertifikası yokken, bu kurumdan uçuşa elverişli sertifikası bulunan ve 124 ülkede uçan uçaklar nasıl eski?'' ifadelerini kullandı.

"Bakan Pakdemirli’den İzmir'deki yangına ilişkin skandal açıklama" haberi, 20 Ağustos 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Bakan Pakdemirli’den İzmir'deki yangına ilişkin skandal açıklama haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Pakdemirli’den İzmir'deki yangına ilişkin skandal açıklama 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
    2. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
    3. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
    4. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
    5. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
    6. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
    7. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
    8. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
    9. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
    10. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
    11. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
    12. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
    13. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
    14. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
    15. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
    16. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
    17. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
    18. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
    19. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
    20. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
    Politika Haberleri