Bakan Şimşek: 2023'te yüzde 4,5 büyüme öngörüyoruz

Bakan Şimşek: 2023'te yüzde 4,5 büyüme öngörüyoruz

Bakan Şimşek: 2023'te yüzde 4,5 büyüme öngör... Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 senesinde sıkıntılı küresel finansal koşullara rağmen yüzde 4,5 civarında bir büyüme öngördüklerini söyledi.

Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği 66. Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulundu. Büyüme tahminini paylaşan Şimşek, "Ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı çok açık. 2023'te yüzde 4,5 seviyesinde bir büyüme bekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Küresel koşulların zorlaştığına değinen Şimşek, "Önümüzdeki 5 yıl içerisinde küresel büyümenin yüzde 3 civarında olması bekleniyor. Burada küresel parasal sıkılaştırmanın etkisi de var yapısal karşı rüzgarlar da var" sözlerini kullandı.

"Sadeleşme ve sıkılaşma adımları devam edecek"

"Sadeleşme" ve "sıkılaşma" adımlarının devam edeceğini açıklayan Şimşek, şunları söyledi:

"Ekonomi politikalarımızda şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik, uluslararası normlara uygunluk temel ilkemizdir. Ekonomi politikalarımızı şekillendiriyoruz.

Makro finansal istikrar sürdürülebilir büyüme hedefine ulaşmak istiyoruz. Dalgalı kur sistemi, dışa açık ve kurala dayalı ekonomi ilkelerini benimseyen bir sistem anlayışı içerisinde ilerleyeceğiz. Kısa vadede önceliğimiz tabi ki makro finansal istikrarın kalıcı şekilde tesis edilmesi öngörülebilirliğin artırılmasıdır.

Finansal istikrarımızı güçlendirmek piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmak için para politikasında başlattığımız sadeleşme ve sıkılaşma adımları devam edecektir. Para ve maliye politikalarını eş güdüm içerisinde yürütmeye devam edeceğiz."

"Sermaye piyasalarına fon akışı başladı"

Mehmet Şimşek, iç talepteki güçlü artışın makro finansal istikrarı cari açık ve enflasyon üzerinden tehdit ettiğini, bu nedenle politikaların yeniden dengelenme ihtiyacına göre şekillendiğini belirtti.

Moody's'in Türk bankalarının kredi notunu "negatif"ten "durağan"a çevirdiğini  ve Türkiye'nin borçlanma maliyetini gösteren CDS'in 700'lerden 400'lere gerilediğini anımsatan Şimşek, "Sermaye piyasalarına fon akışı başladı. Finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz. Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları ülkemiz için daha olumlu perspektif sunmaya başlamış, bir kurum bankacılık sektörümüzün görünümünü durağana yukarı yönlü değiştirmiştir. Sektörün yurt dışı finansmanı geliştirmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"Sürdürülebilir büyümenin devamı için reel sektörün finansmana kesintisiz ulaşması önemli"

Bakan Şimşek, parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna gelindiğini belirterek, "Yakınız. Yani 2024'ün ikinci yarısından itibaren bir gevşeme olasılığı artmıştır" ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek, fiyat istikrarı ve sürdürülebilir büyümeyi hedeflediklerini vurguladı.

Bankacılık sektörüyle ilgili mesajlar veren Mehmet Şimşek, "Özel bankaların tüketici kredilerine odaklandıkları dönem geride kalmalı. Bu sürdürülebilir değildir, bu konuda özel bankaların haklı gerekçesi de kalmamıştır. Sürdürülebilir büyümenin devamı için reel sektörün finansmana kesintisiz ulaşması önemlidir." diye konuştu.

Sektörün reel ekonomiyi desteklemek için önümüzdeki dönemde yurt dışı finansman imkanlarını daha güçlü şekilde değerlendirmesini bekliyoruz. Sektörden beklentimiz bu. İç talepte bir dengelenme ihtiyacı var, bankalarımızdan cari açığın iyileşmesi, dezenflasyonist sürecin başarısı için programımıza uygun hareket etmelerini bekliyoruz." açıklamasını yaptı.

"Maliye ve para politikası eşgüdüm içerisinde olacak"

Hazine ve Maliye Bakanı, reel sektörün finansmana erişim konusundaki sıkıntılarını hatırlatarak "Dün TOBB'un bir etkinliğine katıldık. Temsilcilerin hemen hemen hepsinin belirttiği nokta finansmana erişimdi. Bu konuda üzerimize düşeni biz de yapacağız." ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek, "Finansal istikrarımızı güçlendirmek piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmak için para politikasında başlattığımız sadeleşme ve sıkılaşma adımları devam edecektir. Maliye ve para politikası eşgüdüm içerisinde olacak. Bankacılık sektörü bugüne kadar ülkemizin büyümesini güçlü şekilde desteklemiştir. Bunun devamı da bir ihtiyaçtır." diye ifade etti.

"Bakan Şimşek: 2023'te yüzde 4,5 büyüme öngörüyoruz" haberi, 17 Ağustos 2023 tarihinde yazılmıştır. 17 Ağustos 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bakan Şimşek: 2023'te yüzde 4,5 büyüme öngörüyoruz haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Şimşek: 2023'te yüzde 4,5 büyüme öngörüyoruz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 10:47 Kayserispor Başkanı Çamlı'dan Hakemlere Sert Tepki
  2. 04:03 Bütün kiri mıknatıs gibi çeken o yöntem: Kızartmalarda işinize yarayacak!
  3. 04:00 Kafe ve restoranlarda bu ibareye rastlarsanız ödeme yapmayın!
  4. 03:58 Covid-19'un yeni varyantı 'FLIRT' ciddi vakalarla çıktı!
  5. 03:56 Karpuz kelek çıkarsa tüketiciler 20 bin lira kazanabiliyor!
  6. 03:54 Spotify'a 'telif' davası: ABD'de davalık oldu
  7. 03:53 Aracınıza kaynar su dökmeyi hiç denediniz mi?
  8. 03:47 200 TL banknot 132 dolar ederken şimdi ise 6 dolara kadar geriledi
  9. 03:42 Çocuklarda grip ve alerjiyi birbirine karıştırmayın
  10. 03:39 Kamu çalışanlarının dikkatine: Servis kalktı, fazla mesai yasaklandı ve izinler kullandırılacak!
  11. 03:33 Düğünde geline dolardan yapılmış pelerin taktılar!
  12. 03:31 Yapay zekanın belirlediği Mersin’in en güzel ilçesi bakın hangisi?
  13. 03:29 18 Mayıs'ta tarihte neler oldu?
  14. 03:28 Yakıt alırken kontak kapatmazsak bakın ne oluyormuş!
  15. 03:26 Buket Aydın'ın yorumu tartışmaya sebep oldu: "İlk hesabı erkek ödemeli"
  16. 03:24 Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı geldi!
  17. 03:22 Bir aylık arabada 241 bin lira masraf çıktı
  18. 02:27 Çalışanın fazla mesaisine yasak geldi
  19. 02:25 Dünya'dan onay aldı: İşte Türkiye’nin en iyi hamur lezzeti!
  20. 02:04 Evdeki sineklerden kurtulmanın basit yöntemi!
Ekonomi Haberleri