Bakan Soylu: Eroinin rotasını etrafımızdaki coğrafyada değiştirdik

Bakan Soylu: Eroinin rotasını etrafımızdaki coğrafyada değiştirdik

Bakan Soylu: Eroinin rotasını etrafımızdaki ... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uyuşturucudan cezaevinde bulunanların sayısının 117 bin olduğunu açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bizler, oluşturduğumuz saha baskısıyla, şunu burada söylemek isterim, eroinin rotasını etrafımızdaki coğrafyada değiştirdik." dedi.

Bakan Soylu, Edirne'de bir restoranda düzenlenen "Kadın Muhtarlar Buluşması"nda yaptığı konuşmada, uyuşturucuyla mücadelede muhtarlara önemli görevler düştüğünü belirterek özellikle kadın muhtarlardan, uyuşturucu meselesine dikkat etmelerini istedi.

Soylu, yapılan başarılı operasyonlar ve kararlı mücadeleyle eroin rotasını değiştirdiklerini söyledi. Son bir yıldır metamfetaminin ciddi bir tehdit olarak ortaya çıktığını ifade eden Soylu, şöyle devam etti:

"Bizler, oluşturduğumuz saha baskısıyla şunu burada söylemek isterim, eroinin rotasını etrafımızdaki coğrafyada değiştirdik. Eskiden Doğu Anadolu'da, yakaladığımız uyuşturucuların tamamının yüzde 20'si yakalanıyor idi, geri kalanı batıda yakalanıyordu, oradan girdiği için yurt içine. Şimdi yüzde 76'sını sınırlarımızın hemen önünde 3 vilayette Ağrı, Van ve Hakkari'de 3 sınır vilayetinde yakalıyoruz. Geri kalan yüzde 24'ü ancak batıda yakalanıyor. Yani bir saha baskısı ortaya kondu. Geçen yıl 26 ton yakalamıştık toplam gümrükle beraber. Şimdi 10'uncu ayı bitiriyoruz ancak 6,5 ton yakaladık. Sebep? Çünkü eroin ortası Afganistan üzerinden, İran üzerinden doğru Akdeniz'e indi. Fakat elbette ki şimdi başka bir tehlikeyle karşı karşıya kaldık. Geçen yıl, yılın toplamında 6 ton metamfetamin yakalamıştık, bir önceki yıl 3 tondu. Şimdi 10 tonu aştık, yani bir metamfetamin tehlikesi var. Ben bu konuda hepinize teşekkür ediyorum, muhtarlarımızdan razıyız. Bazı illerimizde öyle güçlü iş birlikleri yapılıyor ki hem annelere ulaşan, ailelere ulaşan muhtarlarımızı görüyorum hem çocukların elinden tutup onları tedaviye götüren muhtarları görüyorum."

"Uyuşturucuya bağlı ölümler azaldı"

Bakan Soylu, uyuşturucuyla mücadelede yapılan çalışmalarla önemli başarılar elde edildiğini vurguladı.

Uyuşturucuya bağlı ölümlerin azaldığına işaret eden Soylu, "2016 yılında Türkiye'de 920 uyuşturucuya bağlı ölüm vardı. 2017 yılında 941 uyuşturucuya bağlı ölüm vardı. Sonra bu yukarıdan aşağıya düştü, bu rakamlar Adli Tıp Kurumu verir. Geçen yıl 270 uyuşturucuya bağlı ölüm. 941 en tepe noktasıysa 270'e kadar düştü. Bu yıl geçen yılın Adli Tıp rakamlarına göre yüzde 25 altında gidiyoruz. Yani esas itibarıyla uyuşturucuya bağlı ölümleri düşürdük, birtakım eroin rotalarını değiştirdik." diye konuştu.

"Cezaevlerinde 220 bin kişi kalıyor, bunun 117 bini uyuşturucudan"

Soylu, uyuşturucu ile mücadeleyi etkin hale getirmek için UYUMA uygulamasının hayata geçirildiğini hatırlattı.

UYUMA ve KADES uygulamasının tüm dünya tarafından takip edildiğini belirten Soylu, "UYUMA diye bir uygulama getirdik. Bu uygulama bütün dünyada hakikaten takip edilen aynen KADES gibi yani kadına şiddetle mücadeledeki uygulama gibi. KADES uygulaması da 4 milyon 100 bin rakamına geldi. İnşallah bu yıl 5 milyonu tamamlayacağız. Biliyorsunuz bütün dünya KADES'i örnek almaya başladı. Çünkü polis ve jandarma, KADES butonuna basıldığında 4-5 dakika içerisinde şiddet gördüğü değerlendirilen kadına yardım için hemen oraya ulaşmaktadır. Bugüne kadar çok başarılı, hakikaten önemli bir uygulama olmuştur. UYUMA uygulaması da keza böyle bir uygulamadır." ifadelerini kullandı.

"Bir kadının bile öldürülmesine tahammülümüz yok"

Kadın cinayetleri konusunda da bilgi veren Bakan Soylu, geçen yıla göre kadın cinayetlerinin yüzde 7 düştüğünü ifade etti.

"Bir kadının bile öldürülmesine tahammülümüz yok" diyen Bakan Soylu, "Hiç olmaması için de çaba sarf ediyoruz. İşte 'İstanbul Sözleşmesi'nden çıkınca kadın cinayetleri artacak, şöyle olacak böyle olacak' denildi. Hiç de öyle bir şey değil. Polis aynı polis, devlet aynı devlet, kanun aynı kanun. Şu anda inanın bu işin üzerine o kadar çok düşüyoruz ki..." dedi.

"750 vaka, elektronik kelepçe merkezi vasıtasıyla takip edilmektedir"

Soylu, bu yılın başından itibaren 5 milyon erkeği "kadına el kalkamaz" sloganıyla bilgilendirdiklerini söyledi.

Kadını koruyan anlayışın dışında erkeğe yönelik de bilgilendirmeyi ortaya koyduklarını belirten Soylu, "Özellikle bu da dünya tarafından çokça takip ediliyor. İçişleri Bakanlığının Güvenlik Acil Durum Merkezi'nin altında bir elektronik kelepçe merkezi oluşturduk. Bugün itibariyle 750 vaka, elektronik kelepçe merkezi vasıtasıyla takip edilmektedir." diye konuştu.

Elektronik kelepçenin birinin erkekte diğerinin ise kadında durduğunu anlatan Bakan Soylu, "Şiddet uygulayan erkekte aynı zamanda ayağında kelepçe var. Eğer kadına ait bir yakınlaşması veya ilgili alanları ihlali söz konusuysa kelepçe ve ilgili araçlar sinyal vermeye başlıyorlar. Hemen bizim polislerimiz olaya müdahale ediyorlar. Bu kadar açık ve net ve burada birçok meseleyi birlikte yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Muhtarları daha güçlü, zorlu ve çağın getirdiği birtakım sorunlardan kaynaklanan görevlerin beklediğini aktaran Soylu, muhtarlığın daha sistematik daha hukuka uygun daha anlayışlı şekilde yapılmasını hep birlikte sağlayacaklarını kaydetti.

"Bakan Soylu: Eroinin rotasını etrafımızdaki coğrafyada değiştirdik" haberi, 26 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 26 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Bakan Soylu: Eroinin rotasını etrafımızdaki coğrafyada değiştirdik haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Soylu: Eroinin rotasını etrafımızdaki coğrafyada değiştirdik 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  2. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  3. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  4. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  5. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  6. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  7. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  8. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  9. 22:06 Okul müdürünü tacizle suçlayan lise öğrencilerinin şikayetleri sonucunda müdür tutuklandı
  10. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
  11. 22:05 Teknik direktör değişikliklerinin Beşiktaş'a fayda sağladığı görülüyor
  12. 22:02 Evde uygulayacağınız bu yöntemle herkes dişlerinizin beyazlık sırrını soracak!
  13. 21:56 Tokat'taki depremin yol açtığı hasarın detayları kamuoyuna sunuldu
  14. 21:56 Hamas, Blinken'ı İsrail'in yanında olmakla suçladı
  15. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  16. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  17. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  18. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  19. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  20. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
Politika Haberleri