Bakan Vahit Kirişci: Türkiye, su ve toprak zengini bir ülke değil

Bakan Vahit Kirişci: Türkiye, su ve toprak zengini bir ülke değil

Bakan Vahit Kirişci: Türkiye, su ve toprak z... "Akıl teri dökenler, alın teri dökenlerin daha verimli çalışması için üretenlerdir"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Halen coğrafyamızda bizi mutlu edecek önemli bir yağış yok. Türkiye, su zengini bir ülke değil, bunu her vesileyle söylüyorum. Bizim mutlak suretle tarımla ilgili üretimimizi, kentlerin planlamasını, endüstrinin nelerde ne şekilde gelişmesi gerektiği hususunu mutlaka su üzerinden götürme mecburiyetimiz var" dedi.

Kirişci, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) düzenlenen "Türkiye'de Tarım Öğretiminin 177. Yıl Dönümü ve Akademik Başarı Ödül Töreni"ndeki konuşmasında, tarımın kültür ve yaşamın vazgeçilmezi olduğunu söyledi. Üretimi, alın ve akıl terinin oluşturduğunu ifade eden Kirişci, "Akıl teri dökenler, alın teri dökenlerin daha etkin, daha verimli çalışması için üretenlerdir. Özellikle akademik dünya, bu manada öne çıkmaktadır. Akademik dünyanın yetiştirdiği meslektaşlarımız, bizim üreticimizin ihtiyacı olan her türlü bilgi, teknik donanımı sağlayanlardır" diye konuştu.

Türkiye'deki gıda ve tarım ihracatında önemli artışın yaşandığını anlatan Kirişci, "Gıda ve tarım alanında 2002 yılında 3,8 milyar dolar ihracatımızı 2022 sonu itibarıyla 30 milyar dolara çıkardık. İnşallah biraz daha gayret gösterirsek 2002'deki tüm Türkiye'nin ihracat rakamını, sadece tarım ve tarımdan elde edilen gıda ürünleri alanında gerçekleştirmiş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye, su zengini bir ülke değil"

Kirişci, son dönemdeki yağışların azlığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Halen coğrafyamızda bizi mutlu edecek önemli bir yağış yok. Türkiye, su zengini bir ülke değil, bunu her vesileyle söylüyorum. Bizim mutlak suretle tarımla ilgili üretimimizi, kentlerin planlamasını, endüstrinin nelerde ne şekilde gelişmesi gerektiği hususunu mutlaka su üzerinden götürme mecburiyetimiz var. Uluslararası ajandalarda 3 kritik konu sayılır. Bunlardan bir tanesi tarımdır, devamı gıdadır lakin ikincisi sudur, üçüncüsü ise enerjidir. Aslında üçü tamamıyla bizim eğitim ve öğretim faaliyetlerimiz içerisinde olan hususlardır. Buradan hareketle mutlak suretle pergelin bir ayağını suya koyacağız, diğer ayağıyla ilgili de bir planlamayı gerçekleştirileceğiz. Biz alanımıza dönersek en fazla suyun kullanıldığı tarım olduğuna göre tarımda yüzde 77'lık bir su tüketimi var, tarım sektöründe bizim mutlaka planlama yapmamız gerekir."

"Türkiye, toprak zengini bir ülke de değil"

Kirişci, Türkiye'nin toprak zengini bir ülke de olmadığına işaret ederek, Türkiye'nin stratejik ürünleri öncelikli olarak üretmesi gerektiğini belirtti.

Yakın zamanda TBMM'nin tarım camiasına ciddi katkı sağlayacak düzenlemeleri gerçekleştireceğine inandıklarını vurgulayan Kirişci, "Asıl olan kamunun istihdam edilmesi değil, asıl olan mesleklerin icra edilecek alanların genişletilmesidir. Mesleğin daha fonksiyonel ve itibarlı hale getirilmesidir. Bizim bir başka çalışmamız yeminli ve yeminli olmayan tarım müşavirliğidir. Ziraat, gıda, su ürünleri mühendisleri, veteriner hekimler mesleklerinde ilk gönüllü iki yeminli müşavirlik unvanları kazandıracağız" diye konuştu. (AA)

"Bakan Vahit Kirişci: Türkiye, su ve toprak zengini bir ülke değil" haberi, 27 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 27 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bakan Vahit Kirişci: Türkiye, su ve toprak zengini bir ülke değil haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Vahit Kirişci: Türkiye, su ve toprak zengini bir ülke değil 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan temel sorunumuz enflasyon olduğunu açıkladı
  2. 01:38 İngiliz General Ukrayna'yı uyardı: 2024’te yenilebilir
  3. 01:35 Gelecek-Saadet'in 'hayat pahalılığı araştırılsın' teklifinin reddedildiği açıklandı
  4. 01:33 Fenerbahçelilere Müjde geldi: Olympiakos Maç o kanaldan şifresiz yayınlanacak
  5. 01:30 IFC'den Ülker Bisküvi'ye 75 milyon avroluk kredi sağlayacağını açıkladı
  6. 01:27 İsrail Ordu Sözcüsü açıkladı: İran'ın saldırısına yanıt vermemek mümkün değil
  7. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  8. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  9. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  10. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  11. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  12. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  13. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  14. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  15. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  16. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  17. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  18. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  19. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  20. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
Gündem Haberleri