Bakanlık harekete geçti, tarih duyuruldu: Tüm mesleklere zorunlu olacak

Bakanlık harekete geçti, tarih duyuruldu: Tüm mesleklere zorunlu olacak

Bakanlık harekete geçti, tarih duyuruldu: Tü... Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir beyanı ile elde edilen hasılat arasında %20'den fazla fark bulunan mükellefleri izaha davet edecek. Bu düzenleme, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yürürlüğe girdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir beyanı ile elde edilen hasılat arasında %20'den fazla fark bulunan mükellefleri izaha davet edecek. Bu düzenleme, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yürürlüğe girdi. 

Tebliğe göre, belirli şartları karşılayan hizmet çalışanlarına gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. Özellikle çalışanların işverene bağlı olmaları ve performans kriterlerini yerine getirmeleri durumunda, işveren veya grup şirketleri tarafından çalışanlara bedelsiz veya indirimli pay senedi alma hakkı tanınabilecek. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda teknogirişim şirketleri tarafından çalışanlara bedelsiz veya indirimli verilen pay senetleriyle ilgili düzenlemeler yapıldı. Bu senetlerin değerinin çalışanların yıllık brüt maaşını aşmayan kısmı gelir vergisinden muaf tutulacak.

Hisse senetlerinin uzun süre elde tutulmasını teşvik etmek amacıyla ek düzenlemeler de getirildi. Çalışanlar, iktisap tarihinden itibaren 3 yıl içinde bu pay senetlerini elden çıkarırsa vergi muafiyeti ortadan kalkacak. Ancak, senetler 4-6 yıl arasında elden çıkarılırsa %75, 7-10 yıl arasında elden çıkarılırsa %25 oranında vergi indirimi uygulanacak.

Ticari ve serbest meslek faaliyetlerinde bulunan mükellefler için gelir tespitine yönelik bir vergi güvenliği mekanizması da yürürlüğe girdi. 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanacak düzenleme, kurumlar vergisi mükelleflerini de kapsayacak. Mükelleflerin günlük hasılatları bir ay içinde en az üç kez, bir takvim yılında ise 12 kez yoklama ile tespit edilecek. Elde edilen günlük hasılatlar, aylık ve yıllık hasılat hesaplamalarında kullanılacak. 

Beyan edilen gelir ile tespit edilen hasılat arasında %20'den fazla fark bulunursa, mükellefler izaha davet edilecek. Bu kapsamda risk analizi yapılacak ve mükellefler sistem kayıtları, gelir-harcama uyumsuzlukları gibi kriterlere göre yoklamaya tabi tutulacak.

Tebliğde, yoklamaların hangi mükellefler için yapılacağı risk analizine dayalı bir sistemle belirlenecek. Ayrıca, işletmelerin faaliyet özellikleri, sezonluk çalışma düzenleri ve tatil günlerindeki durumu da göz önünde bulundurulacak.

Hasılat tespiti uygulamaları restoran işletmecileri, kuaförler, diş hekimleri, kuyumcular, estetik cerrahlar gibi meslek gruplarını kapsayacak. Ayrıca turizm amaçlı su sporları işletmeleri, plaj işletmeleri ve motorlu taşıt bakım hizmetleri sunan mükellefler de bu düzenlemelerden etkilenecek.

"Bakanlık harekete geçti, tarih duyuruldu: Tüm mesleklere zorunlu olacak" haberi, 28 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 28 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bakanlık harekete geçti, tarih duyuruldu: Tüm mesleklere zorunlu olacak haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakanlık harekete geçti, tarih duyuruldu: Tüm mesleklere zorunlu olacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:57 Serhat Akın'ın avukatından açıklama geldi: "Adalet er ya da geç yerini bulacaktır"
  2. 18:34 Nasrallah'ın Ölümü Sonrası Rusya'dan İsrail'e Sert Tepki!
  3. 18:33 Protesto amacıyla bir araya gelen Fenerbahçe taraftarlarının stadyuma yürümelerini polis engelledi
  4. 18:33 Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları, Beyrut uçuşlarını iptal etme kararı aldı
  5. 18:28 Galatasaray'ın Kasımpaşa karşısındaki ilk 11'i belirlendi: Okan Buruk'tan beklenmedik hamle
  6. 18:25 ATM’lerde Yeni Dönem: Artık O Banknotlar Kabul Edilmiyor
  7. 18:21 Yazın son günleri... Meteoroloji, İstanbul ve Ankara için uyarılarda bulundu!
  8. 18:18 Simeone’den derbi öncesi flaş ifadeleri: "Modric ya da Arda Güler…"
  9. 18:14 Salça fabrikası, ortaya çıkan kötü görüntülerin ardından kapatıldı
  10. 18:12 Tuna Kaya'dan uyarı: Hazır olun, bir anda yükselecek
  11. 18:12 Pazartesi gününden itibaren başvurular başlıyor: 40 yaş üstü herkese ücretsiz
  12. 18:10 Mahfi Eğilmez'den uyarı: Herkes hazırlıklı olsun
  13. 18:07 Martıların uçtuğu iki buharlı gemi arasındaki 3 farkı yüksek IQ'su olanlar 12 saniyede görüyor
  14. 17:59 Bu pazar seçim yapılacak olsa iktidar değişir mi? Anket sonuçları ortaya çıktı
  15. 17:47 Fenerbahçe'nin Antalyaspor maçına çıkacak kadrosu açıklandı: Osayi Samuel kadroda yok!
  16. 17:35 Hasan Nasrallah'ın halefinin Haşim Seyfeddin olabileceği konuşuluyor: Haşim Seyfeddin kimdir?
  17. 17:35 Benzin ve mazot fiyatları, altın fiyatlarıyla yarışır hale geldi!
  18. 17:34 AB İsrail ve Lübnan hava sahasına 1 ay süreyle girmeme uyarısında bulundu
  19. 17:32 Futbolun Unutulmaz İsmi Jens Lehmann, Skandal Bir Hareketle Gündemde!
  20. 17:25 THY Beyrut Seferlerini 6 Ekim’e Kadar İptal Etti: Güvenlik Endişesi Sürüyor
Ekonomi Haberleri