Bakanlık, İmar Hakkı Aktarımı Konusunda 5 Soruyu Yanıtladı
Bakanlık, İmar Hakkı Aktarımı Konusunda 5 So... Bakanlık, "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" değişikliği ile uygulamaya konulan "imar hakkı aktarımı" hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" değişikliğiyle yürürlüğe giren "imar hakkı aktarımı" ile ilgili 5 soruda merak edilenleri yanıtladı. Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 5 Aralık'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeyle İmar Hakkı Kanunu'na "imar hakkı aktarımı" tanımı eklendi.
Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, imar hakkı aktarımı mevzusunda vatandaşların merak ettiği sorular ve yanıtlarına yer verildi.
Hangi Arsaları Kapsayacak? İmar planları içinde 2019 öncesinde kamu hizmet alanlarına (okul, hastane, belediye hizmet alanı, resmi kurum alanı gibi) ayrılan, ancak uzun yıllar boyunca kamulaştırılamamış yurttaş mülkiyetindeki parselleri kapsayacak. Bu parsellerde yapılaşma hakkı bulunmayan ve kullanılmayan mülkiyetlerin, imar planı kararı ile belirlenen başka bir alanda kullanılmasına olanak tanınacak.
2- İmar Hakkı Aktarımı ile Yurttaş Ne Kazanacak? Vatandaşlar, imar hakkı aktarımı sayesinde mülkiyetlerinde kalan ve kamulaştırılamayan parsellerin yapılaşma hakkını elde ederek hukuki anlaşmazlıklarını çözebilecek, mağduriyetleri giderilecek. Bu düzenleme, yurttaşların haklarını koruyarak kamu hizmet alanları için yeni bölgeler kazandıracak.
3- Vatandaşın Mülkiyeti İstemeden El mi Değiştirecek? Hayır, vatandaşın mülkiyetine el konması söz konusu olmayacak. Aksine, vatandaşların kullanamadığı parsellerine/ hissesine karşılık gelen imar hakları, imar planı kararı ile belirlenen başka bir alanda kullanılacak. Böylece hem yurttaş imar hakkına kavuşacak hem de kamuya yeni hizmet alanları kazandırılacak. Tüm işlemler kamu ve toplum yararına yürütülecek.
4- Hak Aktarımı Nasıl Yapılacak? Vatandaşların imar hakkının değeri tespit edilecek ve bu değere karşılık gelen haklar, imar planı kararıyla belirlenen başka bir alana aktarılacak. Bu işlem, Kamulaştırma Kanunu'na göre lisanslı değerleme kuruluşlarınca belirlenen gayrimenkul değerleme esaslarına göre yapılacak. Tüm süreçler vatandaşların mağdur edilmemesi amacıyla yetki alanındaki Bakanlık ve yerel yönetimler tarafından yürütülecek.
5- Bedel Tespiti Nasıl Yapılacak? Kamulaştırma Kanunu'na göre Sermaye Piyasası Kurulu tarafından lisans almış bağımsız değerleme kuruluşları, gayrimenkul değerleme esaslarına göre bedel tespit işlemlerini gerçekleştirecek. Bu süreçte vatandaşın hakları korunacak ve mağduriyetler önlenecek.
"Bakanlık, İmar Hakkı Aktarımı Konusunda 5 Soruyu Yanıtladı" haberi, 14 Aralık 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Aralık 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bakanlık, İmar Hakkı Aktarımı Konusunda 5 Soruyu Yanıtladı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakanlık, İmar Hakkı Aktarımı Konusunda 5 Soruyu Yanıtladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 14 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.