Bakanlık Tayyip Erdoğan’ın hedefine uymadı!

Bakanlık Tayyip Erdoğan’ın hedefine uymadı!

Bakanlık Tayyip Erdoğan’ın hedefine uymadı! Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’de onaylamasının ardından 29 Ekim’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” olarak değiştirildi.

Bakan Murat Kurum, TBMM Genel Kurul’daki bakanlığının bütçe konuşmasında, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “sıfır emisyon” hedefini anımsatarak, “Türkiye’yi küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli aktörü yapacağız” dedi. Ancak bakanlığın taşra teşkilatı art arda açtığı araç kiralama ihalelerinde, bu hedefin tersine gidiyor. 100’den fazla araç kiralamak için ihaleye çıkan il müdürlükleri, “çevre dostu” yakıt kullanan araçları şartnameyle kapsam dışı bıraktı. Bakanlığın, çevreye zararlı olduğu gerekçesiyle bazı ülkelerde yasaklanan “dizel araç” konusundaki ısrarı sürüyor. İklim kriziyle mücadele önemine dikkat çekilen “elektrikli” ve “hibrit” araçlar ise henüz gündemde yok.

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’de onaylamasının ardından 29 Ekim’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” olarak değiştirildi. Görev alanları arasına “küresel iklim kriziyle mücadele” de eklenen bakanlığın değişiklik sonrası ilk icraatı, “çevreye zarar verdiği” gerekçesiyle bazı ülkelerde kullanımı terk edilen dizel araçları kiralamak oldu.

Cumhuriyet, 15 Kasım 2021’de “Bakanlık gaza bastı” başlıklı haberle, İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 64 adet dizel araç kiralamak için ihaleye çıktığını duyurmuştu.

DÜŞÜK OLANLAR DEVRE DIŞI

Erdoğan’ın koyduğu hedef ve Kurum’un yinelemelerine karşın bakanlık bürokrasisi tersi yönde hareket etmeyi sürdürüyor. İstanbul’daki dizel araç ihalesinin peşi sıra Van, Yalova, Ardahan, Tekirdağ, Afyonkarahisar, Muş, Mardin, İstanbul, Kilis, Amasya ve Yozgat’taki çevre ve şehircilik il müdürlükleri de araç kiralamak için ayrı ayrı ihaleler açtı. Buna göre, bakanlığın taşra teşkilatı 2022 yılında hizmetlerinde kullanmak üzere toplamda 105 adet dizel araç kiralayacak. Şartnameler incelendiğinde, bakanlık birimlerinin “diğer fosil yakıtlara göre emisyon değerlerinin daha düşük olduğu” bilinen “LPG ve CNG yakıtlı araçları ihale dışı bıraktığı” görülüyor. Şartnamede, “karbon salınımının yüksekliği nedeniyle çevreye daha fazla zarar verdiği” eleştirisine konu olan “dizel araçların kiralanacağı” belirtiliyor. İklim kriziyle mücadele için kullanımı tavsiye edilen “elektrikli” ve “hibrit” araçlar ise henüz bakanlığın gündemine girmedi.

AVRUPA YASAKLIYOR

İklim değişikliğiyle mücadeleye erken dönemde başlayan bazı ülkelerin bu kapsamda “motorin” ile çalışan dizel motorlu araçların kullanımını kademeli olarak sınırlandırmaya başladığı biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yaptığı çalışmayla dizel araçların çevreye ve insan sağlığına daha fazla zarar verdiği ortaya çıkmıştı. Bu gelişmenin ardından Almanya başta olmak üzere İtalya, Fransa, Hollanda ve Norveç’te “dizel yasakları” gündeme gelmişti. Örneğin Almanya’da 70’ten fazla kentte oluşturulan “yeşil bölgelere” dizel araçlar giremiyor. “Dizel yasağı” İtalya’nın Milano kentinde de uygulanıyor. Avrupa ülkeleri, yasaklarla birlikte çevre dostu elektrikli araçların kullanımını teşvik eden uygulamaları da yaşama geçiriyor.

"Bakanlık Tayyip Erdoğan’ın hedefine uymadı!" haberi, 13 Aralık 2021 tarihinde yazılmıştır. 13 Aralık 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bakanlık Tayyip Erdoğan’ın hedefine uymadı! haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakanlık Tayyip Erdoğan’ın hedefine uymadı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  2. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  3. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  4. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  5. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  6. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  7. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  8. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
  9. 03:15 Trabzonspor, 8 yıl aradan sonra ilk defa büyük bir hamle yapmaya hazırlanıyor!
  10. 03:14 Metaverse arsa tutarları düştü: İşte son durum
  11. 03:13 Bu yöntemle yastıklarınız ilk günkü kadar beyaz olacak!
  12. 03:10 Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  13. 03:08 Karpuzun aşırı dozu: Aşırıya kaçarsanız böyle olur!
  14. 02:04 Lokanta ve kafelerdeki KDV artışı resmiyet kazandı
  15. 02:04 Sivrisinek ısırığı sonrası hemen sürün, iz veya kaşıntı kalmaz! İşte evde bulunan çözüm!
  16. 02:04 Monaco, kendi sahasında Fenerbahçe Beko'ya karşı dengeyi sağladı
  17. 02:04 Arda Güler Real Madrid tarihine geçti! Tüm dünya onu konuşuyor
  18. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  19. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  20. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
Gündem Haberleri