Bakanlıktan gümrük müşavirleri için güncel 'temiz kağıdı' talebi

Bakanlıktan gümrük müşavirleri için güncel 'temiz kağıdı' talebi

Bakanlıktan gümrük müşavirleri için güncel '... Ticaret Bakanlığı, Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri’nden, tüm gümrük müşaviri ve müşavir yardımcılarının güncel tarihli adli sicil belgelerini istedi.

Ticaret Bakanlığı tarafından Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri’ne gönderilen yazıda "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçları ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamı suçlar ile örgütlü suçlardan hüküm giymiş olanların 'adli sicil belgelerinin 15 Ağustos 2022 tarihine kadar bölge müdürlüğüne ibraz edilmemesi halinde gümrük idarelerinde iş takiplerinin önleneceği' belirtildi.

Gümrük müşavirleri ve yardımcılarının ‘kaçakçılık, zimmet, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, terörün finansmanı’ gibi suçlardan hüküm giymemiş olması gerektiği belirtilen resmi yazıda, kanunda sayılan suçlardan hüküm giydiği tespit edilen kişilerin gümrüklerdeki iş takiplerinin önlenmesi talimatı verildi. Talimatta aftan yararlanmış bile olsa iş takibinin sonlandırılması da istendi.


Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri’ne bir yazı göndererek gümrük müşaviri ve gümrük müşavir yardımcılarından güncel tarihli adli sicil belgelerinin talep edilmesi talimatını verdi. Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş imzalı yazıda şunlar kaydedildi:

“KAÇAKÇILIK, ZİMMET, RÜŞVET, TERÖRÜN FİNANSMANI…”

“4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 227 ve 228’nci maddelerine göre gümrük müşavir ve gümrük müşavir yardımcısı olabilecek kişilerin ‘taksirli suçlar hariç olmak üzere, affa uğramış olsalar dahi ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnii, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçları ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamı suçlar ile örgütlü suçlardan hüküm giymemiş olması gerekmektedir.


“BELGELERİN SİSTEM ÜZERİNDEN DOĞRULANMASI YAPILSIN”

 

Bu itibarla ilgili kanun maddeleri ve 2013/37 sayılı genelgeye istinaden bölge müdürlüklerinize kayıtlı gümrük müşavirleri ve gümrük müşavir yardımcılarından e-devletten temin edecekleri güncel tarihli adli sicil belgelerinin talep edilmesi ve söz konusu belgelerin sistem üzerinden doğrulamalarının yapılması ile yapılan inceleme neticesinde Gümrük Kanunu’nun 227/1-d maddesinde belirtilen suçlardan hüküm giydiği tespit edilen kişilerin gümrük idarelerinde iş takiplerinin önlenerek durumun 31.08.2022 tarihine kadar Bakanlığımıza intikal ettirilmesi gerekmekte olup, ayrıca ilgili kanun maddesi uyarınca gümrük müşavirlerine ilişkin olarak ‘Bilge’ sisteminde yapılacak olan yetki onay taleplerinde de güncel adli sicil kayıtlarına bu çerçevede bakılması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.”


BELGE VERMEYENİN DE İŞ TAKİBİ ÖNLENECEK

Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün, bakanlıktan gelen söz konusu yazı üzerine İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’ne yazı yazarak, 'adli sicil belgelerinin 15 Ağustos 2022 tarihine kadar bölge müdürlüğüne ibraz edilmemesi halinde gümrük idarelerinde iş takiplerinin önleneceğini' belirtiği görüldü.

GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ VE YARDIMCILARI NE İŞ YAPAR?

Gümrük Kanunu’na göre gümrük müşavirleri, her türlü gümrük işlemlerini takip ederek sonuçlandırabilir. Gümrük müşavir yardımcıları ise bir gümrük müşavirinin yanında çalışır ve onun adına gümrük idarelerinde iş takip edebilir. Kanuna göre, gümrük müşavir yardımcılarının ve stajyerlerin fiil ve hareketlerinden doğacak mali sorumluluk, yanında çalıştıkları gümrük müşavirine ait. İki yıl gümrük müşavir yardımcılığı yapıp gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olanlar gümrük müşavirliği yapmaya hak kazanıyor.

"Bakanlıktan gümrük müşavirleri için güncel 'temiz kağıdı' talebi" haberi, 13 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 13 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Bakanlıktan gümrük müşavirleri için güncel 'temiz kağıdı' talebi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakanlıktan gümrük müşavirleri için güncel 'temiz kağıdı' talebi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  2. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  3. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  4. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  5. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  6. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  7. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  8. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  9. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  10. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  11. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  12. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  13. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  14. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  15. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  16. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
  17. 11:46 Milyarder CEO Elon Musk'tan Şok Edici İtiraf: Cinayetlerin Ardındaki İsim Ortaya Çıktı!
  18. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
  19. 11:43 'MİT'e alacağız' yalanıyla liseli kıza istismar: Sanıkların cezası onandı
  20. 11:38 Yunanistan, S-300 ve Patriotları Ukrayna'ya Göndermeyi Reddetti
Türkiye Haberleri