Bankalara beklenen talimat gitti: Tüm kredi kartı limitleri bu seviyeye indirilecek!

Bankalara beklenen talimat gitti: Tüm kredi kartı limitleri bu seviyeye indirilecek!

Bankalara beklenen talimat gitti: Tüm kredi ... BDDK, bankalara gönderdiği talimat mektubuyla TCMB'nin enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı limitlerine yönelik kısıtlamalar getireceği iddialarını doğruladı. Kamu ve özel bankalar, gelecek hafta itibarıyla kredi kartı limitlerinde değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

Yaklaşık bir yıl önce yeni ekonomi yönetimi göreve başladığında, Türkiye'deki ekonomi modelinde büyük bir değişim yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın ortak çalışmalarıyla bu dönüşüm son aylarda hız kazandı.

Politika faizlerinin yüzde 50'ye yükseltilmesi ve gelişmiş ülkelerde yapıldığı gibi yüksek enflasyonla mücadele edilmesi stratejisi izlendi. Bu politikalar enflasyonda bir düşüş sağladı, ancak ekonomide beklenen rahatlama henüz tam anlamıyla gerçekleşmedi.

Türkiye'de talep enflasyonu olduğu düşünülürken, özellikle kredi kartı harcamalarının ekonominin soğumasını engellediği belirlendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) uzun süredir kart limitlerine yönelik kısıtlama yapılacağı yönünde haberler çıkartırken, bu hafta bankalara ilgili talimatlar gönderilerek, kredi kartı limitlerinde değişiklik yapılması talep edildi.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ BU SEVİYEYE İNDİRİLECEK

Türkiye'de ekonomi yönetiminin dengesizliği, kredi kartı kullanımında sağlıksız bir tabloya yol açıyor. Gelişmiş ülkelerden farklı olarak, birçok banka müşterisi aylık gelirlerinin çok üzerinde kredi kartı limitleri alabiliyor. Bu durum, özellikle finansal bilgi düzeyi düşük olan kişilerin büyük borç sorunları yaşamasına ve sürekli alışveriş teşvikiyle enflasyonda önemli bir düşüş sağlanamamasına neden oluyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yasal sınırlar çerçevesinde bankalara kredi kartı limitlerinde değişiklik yapmaları talimatını verdi. Yeni uygulamada, kredi kartı limitleri artık sadece müşterilerin kredi notlarına değil, aylık gelirlerine göre de belirlenecek.

Riskli müşteriler için aylık gelirlerinin 4 katı, düzenli ödeme yapanlar için ise aylık gelirlerinin 8 katı kadar limit belirlenecek. Bu uygulama, şu anda yüksek limitlere sahip olan müşterilerin limitlerinde kısıtlamaya gidilmesini gerektiriyor.

KART LİMİTİNİ SIFIRLAMAMIŞ KİŞİLERİN LİMİTLERİ DÜZELTİLECEK

Türkiye'de, asgari ücretle geçinen birçok kişinin bile 200 bin lirayı aşan kredi kartı limitlerine sahip olması, yanlış finansal kararlar alarak büyük borçlara sürüklenme riskini artırıyor.

Bu durum, ekonomide tüketim alışkanlıkları açısından büyük sıkıntılar yaratıyor ve bankaların aldığı talimatlar doğrultusunda bu limitler kısıtlanacak. Artık, aylık gelirin 4 katı üzerinde limit verilen kartların limitleri düşürülecek ve bankalar, kredi kartı limitlerini belirlerken daha dikkatli incelemeler yapacak.

"Bankalara beklenen talimat gitti: Tüm kredi kartı limitleri bu seviyeye indirilecek!" haberi, 04 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bankalara beklenen talimat gitti: Tüm kredi kartı limitleri bu seviyeye indirilecek! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bankalara beklenen talimat gitti: Tüm kredi kartı limitleri bu seviyeye indirilecek! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 07 Temmuz 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:55 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Berlin Konvoyu Olay Yarattı! İsrafın Boyutu Şaşırttı!
  2. 15:46 Ukrayna İflas Ediyor!
  3. 15:37 Dev Kahve Zinciri Gloria Jean's'in İflası İsteniyor!
  4. 15:29 İsrail saldırıları bugün 26 Filistinli'ye daha katliam yaptı!
  5. 15:21 Büyük Kaza: Otomobil Durakta Bekleyenlere Çarptı!
  6. 15:10 Müzikhol'cu Tolga Korkmaz’ın eşi itiraf etti! "Eşim arkasını döndüğünde sanık ateş etti"
  7. 15:06 Antalya'da Bir Yangın Daha!
  8. 14:35 Fenerbahçe'de Jose Mourinho İmzalı Sürpriz Transfer: Fransız Yıldız İçin Hamle Başladı!
  9. 14:35 Herkes Bu Görüşmeyi Bekliyordu: Erdoğan’dan Esad İçin Sürpriz Mesaj!
  10. 14:31 Ankaragücü'nde Sürpriz Ayrılık!
  11. 13:34 Adnan Oktar, trollerine karşı hukuki işlem başlattı
  12. 13:34 İran'da 9. Cumhurbaşkanı seçilen Pezeşkiyan Türk kökenlerine mi sahip?
  13. 13:24 Hamas, ateşkes için cevap bekliyor!
  14. 13:16 Bakan Şimşek: “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile akaryakıt tüketimi dijital olarak takip edilecek”
  15. 13:11 SGK'dan sadece emeklilere özel: Binlerce emekli indirimden faydalanacak!
  16. 13:11 Gram altın düşüşte mi? Yatırımcıların gözü altın fiyatlarında: 7 Temmuz altın tutarları
  17. 13:10 Fenerbahçe'nin En-Nesyri transferinde kriz yaşanıyor! Suudi Arabistan'dan da talipler çıktı
  18. 12:56 Milli takımdan, Osmaniye Amatör Lig’e şok gönderme!
  19. 12:43 Malatya'da katliam yaptı! Uykuda katliam!
  20. 12:35 Acun Ilıcalı'nın Kızı silikon yaptırdı!
Ekonomi Haberleri