Bankalardan sorunlu krediler için kritik hamle!

Bankalardan sorunlu krediler için kritik hamle!

Bankalardan sorunlu krediler için kritik hamle! Bankalar sorunlu krediler için Varlık Yönetim Şirketi kuruyor. Yeni yapıyla bankalar donuk alacaklarını bilançodan çıkaracak. Şirketler ise tek...

Bankalar sorunlu krediler için Varlık Yönetim Şirketi kuruyor. Yeni yapıyla bankalar donuk alacaklarını bilançodan çıkaracak. Şirketler ise tek bir varlık yönetimiyle muhatap olacak.

Türkiye Bankalar Birliği, uluslararası danışmanlık şirketi Ernst&Young'a fizibilite raporu hazırlattı. Bankalar, ortaklaşa kuracakları şirkete sorunlu kredilerini geçirebilecek. Yeniden yapılandırma ve refinansman konusunda elleri rahatlayacak. Böylece hem sektörün aktif kalitesi iyileşecek hem de tahsil kabiliyeti düşen varlıklar daha verimli yönetilecek. Kredilerin rehabilitasyonu ile ekonomiye katkı sağlanacak. Bankalar, donuk alacakları bilançodan çıkarabilecek. Varlık Yönetim Şirketi, sermaye yeterlilik rasyosuna ve büyümeye katkıda bulunacak. Yeni sistemle, kredi ilişkisi bulunan şirketlere yönetimsel destek de verilecek.

Bankacılık sektöründe kredi hacmi 2018'de yüzde 14, 2019'da yüzde 11 büyüme gösterdi. Donuk kredi hacmi ise yüzde 50'nin üzerinde arttı. Özellikle Ağustos 2018'deki kur krizinden sonra ticari ve kurumsal kredilerde bankaların donuk alacakları yükseldi. Bankalar donuk kredileri yeniden yapılandırma ve refinansman yöntemleriyle iyileştirebiliyor. Ancak bir şirketin kredisinde birden çok banka söz sahibi olduğu zaman yapılandırmalarda iş tıkanıyor. Bu da bankaların donuk alacaklarının iyileştirilmesinin önünü tıkıyor.

BANKALAR ORTAK OLACAK

Yeni yapının sektördeki bankaların katılımıyla kurulması öngörülüyor. Varlık Yönetim Şirketi'nin, donuk alacakların tahsilatının yanı sıra borcunun tahsil edilmesi zor şirketlere de destek vererek onları ekonomiye kazandırmayı planlıyor. Hızlı kararların alacağı yeni yapı sayesinde, bankalardaki sorunlu alacakların eritilmesi için menkul kıymetleştirme, tahvil ihracı gibi alternatif finansman kanallarına da başvurulabilecek. Varlık Yönetim Şirketi'yle bankacılık sektörünün likit varlık temini sağlanabilecek.

19 ŞİRKET BİREYSEL KREDİLERE BAKIYOR

Türkiye'de 19 aktif varlık yönetim şirketi var. Ancak bunlar ağırlıklı olarak tüketici kredilerinin tahsiline yönelmiş durumda. Büyük ölçekli ticari ve KOBİ kredilerinde uzmanlıkları yok. Bu şirketlerin ölçekleri küçük olduğu için toplam donuk alacakların yüzde 5.8'ini satın alabiliyorlar.

Bankaların sermaye yeterlilik rasyosu uzun vadede olumlu etkilenir. Sorunlu alacaklar bilançodan çıkınca yurtdışından daha ucuz borçlanırlar. Sorunlu kredilerin tahsilatından çok izlenmesine odaklanıp iş yükünü azaltırlar. Bankaların piyasa değerine olumlu yansır.

Birden çok bankaya kredi borcu olan şirketler tek bir varlık yönetim şirketiyle görüşerek, daha hızlı aksiyon alır. Kredi borçlusu şirket, Varlık Yönetim Şirketi'nin yönetimsel desteğiyle ekonomiye kazandırılır. Hızlı karar süreçleriyle üretime ve istihdam sağlamaya devam eder.

EKONONOMİ

Bankaların ticari kredilerindeki rehabilitasyon, kredi büyümesine yarar. Donuk alacaklar canlı krediye çevrilip, sorunlu krediler donuk alacağa dönüşmediğinde bankaların bilançoları güçleneceği için ekonomiye daha fazla kaynak aktarılır. Bankacılık sektörünün kredi hacmi arttıkça ekonomik büyüme güçlenir.

"Bankalardan sorunlu krediler için kritik hamle!" haberi, 25 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bankalardan sorunlu krediler için kritik hamle! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bankalardan sorunlu krediler için kritik hamle! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:17 Beşiktaş, UEFA'ya Başvurdu: Twente Maçı Başka Bir Şehirde Oynansın!
  2. 12:11 Kalp Hastalığı Riskine Dikkat: İkizlerden Biri Hasta İse Diğeri de Kontrol Ettirilmeli!
  3. 12:07 Charles Smith'in 'Şaka'sı Pes Dedirtti: Taze Gıdalara Pestisit Sıktı!
  4. 12:03 İnsan-Doğa Çatışması Büyüyor: Japonya’da 219 Ayı Saldırısı!
  5. 11:54 Turhan Çömez’den Çarpıcı Sorular: 'Helikopterin Erdoğan’ın Programıyla Bir İlgisi Var mı?
  6. 11:49 ING Türkiye’de Üst Düzey Atama: Hüsniye Ulu COO Görevine Getirildi!
  7. 11:09 Amasya’da Tarihi Keşif: 2 Bin 100 Yıllık Asker Düdüğü Bulundu!
  8. 11:06 Yakutistan’da Efsanevi Bir Keşif: Yana Mamutunun Kalıntıları Ortaya Çıktı
  9. 10:44 WhatsApp 2025'te 19 Telefonu Desteklenmeyecek: Hangi Modeller Etkilenecek?
  10. 10:43 Fenerbahçeli Yöneticiden Gündem Yaratan Paylaşım: "Firavunları, Zalimleri, Hainleri..."
  11. 10:43 Suriye'nin Yeni Dışişleri Bakanı Eş-Şiybani Türkiye'deki Bir Üniversitenin Öğrencisi Çıktı!
  12. 10:28 Zekanın Gizli İşaretleri: Üstün Zekalıların Ortak 5 Davranışı
  13. 10:02 Mourinho’nun Roma'dan Kovulma Süreci: Mattioli Açıkladı!
  14. 10:00 Kışa Hazırlık: Aralık Bitmeden Peteklerinize Bu Uygulamayı Yapın!
  15. 09:59 Emekli Maaşını Taşıyanlara Büyük Avantaj: Bir Banka 21 Bin, Diğeri 20 Bin Lira Veriyor
  16. 09:59 İstanbul'da Feci Kaza: Yük Gemisi Yan Yattı, Konteynerlar Denize Düştü
  17. 09:59 ÖTV Düzenlemesi Hüsrana Uğradı: Sıfır Otomobilde Yerli-İthal Çatışması Devam Ediyor
  18. 09:58 Şiddetli Yağış Alarmı: Meteoroloji'den Bu İller İçin Kritik Uyarı Geldi
  19. 09:58 Erdoğan'ın Karşısına Çıkabilecek En Güçlü Aday Kim? Özel, Yavaş ve İmamoğlu
  20. 09:57 Döviz Piyasalarında Haftanın İlk Günü: Dolar ve Euro Ne Durumda?
Ekonomi Haberleri