Bankaların dış borçlanmada son rotası: Dayanak varlıklı programlar

Bankaların dış borçlanmada son rotası: Dayanak varlıklı programlar

Bankaların dış borçlanmada son rotası: Dayan... Küresel sermaye akımlarındaki zayıflama, büyük merkez bankalarının hamleleri ve rating kuruluşlarının not indirimleri Türk bankaları için sendikasyon maliyetlerini yükseltti. İç piyasada da en önemli kaynak mevduatta rekabet ‘centilmenlik’ sınırları çerçevesinde yapılsa da, dış kaynakta sektörün yeni rotasının ''dayanak varlıklı programlar'' oluşturduğu belirtildi.

Bankacılar, yurt dışı havale akımlarına dayalı DPR seküritizasyon, konut kredilerine dayalı ipotek teminatlı menkul kıymet ve orta vadeli tahvil ihraç programları gibi bir teminata ya da varlığa dayalı ürünlerle dış kaynak çektiklerini anlattı.

Dünya gazetesinden Ece Ceyhun'un haberine göre, LPC verilerine göre Türkiye’nin yıl sonundan önce vadesi dolacak 7 milyar dolarlık sendikasyon kredisi bulunuyor. Bunun 6.4 milyar doları bankalara ait. Bu rakamın 2019 yılında Türk banka ve şirketlerinin borç çevirme rasyolarını yüzde 100’ün üzerine taşıyarak 11 milyar doların üzerine yükseltmesi bekleniyordu. Cuma akşamı gelen Moody’s ve S&P açıklamalarından önce eylül ayı borçlanmalarında maliyetlerin, bankadan bankaya değişmekle beraber 30-50 baz puan LIBOR’un üzerinde artacağı hesaplanıyordu. Türk bankaları ağustos ayı başından beri ikinci yarı için refinasman görüşmelerini de başlatmıştı. Şimdi maliyetlerin biraz daha artması ve borç çevirme rasyolarının makul seviyelerde kalabileceği konuşuluyor.

ZİRAAT 2 PROGRAM ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR, 3 PİYASAYA BAKIYOR

Artan maliyetler, içeride mevduat piyasasındaki gelişmeler bankaların kaynak arayışında farklı alternatiflerin masanın üzerine çıkmasına neden olurken, Ziraat Bankası Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, Türk bankalarının uluslararası para ve sermaye piyasalarına erişiminin, sıklıkla sorgulandığına işaret ederek, “Ancak maliyetlerde bir miktar artış gözlenmekle beraber borcun çevrilmesi konusunda dile getirilen endişelerin çok yerinde olmayan analiz ve değerlendirmelerin bir sonucu olduğu da görüldü” dedi.

Yurt dışı tahvil piyasalarında likiditenin görece daralma eğiliminde olmasının, arz ve talebin doğru fiyatlarda buluşmasının önünde engel teşkil ettiğine de değinen Bilgehan Kuru şu açıklamayı yaptı: “Bu durum haklı olarak bankaların bu piyasalardan uzak durmasına neden oluyor. Ancak alternatif finansman kaynaklarında borcun çevrilmesi konusunda bir sorun yaşamıyoruz. Üzerinde çalıştığımız havale akımlarına dayalı seküritizasyon programımız (DPR) ve İpotek Teminatlı Menkul Kıymet programımızın dördüncü çeyrekte tamamlanmasını öngörüyoruz. Çin, Japonya ve Hong Kong’ta; panda, pro-bond ve dim sum piyasalarında yerel paralar cinsinden tahvil ihraçları çalışmalarımızda kayda değer bir yol almış bulunuyoruz” bilgisini verdi.

SENDİKASYON PAYI AZALDI

VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ecesoy, 2018 yılının ilk yarısında sendikasyon, seküritizasyon, eurobond, ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı gibi işlemler ile yurt dışından toplam 2.5 milyar dolarlık kaynak temin ettiklerini belirtti. Bunun gelişmekte olan ülkelere yönelik küresel sermaye piyasalarında artan endişe ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimlerine rağmen yapıldığına da işaret eden Ecesoy, şunları kaydetti:

“Gerek Türk bankacılık sektöründe gerekse küresel ölçekte program kapsamındaki borçlanma kalemleri son dönemde daha popüler hale geldi. Örneğin VakıfBank olarak bizim üç ana fonlama programımız var. Nakit havale akımlarına dayalı DPR seküritizasyon programı, konut kredilerine dayalı ipotek teminatlı menkul kıymet programı ve orta vadeli tahvil ihraç programı. Önümüzdeki dönemde, küresel ölçekte gelişmekte olan piyasalara yönelik artan endişelere paralel, ilk iki programın teminatlı olması nedeni ile daha çok kullanılacağını öngörüyoruz. Ayrıca, post-finansman üzerinden sağlanan kaynak, ki şu an 2.1 milyar dolar seviyesinde bir bakiyemiz var, önümüzdeki dönemlerde de yine önemli bir fonlama kalemi olmaya devam edeceğini düşünüyoruz."

Ecesoy, sendikasyonların yurt dışı fonlama içindeki payının azaldığını da belirterek, "2012'de sendikasyon kredileri bankamızın yurt dışı fonlama kaynaklarının yüzde 45’ini oluştururken bugün geldiğimiz noktada bu oran yüzde 15 seviyesinde. Yurt dışı fonlama kalemlerimizin toplam pasifl er içindeki payı ise yüzde 20 seviyelerinde” bilgisini paylaştı.

PİYASALAR YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Kasım ayında ikinci sendikasyon kredilerinin yıllık yenilemesinin gerçekleşeceğini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, şöyle konuştu:

“Sendikasyon kredilerinin bir bölümünün vadesi geçtiğimiz yıllarda açılan iki yıl vadeli dilimlerle uzatılarak yenileme riskleri azaltıldı. İpotek Teminatlı Menkul Kıymet ihraçlarında vadelerin 5 yıl ve üzerinde olması ve de henüz vadesi gelen geri ödeme olmaması sebebi ile yenilenmesi gereken önemli bir rakam bulunmuyor. Bankaların piyasaları oportünisttik olarak yakından takip ettiklerini, yeni ihraçlar için kendilerini hazır tuttuklarını düşünüyoruz. Global piyasalardaki gelişen ülke risk iştahı olumlu yöne döndüğünde yeni ihraçlar görmemiz bizleri şaşırtmayacaktır."

Edin, geçen yıl yatırımcı iştahının yüksek fiyatların ise tarihi düşük yerlerde olduğunu hatırlatarak, “Birçok banka, geçen yıl ve de bu senenin başında, geri ödemelerini göz önünde bulundurarak ihraçlar gerçekleştirdi” diye konuştu. Edin, ayrıca, “Daha önce ulaşma fırsatımızın olmadığı Asyalı yatırımcıların ilgisini çekerken, özellikle Çin merkezli bankalardan ciddi hacimli işlemler görmekteyiz” açıklamasını yaptı.

ALTERNATİFLERİ DEĞERLENDİRİYORUZ

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gamze Yalçın da konuyla ilgili olarak, şu ifadeleri kullandı:

“Coğrafik ve ürün bazlı çeşitlendirme stratejimiz kapsamında yeni ürünler üzerinde çalışmalarımızın yanı sıra sendikasyon kredileri, Eurotahvil ihraçları, seküritizasyon kredileri, dış ticaret bağlantılı finansman işlemleri, ikili anlaşmalar başlıca yurt dışı finansman kaynakları olarak kullanılmaya devam edecek. Kredi derecelendirme kuruluşlarının yakın dönemlerdeki not indirimleri, genel olarak uluslararası piyasalarda yaşanan faiz artışları gibi pek çok unsura rağmen bankacılık sektörü geleneksel yurt dışı borçlanma araçlarından etkin bir şekilde faydalanmaya devam ediyor. İş Bankası olarak, 2017 yılı ile 2018 yılının ilk yarısında sendikasyon, Eurotahvil ihraçları, dış ticaret işlemleri bağlantılı finansman, seküritizasyon kredileri, bankalar ve uluslararası finansal kuruluşlar ile imzalanan ikili anlaşmalar yoluyla 10.5 milyar doları aşan tutarda yabancı para mevduat dışı kaynak sağladık. Önümüzdeki dönemde alternatif enstrümanları da değerlendirmeye devam edeceğiz."

ASYA PAZARINA ÖZEL İHRACATLAR

TSKB Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel, yılın kalanı için yenilenmesi gereken bir kredileri bulunmadığını belirterek, "Görüşmelerini sürdürdüğümüz kalkınma finansmanı kuruluşları aracılığıyla temin edilecek kredi anlaşmaları dışında piyadada oluşan fırsatları takip etmeye devam edeceğiz. Gelecek dönem için yenilememiz gereken bir kredimiz bulunmuyor” dedi.

Çiğdem İçel, sendikasyon kredilerinin çevrilmesinin sorunsuz bir şekilde yapılacağını ve piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak rasyolarda bir miktar dalgalanmalar olabileceğini de değerlendirdi. İçel şöyle devam etti:

“Sendikasyon kredilerinin aynı şekilde devam edeceğini düşünüyoruz. Buna ek olarak Eurobond ihraçları ve seküritizasyon kredileri de mümkün görünüyor. Bankaların ek olarak ikili fonlama ve post-finansman kredileri ile de kendilerini fonlamaya devam edeceklerini bekliyoruz. Bununla beraber bankalarımızın kurduğu uzun soluklu ilişkiler ile bu eksende önemli derecede problem görmüyoruz. Uygun piyasa koşulu oluşması halinde sermaye piyasalarında ihraç hareketliliği olacaktır. Sektör özelinde bakıldığında, piyasadaki volatilitenin durulmasıyla birlikte başta Eurobond’lar olmak üzere borçlanmaların yeniden hızlanacağını düşünüyoruz.”

MAYISTAN BU YANA İHRACAT YAPILMADI

QNB Finansbank Hazine ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Köksal Çoban, ilk 6 ayda Türk bankalarının sendikasyon piyasalarından yaptıkları borçlanmaları yüzde 100’ün üzerinde oranlarla çevirdiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Ancak, son üç aylık dönemde piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ülke notlarını ve paralelinde banka notlarını aşağıya çekmesi, Türk bankalarını maliyet tarafında etkiledi. Başlıca Türk bankaları yılın ilk yarısında 367 günlük sendikasyon borçlanmaları için libor+%1.2 ve euribor+% 1.3 yıllık maliyet öderken, bugün piyasaya çıkılan işlemlerde maliyet 30 baz puanlık artış gösterdi. Mayıs ayından beri uluslararası tahvil piyasalarında hiçbir Türk bankası ve şirketi ihraç yapmadı. Önümüzdeki dönemde Türk bankalarının borçlanma iştahı, GSMH’daki büyüme ve piyasadaki kredi talebine göre şekillenecektir."

Köksal Çoban, QNB Finansbank’ın yılın başından bugüne kadar seküritizasyon, proje finansmanlarına dayalı finansman ve ilk defa İtalyan ihracat kredisi firması SACE garantili bir kredi olmak üzere toplamda yaklaşık 220 milyon dolarlık orta vadeli kaynak temin ettiğini de bildirdi.

KREDİMİZİ, YÜZDE 135 RASYOSU İLE YENİLEDİK

Ziraat Bankası Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, Ziraat Bankası’nın kaynak tarafındaki planlarını da anlattı. Kuru, şöyle konuştu:

“Ziraat Bankası olarak; Nisan ayında vadesi gelen sendikasyon kredimizi 22 ülkeden 44 bankanın katılımıyla yenilemiş bulunuyoruz. 2013 yılında 700 milyon dolar ile sendikayon kredisini, son 6 yıldır sürdürmekte olduğumuz değişim projesi çerçevesinde geliştirmekte olduğumuz dış ticaretin finansmanı doğrultusunda bu sene 1.5 milyar dolar olarak yüzde 135 çevirme rasyosu ile yeniledik. Diğer yandan yurt dışından uluslararası finans kuruluşları kredileri, repo, postfinansman, ikili kredi ya da para piyasaları gibi alternatif yöntemlerle sağladığımız kaynakların çevrilmesi ve artırarak yenilenmesini sürdürüyoruz. Bu durum Ziraat Bankası dahil tüm Türk bankacılık sektörünün uzun yıllar için yurt dışı finans kuruluşları ile oluşturduğu güçlü güven ilişkisinin sonucudur."

ÖZEL KAYNAKLAR SAĞLANDI

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, temmuz sonu itibari ile bankanın yurt dışı piyasalardan sağladığı toplam fonlama miktarının 1.5 milyar dolar olduğunu söyledi. Edin, bu fonlama tutarının kırılımı incelediğinde sendikasyon kredisinin 1.2 milyar dolar ile başı çektiğini kaydetti. Edin şöyle devam etti:

“Sırası ile toplamda 200 milyon dolarlık iki MTN ve 87 milyon dolar tutarında bir bilateral işlemlerimiz bulunuyor. MTN işlemlerimizden ilki 125 milyon dolar tutarında ve 1 yıl vadeli olarak, dünyanın en büyük fonlarından birinin bankamıza ve ülkemize olan güvenini gösteren talebi ile ortaya çıkmış ve de gerçekleşmiştir. Diğer bir MTN işlemimiz ise, Dünya Bankası Grubu üyesi IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ile kadın girişimcilerin finansmanında kullanılmak üzere 6 yıl vadeli 75 milyon dolar tutarında Gender Bond ihracı oldu. Bu bono aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler içerisinden bir özel bankanın gerçekleştirdiği ilk sosyal bono olma özelliğini taşıyor. Bilateral işlemimiz ise, EIB ile geçtiğimiz sene imzaladığımız anlaşma oldu."

VAKIFANK'IN YURTDIŞI FONUNDA ARTIŞ

VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ecesoy, şu açıklamada bulundu:

“Yılın ikinci yarısında sendikasyon ve seküritizasyon işlemleri kapsamında yaklaşık 1 milyar dolarlık geri ödeme yapmayı planlıyoruz. İlaveten 2013 yılında ihraç ettiğimiz 5 yıl vadeli 500 milyon dolarlık tahvil ihracımızın geri ödenmesi de yine bu dönemde gerçekleşecek. VakıfBank olarak 3 kalemde toplam yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ödememiz söz konusu” dedi. Maliyetler açısından bakıldığında VakıfBank’ın nisan ayındaki sendikasyon kredisinin maliyetinin geçen yılın aynı dönemine göre 15 baz puan aşağıda olduğuna vurgu yapan Ecesoy, “7 yeni bankanın katılımı ile yenileme oranımızı da yüzde 120 seviyesinde gerçekleştirdik. Şimdi önümüzde eylül ayındaki sendikasyon kredisi yenilemesi bulunuyor. Piyasalardaki gelişmelere uygun olarak nisan ayına göre maliyetlerin hem dolar hem euro dilim için 30 baz puan kadar artabileceğini ve söz konusu maliyet artışının makul seviyede kalacağını söyleyebiliriz. Haziran sonu itibarıyla toplam yurtdışı fonlama büyüklüğümüz 13.4 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu rakam, geçen yıl aynı dönemde 11.8 milyar dolar seviyesindeydi."

EYLÜLDE İKİ DİLİMLİ SENDİKASYON YENİLENECEK

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gamze Yalçınpiyasalarda volatilitenin yüksek olduğu mayıs ayında vadesi gelen sendikasyon kredilerini yüzde 100’ü aşan bir oranda yenilediklerini anlattı. İşleme Güney Amerika ve Güney Afrika’yı da kapsayacak şekilde farklı ülkelerden çok sayıda bankanın katıldığını kaydeden Yalçın, şu açıklamayı yaptı:

“İşlemin maliyeti ise önceki yılın aynı dönemine göre 15 baz puan iyileşme göstererek Libor + %1.30 ve Euribor + %1.20 seviyelerinde gerçekleşti. 2018 yılının Eylül ayında vadesi gelen 352 milyon ABD Doları ve 656 milyon euro tutarındaki sendikasyon kredimizin, kurulmuş olan güçlü ilişkiler sayesinde yenileneceğini değerlendiriyoruz. Ekim ayında ise 750 milyon dolar nominal tutarlı Eurotahvil ihracımızın geri ödemesi gerçekleşecek. Uygun şartlar oluştuğunda, ihraç işlemleri yapılacak. Ek olarak, 2017'de 500 milyon dolarlık kısmı sermaye benzeri olmak üzere toplam 1.75 milyar dolar tutarında 3 adet Eurotahvil ihracı gerçekleştirildi. 2018 yılında gerçekleşecek Eurotahvil itfasının finansmanı söz konusu ihraçlarla hâlihazırda karşılandı.”

TSKB Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel, “İlk 7 ayda toplam fonlama 570 milyon dolara ulaştı. Bunun 350 milyon doları Eurobond ihracı, 220 milyon doları ise sendikasyon kredisi olarak gerçekleşti. Dünya Bankası’ndan Kapsayıcı Finansmana Erişim Projesi kapsamında 400 milyon dolar temin ettik. Ayrıca, Suriyelilerin daha yoğun olarak bulunduğu bölgelerde faaliyet gösteren şirketlerin finansman ihtiyaçları karşılanarak bu bölgelerin ekonomik refahına katkı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

"Bankaların dış borçlanmada son rotası: Dayanak varlıklı programlar" haberi, 20 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. 20 Ağustos 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bankaların dış borçlanmada son rotası: Dayanak varlıklı programlar haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bankaların dış borçlanmada son rotası: Dayanak varlıklı programlar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  2. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  3. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  4. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  5. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  6. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  7. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  8. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  9. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  10. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  11. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  12. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  13. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  14. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  15. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  16. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  17. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  18. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  19. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  20. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
Ekonomi Haberleri