Barajlardaki doluluk oranı yüzde 37'ye düştü
Barajlardaki doluluk oranı yüzde 37'ye düştü İstanbul'un suyu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı %37,64'e düştü. Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, bu oranlarla İstanbul'un sadece 102 günlük su kaldığını belirtti. Yaz aylarındaki kuraklık, barajlardaki seviyeleri etkilerken, su tüketimi ise artış gösterdi.
Kurak ve yağışsız geçen yazın ardından İstanbul'un suyu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı %37,64'e düştü. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, bu doluluk oranlarının İstanbul'un günlük su tüketimi göz önüne alındığında, sadece 102 gün yetecek su kaldığını belirtti.
Yaz aylarının kurak geçmesi, Trakya'dan İstanbul'a su sağlayan Kırklareli'nin Vize ilçesindeki Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar barajlarındaki doluluk oranlarını ciddi şekilde etkiledi. Özellikle Kazandere Barajı'ndaki doluluk oranı %5,31 ile son yılların en düşük seviyesine indi ve bu bölgedeki kuruyan alanlarda hayvanların otlamaya başladığı gözlemlendi.
YAĞIŞLARDA DÜŞÜŞ
Prof. Dr. Tecer, yazın yaşanan aşırı sıcaklık ve yağışsızlığın ardından barajlardaki doluluk oranlarının azaldığını ifade etti. "İstanbul'u besleyen barajlardaki doluluk oranları ciddi şekilde düştü. Özellikle Pabuçdere ve Kazandere'deki rakamlar çok daha düşük. Sadece barajlardaki doluluk değil, yağışlardaki azalma da dikkat çekiyor. Son 10 yılın verilerine göre, 2024 yılında metrekareye düşen yağış miktarı 450 kilograma kadar düştü. Bu rakam, 10 yıl önce metrekareye 860 kilogram civarındaydı" dedi.
SU TÜKETİMİNDEKİ ARTIŞ
Yağışların azalmasına rağmen, İstanbul'daki su tüketiminde artış yaşandığına dikkat çeken Tecer, "Son 10 yılda, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) verilerine göre, arıtma tesislerinden günlük su tüketimi 2,5 milyon metreküpten 3,9 milyon metreküpe yükseldi. Bu durum, hem yağışların azalması hem de artan su tüketiminin su rezervleri üzerinde büyük baskı oluşturduğunu gösteriyor. Kış mevsiminde yağışların artması bekleniyor, ancak mevcut doluluk oranlarıyla 102 günlük su kaldığını unutmamalıyız" dedi.
TASARRUF ÖNEMİ
Prof. Dr. Tecer, suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini vurgulayarak, "Kurak koşullara adapte bir yaşam biçimi geliştirmeliyiz. Bu, çocukluktan itibaren eğitim müfredatlarına entegre edilmeli. Ayrıca, kurumsal olarak su kaynaklarını doğru yönetmek de büyük önem taşıyor. Büyük şehirlerde yoğun su tüketen faaliyetlerin geri kazanılmış sularla yapılması gerekmektedir" dedi.
Sonbahar ve kış aylarında yağışların olacağını umduklarını belirten Tecer, "Ancak bu koşullar devam ederse, günlük 3 milyon metreküplük su tüketilen bir şehirde mevcut doluluk oranlarıyla su kaynaklarımızın 102 gün içinde tükenebileceği anlamına gelir" dedi.
İSKİ web sitesine göre, İstanbul'un suyu sağlanan barajlardaki doluluk oranları şu şekilde ölçüldü:
- Ömerli: %29,63
- Darlık: %42,5
- Elmalı: %56,04
- Terkos: %54,03
- Alibey: %8,46
- Büyükçekmece: %40,24
- Sazlıdere: %47,49
- Istrancalar: %18,01
- Kazandere: %5,31
- Pabuçdere: %19,21
"Barajlardaki doluluk oranı yüzde 37'ye düştü" haberi, 04 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Barajlardaki doluluk oranı yüzde 37'ye düştü haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Barajlardaki doluluk oranı yüzde 37'ye düştü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.