Barış Sitesi sakinleri: ‘Bu site Gölcük depremzedelerine tahsis edilmişti, sağlam diye oradan ev aldık’

Barış Sitesi sakinleri: ‘Bu site Gölcük depremzedelerine tahsis edilmişti, sağlam diye oradan ev aldık’

Barış Sitesi sakinleri: ‘Bu site Gölcük depr... İZMİR açıklarında meydana gelen 6.6'lık depremden büyük hasar gören ve 4 bloğundan 3'ünün yıkıldığı Barış Sitesi apartmanı sakinleri, yıllar önce evlerini sağlam olduğunu düşündükleri için satın aldıklarını söyledi.

İZMİR açıklarında meydana gelen 6.6'lık depremden büyük hasar gören ve 4 bloğundan 3'ünün yıkıldığı Barış Sitesi apartmanı sakinleri, yıllar önce evlerini sağlam olduğunu düşündükleri için satın aldıklarını söyledi. Bina sakinlerden Güler Elçi, "Biz de, o Gölcük depreminden kurtulan bir kişiden almıştık evimizi. "Burayı Gölcük depremzedeleri için tahsis ettiler" diye güvenli bir yer sandık. Çok güzel diye aldık. 20 senedir burada oturuyoruz. Böyle olacağını bilseydik almazdık. Sağlam diye aldık" dedi.

Geçen cuma günü meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürerken, yıkılan binaların sebepleri de araştırılıyor. Daha önceki depremlerde olduğu gibi kötü zemin, malzemeden çalan müteahhit, bilinçsiz vatandaş, kolonları kesilmiş binalar ve deniz kumundan yapılan demiri yetersiz bloklar depreme dayanamıyor. Depreme dayanamayan ve dört bloktan üçünün yıkıldığı Barış Sitesi sakinleri, yıllar önce evlerinin sağlam olduklarını düşündükleri için satın aldıklarını söyledi.

GÖLCÜK DEPREMZEDELERİNE TAHSİS EDİLMİŞTİ

99 yılında Gölcük depreminden sağ çıkanlar için Barış Sitesi'nin tahsis edildiğini söyleyen sakinlerden Güler Elçi, "Biz bu apartmanı alırken, 99 yılında Gölcük depreminden çıkarılan kişiler için bu binaların tahsis edildiğini öğrendik. Sonrasında da bu kişilerin de sattığını öğrendik. Biz de, o Gölcük depreminden kurtulan bir kişiden almıştık evimizi. Burayı depremzedeler için tahsis ettiler diye güvenli bir yer sandık. Çok güzel diye aldık. 20 senedir burada oturuyoruz. Böyle olacağını bilseydik almazdık. Sağlam diye aldık" dedi.

APARTMAN GÖREVLİSİNİN EVİ YIKIMI DURDURDU

Yıkılmayan A bloğun altında apartman görevlisinin evi ve apartman yöneticilerinin toplantı odasının bulunduğunu dile getiren Elçi, şöyle konuştu: "Yıkılan C-D bloğunun altı boştu. Yıkılmayan A blokun altında ise site yöneticilerinin toplantı odasıyla, apartman görevlisinin evi vardı. Belki de bu blok ondan yıkılmadı ama içinin yıkık olabileceğini söylüyorlar." dedi. Bina sakinlerden Emine Şanlı ise, A-C-D bloklarının müteahhitlerinin farklı olduğunu dile getirerek, "Bu ev yapılırken, 3 tane müteahhit değiştirmiş. Sağlam yapılmadığını söylüyorlar."

BİNALARIN KOLON SAYILARI FARKLI

Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu ise, bloklardaki kolon sayılarının birbirinden farklı olduğunu ifade ederek, şu ifadeleri kullandı: "Bu 4 bloktan oluşan Barış Sitesi'nde 3 blok hasar görmüş. Biri yan yatmış, biri yıkılmış. Arkadaki daha düzgün görünüyor. Baktığımız zaman bu yan yatan binanın birinci katının yatay vaziyette durduğunu görüyoruz. Burada bir zemin probleminden çok, binanın sağ tarafında kolonlarında zayıflık söz konusu olabilir. Projesine bakıldığında burada bu hasarı doğuracak bir nokta görebiliriz veya imalat sırasında eksik yapılmış bir kolon, eksik yapılmış bir kiriş veya imal edilmiş bir üretim, uygulama görülebilir. O bakımdan bir bakışta binanın neden bu kadar hasar gördüğünü söylemek mümkün değil. Bir blokta kapıcı dairesinin olduğu söyleniyor diğer blokta ise, kolonların 3,35 metre olduğu, yıkılan binalarda da kapıcı dairesi olmadığı, kolonların 4,5 metre olduğu söyleniyor. Bütün bu farklar bile, bu deprem sırasında bu tip hasarları doğuracak hasarlar olabilir."

'DEPREM YUMUŞAK KATI VURUR'

Prof. Dr. Kozanoğlu, şöyle devam etti: "Üretim sırasında malzeme doğru olabilir, üretim doğru olabilir. İşçilik yanlış olabilir. Her şey doğru olabilir zemin dikkate alınmamış olabilir. Dolayısıyla hangi kısım zayıfsa deprem gelir o kısmı bulur. Binayı yıkar. Doğru malzeme doğru işçilik ve doğru proje ile yapılmazsa kolon kesilirse altına projede olmadığı halde otopark yapılır, duvarlar kaldırılıp vitrin amaçlı camlar konulursa o katta bir zayıflık doğurmuş olur. O zayıflıkta, depremde bizim yumuşak kat dediğimiz bir olayı meydana getirir. Deprem de bu yumuşak katı vurur."

 

"Barış Sitesi sakinleri: ‘Bu site Gölcük depremzedelerine tahsis edilmişti, sağlam diye oradan ev a." haberi, 02 Kasım 2020 tarihinde yazılmıştır. 02 Kasım 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Barış Sitesi sakinleri: ‘Bu site Gölcük depremzedelerine tahsis edilmişti, sağlam diye oradan ev a.. haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Barış Sitesi sakinleri: ‘Bu site Gölcük depremzedelerine tahsis edilmişti, sağlam diye oradan ev a.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  2. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  3. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  4. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  5. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  6. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  7. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  8. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  9. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  10. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  11. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  12. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  13. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  14. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  15. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  16. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  17. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  18. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  19. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  20. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
Gündem Haberleri