Barış Terkoğlu: Hakan Fidan’a yollanan ifşa mesajı

Barış Terkoğlu: Hakan Fidan’a yollanan ifşa mesajı

Barış Terkoğlu: Hakan Fidan’a yollanan ifşa ... Adı Mehmet Fidan. 37 yıl Dışişleri’nde çalışmış. 2022’de emekli olmuş. Eşi Güler Fidan ise halen kurumda.

Meyveler çürümeden önce ağaçlar çoktan çürümüştü.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın pazartesi günü verdiği röportajı dinliyorum. İstihbarat ile diplomasi akrabalığını anlatıyor. İşte tam o sırada önümde bir dosya var. Hakan Fidan’a bir e-posta ile yollanmış. Üstelik eski bir diplomat tarafından. Merakla açıp bakıyorum.

Adı Mehmet Fidan. 37 yıl Dışişleri’nde çalışmış. 2022’de emekli olmuş. Eşi Güler Fidan ise halen kurumda.

Türkiye onu gri pasaport skandalıyla tanıdı. Hatırlayın, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde belediye etkinliği için alınan hizmet pasaportlarıyla Almanya’ya giden 45 kişiden 43’ü iltica etmiş, skandal Türkiye gündemini aylarca meşgul etmişti. İşte o günlerde hem Türk hem Alman basınında, skandalı ortaya çıkaran Hannover Başkonsolosluğu çalışanları Mehmet ve Güler Fidan’ın cezalandırıldığı, iki ismin bu nedenle merkeze çekildiği haberleri yer aldı. Dışişleri Bakanlığı ise Fidan çiftinin merkeze çekilmesinin "konu, sebep ve zamansal açıdan" skandalla ilgili olmadığını söyledi. Ancak skandalın ayrıntılarını duyuran Mehmet Fidan hakkında "sosyal medya paylaşımlarındaki iddialarının Alman basınında da yer alması, Hannover Başkonsolosluğumuzun ve Devletimizin diğer kurumlarının insan kaçakçılığına göz yumduğu şeklinde algı yaratılmasına neden olduğu" gerekçesiyle memuriyetten çıkarma cezası verdi.

Güler, idari mahkemesine başvurarak bu kararı iptal ettirdi. Kendisi emekli oldu.

Ancak Hannover Konsolosluğu’nun kapısına eşyalarının kutu içinde bırakılması, sitemli serzenişleriyle hafızalara kazındı. Dışişleri Bakanlığı’na göre geçimsiz, huysuz, uyumsuz, memuriyet kurallarına uymayan biriydi. Ona göre ise başına gelenlerin sebebi, bazı ödeneklerin kötüye kullanılmasından usulsüz işlere kadar bir dizi olumsuzluğa sessiz kalmamasıydı.

İLLEGAL VİZE İŞLERİ

Meğer olay orada kalmamış. Mehmet Fidan, kimi mahkemelere kimi Dışişleri’nin tepesine tuhaflıkları bildirmeye devam etmiş. Hakan Fidan’a yazdığı, sonunda "devletin resmi kayıtlarına geçirilmiş ve tarihe bir not düşürülmüş olsun" yazan e-posta işte buymuş. Dışişleri’ne açtığı dava sebebiyle, Bakanlık’ta olan biteni haber veriyormuş.

Peki postada ne mi var?

-Eski Hannover Muavin Konsolosu Mehmet Fidan, Hannover Başkonsolosluğu’nun bilgisayarlarında, kendisinden sonra usulsüz işler yapıldığını iddia ediyor: "… pek çok vatandaşın ve memurun kişisel verileri, en başta Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları olmak üzere ele geçirip yayıldı."

-Anlattığına göre, Dışişleri’nde halen illegal vize işleri yapılıyormuş:

"Ü.K. adlı bir Hariciye Memuru Konakri Büyükelçiliği nezdindeki görevi sırasında, daha çok az bir zaman önce, illegal vize iş ve işlemleri yürütmüş olup adı geçenin emekliliğe sevk edildikten sonra tekrar Afrika'ya dönüp aynı işleri yürütmeye devam edeceğini işbu dilekçem ile ihbar ediyorum. Ü.K. adlı kurum mensubunun yürüttüğü vize işlerinden Büyükelçilik Müsteşarı ile Büyükelçinin de haberinin olduğunu kanıtlayan ‘ses kayıtlarının’ mevcut olduğunu da ihbar ediyorum. Kurum içinde pek çok suç işlenmektedir."

 

-Söylediğine göre, kendisi gibi kimi memurlar baskıya maruz bırakılarak görev yapamaz hale getiriliyormuş: "Hukuka bağlı kalan, hukuksal çevrimlere göre iş yapan ve örgütsel çevrimlere dahil olmayan memurlara sürekli psikolojik eziyet ve işkence yapılmaktadır. Namuslu memurlar kötü gösterilip namussuzlar hukuksuz çevrimlerle ve koordineli yaklaşımlarla korunmaktadır."

-FETÖ ile iltisaklı olduğuna dair hakkında ihbar bulunan kimi isimler hakkında inceleme yapılmadan dosyası kapatılıyormuş.

-Dışişleri’nde halen faaliyette olan bir yapılanma olduğunu iddia etmiş:

"Kurum içinde illegal örgütsel bağlar içindeki bir yapı ya da birbirleriyle kanunsuz ve hukuksuz bir çevrimde işbirliği yapan bir klik veya kişiler tarafından gayrı nizami eylemler korunmakta, suç teşkil eden iş ve işlemler yapan memurlar himaye edilmekte, buna karşın bu çevrime dahil kişilerin ve memurların yalan beyan ve iftiralarına ise derhal itibar edilerek yargısız infaz şeklinde yasaya ve hukuka aykırı soruşturmalar açılmaktadır."

Liste uzayıp gidiyor…

İFŞA EDECEĞİM

Aradığım Mehmet Fidan, yolladığı e-postayı ve içeriğini doğruladı. İstihbarat kökenli bir Dışişleri Bakanı olan Hakan Fidan’dan önce dışişlerini arındırmasını beklediğini, bu nedenle 37 yıl Dışişleri’nde bulunmuş bir bürokrat olarak Fidan’a çok sayıda e-posta attığını söyledi. Derdinin hukuk devletine ulaşmak olduğunu söyleyen eski diplomat "Hariciye içinde yıllardan beri olup biten kanunsuzlukları birer birer ifşa edeceğim" diyordu. Fidan, başına gelenleri, halen, "Malatya Yeşilyurt Belediyesi yetkililerinin organize ettikleri insan kaçakçılığı olayını ortaya çıkarttığımız için" diye açıklıyordu.

İstihbarat ile diplomasinin akraba olduğu bir gerçek. Ancak önce kurumların kendisini arındırması gerekiyor. Mehmet Fidan’ın söyledikleri ne kadar doğru bilmiyorum. Ama devletin resmi pasaportuyla insan kaçakçılığı skandalının detaylarını kamuoyuna duyuran bir diplomatın söylediklerine en azından kulak vermek gerekiyor.

İnsanlar, kurumlarla birlikte tükeniyor. Tarihe kök salan birikim toprağa tutundukça insanın rengi de hiç solmayacak.

"Barış Terkoğlu: Hakan Fidan’a yollanan ifşa mesajı" haberi, 27 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Barış Terkoğlu: Hakan Fidan’a yollanan ifşa mesajı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Barış Terkoğlu: Hakan Fidan’a yollanan ifşa mesajı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 29 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Cumhuriyet Gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:35 Galatasaray'dan 35 milyon euroluk bomba!: Anlaşmalar sağlanıyor!
  2. 23:25 Ünlü jüri Somer Sivrioğlu müslümanlara yönelik açıklamalarda bulundu!
  3. 23:21 Suudi Arabistan uyardı!: Vatandaşlar ülkeyi terk etsin!
  4. 23:19 İsviçre son şampiyon İtalya'yı eledi, çeyrek finale adını yazdırmış oldu
  5. 23:15 Takılan oltasını çıkarmaya çalıştığı gölde boğulmuş oldu
  6. 22:37 Mert Hakan’ın söylediklerini canlı yayında herkes duymuş oldu
  7. 22:34 Ehliyet Sınavında Elektronik Cihazlarla Kopya Çeken 6 Şüpheli Jandarma Tarafından Yakalandı!
  8. 22:28 Fatih Terim'e Rest Çekti! Genç Futbolcu Dibi Gördü!
  9. 22:01 Kuşadası yangınının kara bulutları Muğla’yı saran dumanlar bulutları sardı
  10. 21:52 Kuşadası’nda yangına yakın yerleşim alanlarındaki evler tahliye edilmeye başlandı
  11. 21:48 Yusuf Erdoğan Konyaspor’da forma giyecek
  12. 21:44 Değerinden Ucuza Kirada Oturanlara Kötü Haber: Tek Celsede Tahliye Kararı Verildi, Emsal Olacak!
  13. 21:38 Elektrik Fiyatlarındaki Artış Enflasyonu Yükseltecek! Ünlü Ekonomist Uyardı!
  14. 21:32 Kuşadası yangınının kara bulutları Muğla’ya ulaşmış oldu. Son dakika!
  15. 21:29 Antalya’da dalgalara kapılan şahıs hayatını kaybetmiş oldu
  16. 21:25 Jose Mourinho asker gibi dizmiş oldu
  17. 21:12 Bursa’da orman yangını çıktı
  18. 20:22 Endonezya'da Aynı Gün İçinde İki Kez Patlayan Yanardağ, Çevreye Korku Saldı!
  19. 20:20 Fenerbahçe'den Süper Lig'i etkileyecek büyük transfer atağı!
  20. 20:20 Fenerbahçe'nin yeni transfer hedefi büyük ses getiriyor: O futbolcu için nabız yokluyorlar
Medya Haberleri