'Barış'lara tahliye umudu... Avukatları açıkladı, yasada boşluk mu oluştu?

'Barış'lara tahliye umudu... Avukatları açıkladı, yasada boşluk mu oluştu?

'Barış'lara tahliye umudu... Avukatları açık... Yeni İnfaz yasası gece yarısı Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenlemeye göre denetimli serbestlik süresi 3 yıl olarak uzatılmasının ardından tutuklu bulunan Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Odatv Sorumlu Haber...

Yeni İnfaz yasası gece yarısı Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenlemeye göre denetimli serbestlik süresi 3 yıl olarak uzatılmasının ardından tutuklu bulunan Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu için avukatları tahliye talebinde bulundu.

'Barış'lara tahliye umudu doğdu.  Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’na suçlandıkları kanun hükmünce en yüksek ceza dahi verilse cezaevinde tutulmaması, derhal serbest bırakılması gerektiği belirtilen dilekçede şu ifadeler yer aldı:

5 yıl ve aşağısı hapis cezasının hiç yatarı kalmamıştır"

“Müvekkillerimizin haksız ve hukuka aykırı tutukluluk hali devam etmekte iken, infaz indirimi düzenlemesini de içeren; ‘7242 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ 15.04.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili Kanunun; GEÇİCİ 6/1. MADDESİ uyarınca; 30 Mart 2020 tarihine kadar işlenen ve istisna olarak sayılan suçlar dışındaki suçlar açısından 5275 sayılı Kanun’un 105/A maddesinin birinci fıkrasında yer alan bir yıllık DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRESİNİN ÜÇ YIL OLARAK UYGULANMASINA, Müvekkillerin haksız olarak tutuklandığı MİT KANUNUN 27/3. MADDESİ İSE İSTİSNA SUÇLAR ARASINDA SAYILMAMIŞTIR.

Ayrıca Müvekkillere isnat olunan suça ilişkin ilgili kanunda öngörülen ceza miktarının ‘3 ila 9 yıl arasında hapis cezası’ olduğu da dikkate alındığında kabul anlamına gelmemekle birlikte, yargılama sonunda Müvekkiller hakkında alt sınırdan uzaklaşılarak TEŞDİDEN CEZA VERİLMESİ HALİNDE DAHİ; infaz düzenlemesi çerçevesinde cezanın 2/3’ü ile koşullu salıverilmeden faydalandırılacak olan Müvekkillerin denetimli serbestlik süresinin de 3 yıl olarak düzenlenmesi nedeniyle cezaevinde infaz edilecek bir cezalarının kalmayacağı açıktır.

Bir başka ifadeyle, 15.04.2020 Tarihinde getirilen infaz düzenlemesi uyarınca 5 YIL VE AŞAĞISI HAPİS CEZASININ HİÇ YATARI KALMAMIŞTIR. HAL BÖYLEYKEN HAKLARINDA UYGULANAN TUTUKLAMA TEDBİRİ HUKUKİ FAYDADAN YOKSUN VE ‘ORANTISIZ’ OLAN MÜVEKKİLLERİN TAHLİYESİNE KARAR VERİLMESİ ZARURİDİR.”

"BARIŞ'LARA HAKSIZ ŞEKİLDE CEZA VERSELER DAHİ HAPİS YATIRAMAZLAR"

Avukat Hüseyin Ersöz, tahliye dilekçesinin sunulmasının ardından “Barış’lara ‘özel’ alelacele yapılan düzenleme ile infaz indiriminin önünü kesen iktidar, aynı paket içindeki, ‘denetimli serbestliğin 3 yıla çıkarılmasından’ faydalanmalarını engelleyecek maddeyi ‘atladı’. Bu şu demek: Barış’lara haksız şekilde ceza verseler dahi hapis yatmazlar” değerlendirmesinde bulundu.

"DERHAL TAHLİYELERİ ZARURİDİR"

Avukat Kazım Yiğit Akalın “Barış'ların durumuna ilişkin Yasa Teklifinde iki lehe hüküm vardı, biri ile ilgili olarak Gece saat 3 operasyonu ile ‘kişiye özel’ kanun çıkarılmış ve Barış'lar ve diğer gazeteciler kapsamdan çıkarılmıştı. Ancak diğer hüküm muhafaza edildi ve Barış'lar bu kapsama dahildir. Her ne kadar hiçbir suç unsuru içeren eylemleri olmasa da, İnfaz Yasasındaki değişiklik ile bu aşamada ceza dahi alsalar Cezaevinde kalmalarını gerektirecek durum olmadığından; derhal tahliyeleri zaruridir” Açıklamasında bulundu.

"BARIŞ'LARIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN İNFAZ DÜZENLEMESİNE İHTİYAÇ YOK"

Avukat Serkan Günel ise şu değerlendirmede bulundu, “Odatv gazetecileri, arkadaşlarımız Barış’lar hiç bir suç içermeyen Mit Cenazesi haberi nedeniyle Mit Kanunu’na (

"'Barış'lara tahliye umudu... Avukatları açıkladı, yasada boşluk mu oluştu?" haberi, 15 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan 'Barış'lara tahliye umudu... Avukatları açıkladı, yasada boşluk mu oluştu? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Barış'lara tahliye umudu... Avukatları açıkladı, yasada boşluk mu oluştu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:39 Yasemin Sakallıoğlu'nun doğum günü pastası eleştirildi: Açıklama geldi
  2. 09:35 Horner: Verstappen dominasyonu sonsuza kadar sürmeyecek
  3. 09:28 Ali Yerlikaya paylaştı: 16 ilde operasyon: 63 gözaltı
  4. 09:24 Yusuf Yazıcı'nın evine yine hırsız girdi
  5. 09:20 Arzu Çerkezoğlu: Özel sektörde çalışan her 100 işçinin 95’i sendikal haklarını kullanamıyor
  6. 09:09 CHP’li Oya Tekin’den Erdoğan’ın başdanışmanı Oktay Saral’a montajlı fotoğraf yanıtı
  7. 09:05 İzmir'de dehşet: Hastaneyi pompalı tüfekle bastı, 'Katliam yapacağım' dedi
  8. 08:55 Belediye kasası TÜGVA’ya açılmış: Vakıflara rant sağlanmış
  9. 08:51 Timur Soykan: Beşikten mezara vahşet
  10. 08:46 Renault iddialı: Yeni modeller satışları artıracak
  11. 08:41 Hülya Avşar'dan yıllar sonra Kaya Çilingiroğlu itirafı
  12. 08:38 Arif Pişkin “Gaddar”da Adnan Hoca’yı mı canlandıracak?
  13. 08:33 Bakan Bayraktar'dan net açıklama: Yaz saati uygulaması değişecek mi?
  14. 08:28 İstanbul Havalimanı’na "holding" ortak geldi
  15. 08:24 Fatih Erbakan'dan "Cumhur İttifakı'nda mısınız?" sorusuna yanıt geldi
  16. 08:16 Çadır skandalında ikinci perde: Kızılay çadırları askere diktirip satmış
  17. 08:13 AK Parti'nin kalesi: Yeşilay'ın Bilim Kurulu üyeleri tartışma yarattı
  18. 08:08 Cemil Çiçek: Şimdi partinin MR’ı çekiliyor sonra da gereğinin yapılması lazım
  19. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den Marmara ve Ege dahil birçok bölgeye toz uyarısı
  20. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
Politika Haberleri