Barolar ve avukatlık örgütlerinin gözaltılara tepkisi: ''Avukat müvekkil ile özdeşleştirilemez!''

Barolar ve avukatlık örgütlerinin gözaltılara tepkisi: ''Avukat müvekkil ile özdeşleştirilemez!''

Barolar ve avukatlık örgütlerinin gözaltılar... Aralarında Ankara, İstanbul ve Diyarbakır barolarının da bulunduğu birçok baro tarafından, "FETÖ soruşturması" kapsamında avukatların gözaltına alınmasına tepki gösterildi. Barolar, "Avukat müvekkil ile özdeşleştirelemez" açıklamasında bulundular.

Birçok baro, avukatlık örgütü ve hukukçu Ankara merkezli 7 ilde 'FETÖ' operasyonu adı altında avukatların müvekkilleriyle özdeşleştirilerek gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Milletvekilleri ve insan hakları savunucuları sosyal medyadan #savunmatehditaltında etiketiyle paylaşımlarla tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklama İstanbul Barosu, gözaltıların gözdağı olduğunu belirterek, "Avukatların mesleki faaliyetlerinin sorgulanması amacıyla gözaltına alınmaları, o sayede avukatların sindirilmesi, korkutulması hedefleniyorsa, bu hedefe varılabilmesi asla olası değildir" derken, Diyarbakır Barosu, Avukatları ve savunmayı susturmaya, yurttaşları savunmasız bırakmaya yönelik bu operasyon derhal durdurulmalı, gözaltına alınan meslektaşlarımız serbest bırakılmalıdır" açıklamasını yaptı. Ankara Barosu ise gözaltılarına hukuka aykırılık taşıdığını belirterek, gerekli başvuruların yapılacağını duyurdu.

ANKARA BAROSU: GÖZALTILAR HUKUKA AYKIRI, GEREKLİ BAŞVURU YAPILACAK

Ankara Barosu'ndan yapılan açıklamada ise, gözaltılarına hukuka aykırılık taşıdığını belirterek, gerekli başvuruların yapılacağını açıkladı. 11 Eylül'de 24 ayrı avukat işyeri adresinde arama yapılacağının kendilerine bildirildiğini aktaran Ankara Barosu, "Avukatın görevinin sınırlandırılması, onun özenle bir 'otokontrole' yönelmesini sağlamayı uman gözdağı, avukat kadar halkı etkileyecek ve giderek adalete olan güveni de yok edecektir" açıklamasını yaptı.

Arama ve el koyma işlemleri sırasında hukuka aykırılıklar tespit edildiğini belirten Ankara Barosu, bu ihlalleri şöyle sıraladı:

-Arama ve el koyma işlemlerinde Avukatlık Kanunu ve CMK'nın ilgili kuralları ihlal edildi. -Şüpheli avukatların ev aramaları baro temsilcisi çağrılmadan yapıldı. Saat 05.15 sularında başlayan ev aramalarında şüpheli avukatların müdafilerine ya da Avukat Hakları Merkezi'ne ulaşmasına izin verilmeden telefonlarına el konuldu. -3 eve henüz baro temsilcisi ya da savcı gelmeden basın geldi. Şüphelilerin karşı çıkmasına rağmen basının görüntü almasına göz yumularak lekelenmeme hakkı ihlal edildi. 'Avukatın görevinin sınırlandırılması, onun özenle bir “otokontrole” yönelmesini sağlamayı uman gözdağı, avukat kadar halkı etkileyecek ve giderek adalete olan güveni de yok edecektir.' Arama ve el koyma işlemleri sırasında hukuka aykırılıklar tespit edildiğini belirten Ankara Barosu, bu ihlalleri şöyle sıraladı: -Arama ve el koyma işlemlerinde Avukatlık Kanunu ve CMK'nın ilgili kuralları ihlal edildi. -Şüpheli avukatların ev aramaları baro temsilcisi çağrılmadan yapıldı. Saat 05.15 sularında başlayan ev aramalarında şüpheli avukatların müdafilerine ya da Avukat Hakları Merkezi'ne ulaşmasına izin verilmeden telefonlarına el konuldu. -3 eve henüz baro temsilcisi ya da savcı gelmeden basın geldi. Şüphelilerin karşı çıkmasına rağmen basının görüntü almasına göz yumularak lekelenmeme hakkı ihlal edildi. -Delil poşetleme gelişigüzel gerçekleştirildi. -Dijital veri, bilgisayar, hard disk ve flash bellek imajlarına mahallinde alınabilecekken doğrudan el konuldu. İçeriği tetkik edilip suçlama ile ilgisinin tespiti halinde el koyma işlemi yapılması gerekirken, bu tespit yapılmaksızın el koyma işlemi gerçekleştirildi. El konulan eşyalar itibariyle müvekkil-avukat gizliliği ve kişisel veriler noktasında suç, suçlama ya da soruşturma ile hiç ilgisi olmayan 3. kişilerin de hakları ihlal edildi.

AVUKATLIK ÖRGÜTLERİ: OPERASYONLAR GÖZDAĞI

Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği'nin de olduğu 8 avukatlık söz konusu operasyonların gözdağı olduğunu, avukatlığın iktidar, devlet ve her türlü güç odağından bağımsız bir meslek olduğunu vurguladı.

ALTIPARMAK: SAVUNMASIZ ADALET OLMAZ!

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, "Belirli bir örgüt üyeliği ile suçlanan kişileri savunan avukatları cezalandırırsanız o kişileri artık kimse savunamaz" diyerek, "Kaybeden sadece avukatlar ve savunulamayanlar değil topyekun adalet ve toplumun tümü olur. Çünkü savunmasız adalet olmaz!" ifadesini kullandı. 

AKIN ATALAY: SESİMİZ ÇIKARMADIK, SONRA MI...

Avukat ve Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ise söz konusu gözaltılarla ilgili, "Halkın Hukuk Bürosu avukatları için geldiklerinde sesimizi çıkarmadık;çünkü o bürodan değildik. FETÖ’cü diyerek avukatları aldıklarında yine sessiz kaldık; çünkü FETÖ’cü değildik. Sonra sıra PKK’lı avukatlar diyerek alacakları avukatlara gelecek yine sesimiz çıkmayacak. Sonra mı?" diye yazdı. 

Gözaltılara siyasiler de #Savunmatehditaltında etkiteyiyle yaptıkları paylaşımlarla tepki gösterdi:

 

"Barolar ve avukatlık örgütlerinin gözaltılara tepkisi: ''Avukat müvekkil ile özdeşleştirilemez!''" haberi, 14 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 14 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Barolar ve avukatlık örgütlerinin gözaltılara tepkisi: ''Avukat müvekkil ile özdeşleştirilemez!'' haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Barolar ve avukatlık örgütlerinin gözaltılara tepkisi: ''Avukat müvekkil ile özdeşleştirilemez!'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:20 2024 DGS Başvuru Tarihleri ve Sınav Takvimi Belli Oldu
  2. 13:12 Deprem Uyarılarına Karşı Sert Tepki: Prof. Dr. Naci Görür, Eleştirilere Cevap Verdi
  3. 13:06 Vatandaşa Yedirecekleri İddia Edilen At Eti ve Sakatat Kamyonetten Çıktı: Sultangazi'de Operasyon
  4. 13:00 Türkiye Sermaye Piyasalarında Yerli ve Yabancı Yatırımcıların Varlıkları Rekor Seviyeye Ulaştı
  5. 12:56 Somerset'te 11 Yaşındaki Kızın Keşfi: Devasa Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu!
  6. 12:52 Galeria Karstadt Kaufhof: Dev Giyim Markası İflas Etti, 92 Mağaza Kapanıyor
  7. 12:48 Şarkıcı Zeynep Bastık, Nefes Alma Sorunuyla Mücadele Ediyor
  8. 12:41 İstanbul'da UEFA Komitesi Toplantısı: Türk Futbolunun Geleceği Masaya Yatırıldı
  9. 12:37 Enerji Bakanı: Madenlerde Güvenlik Ön Planda
  10. 12:32 MSB'den Yeni Karar: İncirlik Üssü'nde Ad Değişikliği!
  11. 12:26 Manuel Neuer'in Şampiyonlar Ligi'nde Tarihi Rekoru: 58 Maçta Gol Yemedi
  12. 12:23 Uğur Dündar, Metin Akpınar'ın Kızının Babalık İddiasını Reddediyor
  13. 12:17 Unilever'den Magnum Dondurmalarda Geri Çağırma Kararı: Metal parçacıkları endişesi!
  14. 12:11 Gazze'deki Refah'a İlişkin Askeri Operasyon Planı: Amerika ve İsrail Anlaştı
  15. 12:05 Beypazarı Maden Suyu Skandalı: Bor İddiaları Türkiye'de Gıda Güvenliği Endişesini Arttırıyor
  16. 11:57 Yükseköğretim Kurulu: Türkiye, Uluslararası Öğrenciler için Tercih Edilen Bir Eğitim Merkezi
  17. 11:50 Aselsan, Türkiye'ye Hava Savunma Sistemleri İçin Önemli Sözleşme İmzaladı
  18. 11:47 Türkiye'de Hanehalkı Harcamalarında Kredi Kartı Kullanımında Hızlı Artış: Fitch Ratings Raporu
  19. 11:43 Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor
  20. 11:43 Fatih Altaylı'dan Merkez Bankası Başkanı Karahan'a İddialı Teklif
Politika Haberleri