Barolardan fırsatçılıkla mücadele çağrısı!

Barolardan fırsatçılıkla mücadele çağrısı!

Barolardan fırsatçılıkla mücadele çağrısı! Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve barolar, 50. Baro Başkanları Toplantısı sonuç bildirgesinde merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden sonra bölgede fırsatçılıkla mücadele vurgusu yapıldı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve barolar, Kahramanmaraş merkezli depremleri suistimal ederek fahiş fiyat politikası uygulamaya çalışan fırsatçılar ile Avukatlık Kanunu’na aykırı şekilde hasar danışmanlığı veya başka adlar altında vekaletname toplamaya çalışanlara karşı geçit verilmeyeceğini vurguladı.

TBB’nin resmi sitesinden paylaşılan 50. Baro Başkanları Toplantısı’nın sonuç bildirgesinde depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa, ülkeye başsağlığı dilendi.

Deprem bölgesindeki gönüllü avukatların delillerin toplanması, tespitlerin yapılması, adaletin tecelli etmesi için çalıştığı ve yurttaşların haklarını savunmaya devam ettiği belirtilen bildirgede, “Cezasızlıkla mücadele kapsamında, süreçteki her türlü ihmal neticesinde meydana gelen ölüm, yaralanma ve maddi kayıplara ilişkin etkin soruşturma ile adli ve idari yargılamaların yürütülmesinin takipçisi olacağız” ifadesi kullanıldı.

Bildirgede, Adalet Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlık ve kurumların, TBB ve barolar tarafından depremden etkilenen avukatların desteklenmesi için önerilen çözümleri acilen hayata geçirmelerinin beklendiği bildirildi.

Ortak kampanya

TBB tarafından, bundan sonra yaşanması muhtemel felaketlere hazırlıklı olunması amacıyla uzun vadeli ve felaketlere münhasır bütçe çalışması yapılacağı kaydedilen bildirgede, şunlar paylaşıldı:

“TBB Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu’nun (SYDF) imkanları çerçevesinde, depremden etkilenen meslektaşlarımıza sağlanan ilk aşama destek sonrası daha uzun vadeli nakdi ve ayni yardımlar için TBB ve barolar olarak canlı yayınlar da dahil olmak üzere ortak kampanyalar yürütülecektir. Ayrıca SYDF’nin gelirlerini artırmak amacıyla vekalet pullarında, yalnızca deprem bölgesindeki barolar ve meslektaşlarımızın kullanımına hasredilmek üzere 2023 sonuna kadar geçerli olacak bir artış yapılabilmesi için TBB kanun değişikliği çalışması yürütülecek ve Adalet Bakanlığı ile TBMM’yle paylaşılarak sürecin takipçisi olunacaktır”

Bildirgede, deprem riskinin bulunduğu bölgelere yönelik özel çalışmalar yürütüleceği, kentsel dönüşüme ilişkin hukuki altyapıdan kaynaklanan sorunların giderilmesi ve afet planlamalarının ivedilikle yapılmasının sağlanacağı ifade edildi.

“Kanuni düzenlemelere ihtiyaç var”

Afetlerde uygulanmak üzere münhasır kanuni düzenlemelere ihtiyaç bulunduğu belirtilen bildirgede, şunlar kaydedildi:

“Adli süreler konusunda ilk günden itibaren yaşanan karmaşa, yurttaşların ve avukatların adalete güven duygusunu zedeleyecek düzeye ulaşmıştır. Bir daha benzer durumların yaşanmaması için felaket dönemlerinde doğrudan uygulamaya girecek hukuki ve cezai mekanizmaları düzenleyecek kanun çalışmaları yapılacak, yasalaşması için ısrarcı şekilde takipçisi olunacaktır.

Halkımızın eşsiz dayanışma ve birlik duygusunu bir kez daha ortaya çıkaran deprem felaketini suistimal ederek fahiş fiyat politikası uygulamaya çalışan fırsatçılar ile Avukatlık Kanunu’na aykırı olarak hasar danışmanlık veya başka adlar altında vekaletname toplamaya çalışanlara karşı TBB ve barolar geçit vermeyecek, yurttaşlarımızın mağdur edilmemesi için her türlü tedbir alınacaktır”

 

"Barolardan fırsatçılıkla mücadele çağrısı!" haberi, 26 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 26 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Barolardan fırsatçılıkla mücadele çağrısı! haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Barolardan fırsatçılıkla mücadele çağrısı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  7. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  8. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  9. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  10. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  11. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  12. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  13. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  14. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  15. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  16. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  17. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  18. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  19. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  20. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
Yargı Haberleri