Başsavcılık'tan İbrahim Kaypakkaya kitabına ‘imha’ talimatı!
Başsavcılık'tan İbrahim Kaypakkaya kitabına ... Erzincan Refahiye'de jandarma baskınında el konulan 'Dersim'in Kayıp Kızları' ve ve İbrahim Kaypakkaya'nın hayatını anlatıldığı kitaplar hakkında...
Erzincan Refahiye'de jandarma baskınında el konulan 'Dersim'in Kayıp Kızları' ve ve İbrahim Kaypakkaya'nın hayatını anlatıldığı kitaplar hakkında Refahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 'imha' kararı alındı.
Erzincan’in Refahiye ilçesinde geçen sene jandarmalar tarafından bir eve baskın yapılan baskında el konulan, belgeselci yazar Kazım Gündoğan ve Nezahat Gündoğan’ın İletişim Yayınları tarafından yayımlanan Dersim’in Kayıp Kızları ve Kalipso Yayınları’ndan çıkan İbrahim Kaypakkaya’nın hayatının anlatıldığı kitaplar hakkında mahkeme kararı olmamasına rağmen Refahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kitapların ‘imha’ edilmesi için talimat verdiği ortaya çıktı.
TALİMAT GELDİ, KAZAN DAİRESİNDE YAKILDI
Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, olayla ilgili ev baskınına gerekçe olarak ‘örgüte yardım etmek’ iddiası gösterildi. Söz konusu soruşturmayla kitapların herhangi bir ilgisi bulunmamasına rağmen Refahiye Cumhuriyet Başsavcılığı kitapların ‘imha’ edilmesi talimatını verdi. ‘İmha tutanağında’ 3 jandarmanın imzası yer alırken, kitapların nasıl imha edildiğiyle ilgili, “Refahiye Cumhuriyet Başsavcısı’nın talimatıyla komutanlığımız kazan dairesinde video çekimi yapılarak imha edildiği…” bilgileri yer aldı.
KİTAPLAR NE ANLATIYOR?
Dersim’in Kayıp Kızları, 1937-1938 ‘Tunceli Harekâtı’ndan sonra ailelerinden koparılan kız çocuklarının hayat hikayesini ele alıyor. Ailelerinden koparılan bu kız çocukları devlet baskısıyla asimilasyona uğrayarak yatılı okullara verildiler, bazıları da subaylara veya bürokratlara evlatlık olarak teslim edildi. Aslında 1926’dan 1950’ye kadar değişen yoğunluklarla süren bu uygulama, Tertele’nin vahim cephelerinden biridir. Nezahat ve Kazım Gündoğan, Dersim’in bu kayıp kızlarının izini sürdüler. Kendileriyle, yakınlarıyla konuştular. Bu kitapta, yüzü aşkın ‘vaka’ yer alıyor.
Salih Aksoy’un kaleme aldığı ve Kalipso Yayınları tarafından yayımlanan İbrahim Kaypakkaya – Ser Verip Sır Vermeyen Devrim Önder kitap, Diyarbakır Cezaevi’nde gördüğü işkenceler sonucu ölen Kaypakkaya’nın sosyalizm üzerine tartışmalarını ve yaşam öyküsünü anlatıyor.
"Başsavcılık'tan İbrahim Kaypakkaya kitabına ‘imha’ talimatı!" haberi, 10 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Başsavcılık'tan İbrahim Kaypakkaya kitabına ‘imha’ talimatı! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Başsavcılık'tan İbrahim Kaypakkaya kitabına ‘imha’ talimatı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.