Belediyenin İsmailağa’ya ‘hibe’ ettiği park için mahallelinin mücadelesi devam ediyor

Belediyenin İsmailağa’ya ‘hibe’ ettiği park için mahallelinin mücadelesi devam ediyor

Belediyenin İsmailağa’ya ‘hibe’ ettiği park ... Üsküdar Belediyesi'nin İsmailağa Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na verdiği TİBAŞ Parkı için yurttaşların mücadelesi devam ediyor.

Üsküdar Belediyesi'nin İsmailağa Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na verdiği TİBAŞ Parkı için yurttaşların mücadelesi devam ediyor.

Üsküdar Belediyesi'nin Tibaş Parkı'na kültür merkezi yapacağını açıklayıp temel atma töreni yapmasına rağmen söz konusu alana Aziz Hüdayi Vakfı'nın yurt yaptığı ortaya çıktı. Mahalle sakinleri yurdun açılmaması için mücadele veriyor.

Türkiye İş Bankası A.Ş. Mensupları Emekli Sandığı Vakfı (TİBAŞ), Üsküdar Belediyesi’ne değeri milyonlarca TL olan bir araziyi hibe etti. Üsküdar Acıbadem’de bulunan araziye kamu yararı amacıyla park yapıldı.

PARKI İSMAİLAĞA'YA VERDİ

Üsküdar Belediyesi ise söz konusu parkı İsmailağa Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na verdi. Sadece parkı vermekle yetinmeyen belediye, aynı zamanda inşaat için iskân da verdi.

Park alanında yeniden başlayan inşaat faaliyeti ile ilgili mahalle sakinlerinin sorularını yanıtsız bırakan belediyenin, araziyi İsmailağa Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na 49 yıllığına bedelsiz olarak kiraya verildiği ortaya çıktı.

İmar planına göre, söz konusu alanın sadece 581 metrekarelik alanına bina yapılması gerekirken, inşaatın alanının bin 170 metrekareye çıkarıldığı öğrenildi.

İsmailağa’ya geçen TİBAŞ Parkı’na yurt yapılacağı öğrenildi. Mahalle sakinleri, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen süren inşaatın tamamlanmaması için mücadele veriyor.

BELEDİYE, 'KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK' DEMİŞTİ

Üsküdar Belediyesi, TİBAŞ Parkı’na 2003 yılında da imar değişikliği yaparak müdahale etmek istemişti. 2005 yılında mahkemeden alınan kararla, belediyenin parka yönelik inşaat faaliyeti durdurulmuştu.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 2017 yılında söz konusu alana kültür merkezi ve park yapılacağını açıklayarak temel atma töreni düzenlemişti.

AKP’Lİ BÜYÜKŞEHİR MAHKEME KARARINA UYMADI

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’nın gerçekleştirdiği yurt inşaatı 2018 yılında mahkemeye taşınınca devreye AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi girdi. O dönemki belediye yönetimi, yapılan imar değişikliği ile inşaatı yasal hale getirdi. Sonrasında mahkemeden gelen yürütmeyi durdurma kararıyla inşaat mühürlenmek zorunda kaldı. Mühürleme kararına rağmen, TİBAŞ Parkı’ndaki inşaat faaliyetleri devam etti.

MAHALLELİ AYAĞA KALKTI

Mahallelinin, parkın Vakfa hibe edildiğini ve kültür merkezi yapılacağını öğrenmesinden sonra protestolar başladı.

Yürütmeyi durdurma kararına rağmen, inşaat devam ederken, vakıf yetkililerinin inşaat alanına girmeye çalışması tepkileri artırdı. Mahalle sakinleri, “Mühürlü inşatta çalışmalar devam ediyor, vakfın görevlileri de inşaatı yönlendiriyor” şikayetiyle polis çağırdı. Polisin olay yerine gelmesinden sonra, vakıf yetkileri polise, Üsküdar Belediyesi’nin inşaata iskân izni verdiğini belirten belgeleri göstermeleri üzerine vatandaşlar eylemi başlattı.

Mahalle sakinlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri adlı oluşum yaptığı basın açıklamasında söz konusu arazinin AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin İsmailağa Cemaatine yakınlığı ile bilinen Aziz Hüdayi Vakfı’na peşkeş çektiğini belirterek, vakfın sürdürdüğü yurt inşaatının kaçak olduğunu belirtti.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Üsküdar Belediyesi'nin kent ve imar suçu işlediğini dün gece Tibaş kaçak inşaatına astığı pankartla itiraf etmiş oldu.

Kaçak inşaata asılan pankarttaki itham ve saptırmalara cevaplarımız aşağıdaki gibidir :

1) Plana ve imara aykırı her yapı "KAÇAKTIR" dolayısı ile yapılan inşaat, KAÇAK İNŞAATTIR.

2) Mevcut arsa Üsküdar Belediyesine ait değildir. Tibaş Vakfı tarafından Park ve Belediye Hizmet alanı olma koşuluyla Üsküdar Belediyesine bedelsiz olarak terk edilmiştir.

3) Yapılan bina park alanı sınırına sıfır olarak yapılmıştır. Böylece park yurdun arka bahçesine dönüştürülmek istenmiştir.

4) Üsküdar Belediyesi kayıtlarında bu arsa "49 yıllığına Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı'na bedelsiz olarak" tahsis edildiği geçmektedir. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı kime ve ne kadar bedel ödediyse kamuoyu ile paylaşmalıdır.

5) Üsküdar Belediyesi başından beri Acıbadem halkına "Tibaş Kamusal alanında park ve kültür merkezi yapacağını" beyan etmesine rağmen, kapalı kapılar ardında Aziz Mahmud Hüdayi Vakfına peşkeş çekilmiştir.

6) Milyonluk arsaya Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı bedavaya konarak, giriş katına yapacağı iş yerleri ve otoparkla, bu maliyeti kat ve kat haksız kazanca dönüştürecektir.

7) Bu arsanın bedeli, 49 yıllık kirası, 27 milyonun çok üstündedir.

8) Bina bağışlanma koşulu dışında, öğrenci yurdu ve mescit olarak kullanılamaz

9) Şehit Mete Sertbaş Parkınının dibine yapılan bina ile park, zaten yurdun arka bahçesi pozisyonuna döndürülmüştür.

10) Hiçbir park ecrimisil ödenerek bir inşaatın şantiye alanı olarak kullanılamaz. Üsküdar Belediyesi buna izin vererek suç işlemiştir.

11) Acıbadem'de Aziz Mahmud Hüdayi Vakfına ait hiçbir parsel yoktur. O parsel Acıbadem halkının azami şekilde faydalanması için park ve kültür merkezi olarak bağışlanmıştır.

12) İBB'nin yapmış olduğu mühürleme işlemi siyasi bir uygulama değil, hukukun gereğidir.

13) Mahallenin vermiş olduğu mücadele yaygara değil, Acıbadem halkının kamusal ve yeşil alanlarına sahip çıkmasıdır.

14) Kamusal ve yeşil alanlara sahip çıkmak kişisel değil toplumsal menfaattir. Hiç kimse hukukun üstünde değildir.

15) Aziz Mahmud Hüdayı Vakfı'nın 400 yıllık bir geleneği olması, Vakfa; Acıbadem halkına ait kamusal ve yeşil alanları gasp etme hakkını vermez!

Hukuk mücadelemiz devam etmektedir ve asla vazgeçmeyeceğiz.”

MAHALLE SAKİNLERİ EYLEME DEVAM EDİYOR

Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri, inşaatın önünde oturma eylemine devam ediyor. İnşaat görevlileri ile mahalle sakinleri, hukuksuz bir şekilde süren inşaatı engelleye çalışıyor. Son olarak vakıf görevlilerinin inşaatta çalışanlara yemek getirdiği görüldü

"Belediyenin İsmailağa’ya ‘hibe’ ettiği park için mahallelinin mücadelesi devam ediyor" haberi, 02 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Belediyenin İsmailağa’ya ‘hibe’ ettiği park için mahallelinin mücadelesi devam ediyor haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Belediyenin İsmailağa’ya ‘hibe’ ettiği park için mahallelinin mücadelesi devam ediyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:23 Ak parti Başkanı Erdoğan'dan Şaşırtan Açıklama: 'Artık Fenerbahçeli Değilim!'
  2. 17:20 Fenerbahçe'de İsmail Kartal, Eleştiri Yağmuruna Tutuldu!
  3. 17:17 Ankara'da Boşanma Sürecindeki Kadın Cinayete Kurban Gitti
  4. 17:12 Serdar Ortaç'ın Mücadelesi: Playback Konserde Denge Zorluğu
  5. 17:07 Balık Av Yasaklarıyla Fiyatlar Tırmanıyor: Tezgahlar Boş Kalmıyor
  6. 17:03 Fitch Ratings, Türkiye'nin Kredi Notu Yükselmesinin Ardından Panel Düzenleyecek
  7. 16:59 Şubat Ayında Türkiye'de Ücretli Çalışan Sayısında %4,1 Artış Kaydedildi
  8. 16:55 Altın Piyasasında Günlük Yükseliş: Standart Altının Kilogram Fiyatı Arttı
  9. 16:54 Kadın cinayetleri bitmiyor! Karısını öldürebilmek için oğlunu kullandı
  10. 16:54 CHP Milletvekili Kadim Durmaz: "Deprem kapımıza dayandı hâlâ önlem planı yok!"
  11. 16:51 AB Konseyi Başkanı, Ukrayna Yardımlarını Savundu: 'Rusya'dan Korkmuyoruz'
  12. 16:48 İnstagram'a o nostaljik özellik geliyor!
  13. 16:47 Tahran'da İsrail'in İsfahan'a Düzenlediği Saldırı Protesto Edildi
  14. 16:42 Trabzonspor, Kayserispor maçına hazırlanıyor!
  15. 16:41 Google Çalışanlarının İşten Çıkarılması: İsrail Anlaşması Protestosu ve İç Çatışmalar
  16. 16:37 Galatasaray'da 5 oyuncu için bir imza töreni düzenleniyor
  17. 16:37 AYM ifade özgürlüğü kararı verdi: Artık bildiri dağıtmak için izne gerek olmadığı belirtildi
  18. 16:36 Japonya'da Sağlık Çalışanları, Google Haritalar'daki Asılsız Yorumlar İçin Dava Açtı
  19. 16:32 Eylem Tok ve oğlunu havalimanına götüren kişi serbest bırakıldı
  20. 16:32 Erdoğan'a Fenerbahçe iddiası: "Ben artık Fenerbahçeli değilim, milli takımı tutuyorum"
Haberleri