Berat Albayrak’ın enflasyon açıklamalarına ekonomistten karikatürlü yorum

Berat Albayrak’ın enflasyon açıklamalarına ekonomistten karikatürlü yorum

Berat Albayrak’ın enflasyon açıklamalarına e... Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, Berat Albayrak'ın enflasyon açıklamalarını ti'ye aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Önümüzdeki dönemde

Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, Berat Albayrak'ın enflasyon açıklamalarını ti'ye aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Önümüzdeki dönemde mevsimsel koşulların gıda üretimini destekleyici hale gelmesi, fiyatlardaki katılıkların giderilmesine yönelik uygulayacağımız yapısal tedbirler neticesinde ve en önemlisi baz etkinin de etkisiyle bu eylül ayı gibi 2019 yılında tek haneli rakamları göreceğiz.” dedi.

Murat Muratoğlu, bugünkü "Enflasyon düşecekmiş ay hadi inşallah!" başlıklı yazısında, Albayrak'ın enflasyon açıklamalarını eleştirdi. Muratoğlu, "Enflasyon gerçekten eylülde düşebilir mi tek haneye? Söz verdi, bu yıl içinde iş bulacak 2.5 milyon kişiye… Ay olabilir mi öyle bir şey? Lütfen olsun çünkü!" ifadelerini kullandı.

İŞTE MURATOĞLU'NUN GÜLDÜRÜRKEN DÜŞÜNDÜREN O YAZISI:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Enflasyonda eylül ayı gibi 2019'da tek haneli rakamları göreceğiz” dedi… Miladi takvime göre mi? Hicri mi? Bak onu söylemedi!

Öyle de güzel anlatıyor ki… Ülkede kriz falan yok! Bir açıp kapasak, arkadan fişi çıkartıp taksak düzelecek sanki…

★★★

“Enflasyonla mücadelede sıfır taviz, çok katı ve kararlıyız” da dedi… Geçen yıl kararsız mıydık? Enflasyon geldi, kapıyı açtı, içeri daldı. Salona yayıldı, sigarasını yaktı. Üstüne rahat bir şeyler aldı. Biz hâlâ kararlıyız! İyi de nasıl kovacağını hiç anlatmadı!

İşin açıkçası ne diyecek ki? Seçim öncesi iyimser konuşacak tabii ki… Konuşmak zorunda… Kendisi de bunun farkında… Paradan attığımız gibi enflasyondan da “sıfır” mı atıyoruz yoksa?

★★★

Geçici bir heves bizimkisi seçim sonrası sürer mi? Yapılacak bütün zamlar, vergiler ertelendi. Hatta indirime bile gidildi! Bunlar fiyatların üzerine bindirilmeyecek mi?

Yıllık enflasyon kaç açıklandı? Yüzde 20! Avrasya Tüneli'ne sehven ne kadar yıllık zam yapıldı? Yüzde 93… Neyse ki yukarıdan emir geldi, zam seçimlere kadar iptal edildi. Sigara, elektrik, doğalgaz, köprü, tünel, yol, beyaz eşya, mobilya, araba… Seçimin hemen akabinde, yapılmayan zamları koyacaklar sıraya…

★★★

Dolara bağlı bir enflasyon demek, artmaması için kurları suni olarak düşük tutacaksın demek. Kur düşük kalınca cari açıkartacak. Kurun düşük kalması için faizler inmeyecek. İnerse dolar fırlayacak. Enflasyon artacak. Döndük mü başa?

Nasıl olabilir? Türkiye iyice küçülür. Talep iyice daralır, millet tam sürünür. Eş zamanlı olarak enflasyon metodu değiştirilir. Sepete Starex meyvesi eşliğinde Aloe vera eklenir. Biraz da gayret ederlerse eksi bile çıkabilir.

★★★

Ortamlarda tek hane dersin, tanzim kuyruğuna halkı mahkum edersin. Kim bilecek? Her yerde tanzim satış açılacak, enflasyonu bu durduracak. Ülke Suriye'den, Mısır'dan, İran'dan sebze ithalatı ile mi doyacak? Bütün planımız bu mu?

Ekonominin temel seyrinde hiçbir düzelme olmadığı, finansın tıkandığı, üretim için bile ithalat yapamadığımız bir ortamda borçlanmalarla idare etmeye çalışıyoruz.

★★★

Yeni bir fabrika kuruldu da bizim mi haberimiz olmadı? Üretimimiz mi arttı? Gizliden yatırım mı yapıldı? Petrol mü bulduk? Bor madeniyle çalışan yerli uçaktan atılan milli taramalı bomba gibi acayip bir şey mi yaptık?

Yurtdışından mal almadan üretemeyen, tüketerek büyüyen bir ülkede bankalara baskı yaparak dövizi, faizleri ve enflasyonu kontrol edebileceğini zannederken mi yapacak bunları?

★★★

Bu arada seçim idi, S-400 idi, İran, Suriye sorunlarına hiç değinmiyorum. Toplamda 450 milyar dolar borcumuz olduğuna hiç girmiyorum. Yıllık dış borçlanma kredimizin limitinegeldiğimizi de pas geçiyorum.

Enflasyon gerçekten eylülde düşebilir mi tek haneye? Söz verdi, bu yıl içinde iş bulacak 2.5 milyon kişiye… Ay olabilir mi öyle bir şey? Lütfen olsun çünkü!

"Berat Albayrak’ın enflasyon açıklamalarına ekonomistten karikatürlü yorum" haberi, 20 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Berat Albayrak’ın enflasyon açıklamalarına ekonomistten karikatürlü yorum haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Berat Albayrak’ın enflasyon açıklamalarına ekonomistten karikatürlü yorum 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 12:52 Galeria Karstadt Kaufhof: Dev Giyim Markası İflas Etti, 92 Mağaza Kapanıyor
    2. 12:48 Şarkıcı Zeynep Bastık, Nefes Alma Sorunuyla Mücadele Ediyor
    3. 12:41 İstanbul'da UEFA Komitesi Toplantısı: Türk Futbolunun Geleceği Masaya Yatırıldı
    4. 12:37 Enerji Bakanı: Madenlerde Güvenlik Ön Planda
    5. 12:32 MSB'den Yeni Karar: İncirlik Üssü'nde Ad Değişikliği!
    6. 12:26 Manuel Neuer'in Şampiyonlar Ligi'nde Tarihi Rekoru: 58 Maçta Gol Yemedi
    7. 12:23 Uğur Dündar, Metin Akpınar'ın Kızının Babalık İddiasını Reddediyor
    8. 12:17 Unilever'den Magnum Dondurmalarda Geri Çağırma Kararı: Metal parçacıkları endişesi!
    9. 12:11 Gazze'deki Refah'a İlişkin Askeri Operasyon Planı: Amerika ve İsrail Anlaştı
    10. 12:05 Beypazarı Maden Suyu Skandalı: Bor İddiaları Türkiye'de Gıda Güvenliği Endişesini Arttırıyor
    11. 11:57 Yükseköğretim Kurulu: Türkiye, Uluslararası Öğrenciler için Tercih Edilen Bir Eğitim Merkezi
    12. 11:50 Aselsan, Türkiye'ye Hava Savunma Sistemleri İçin Önemli Sözleşme İmzaladı
    13. 11:47 Türkiye'de Hanehalkı Harcamalarında Kredi Kartı Kullanımında Hızlı Artış: Fitch Ratings Raporu
    14. 11:43 Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor
    15. 11:43 Fatih Altaylı'dan Merkez Bankası Başkanı Karahan'a İddialı Teklif
    16. 11:39 YÖK'ten Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrencilere yönelik açıklama
    17. 11:29 KAP'a açıklama yapıldı: 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı
    18. 11:26 TÜİK verileri: Yabancılara bin 778 konut satıldı
    19. 11:22 Fenerbahçe'nin Muhtemel 11'i Belli Oldu: Olympiakos Karşısında Tur İçin Sahada!
    20. 11:20 Dev Mobilya Şirketi İflas Etti: Yüzlerce İşçi İşsiz Kaldı
    Politika Haberleri