Beyoğlu Belediyesi, eski Fransız Yetimhanesindeki 56 yıllık kiracıyı çıkarıyor: Fransa heyet gönderecek

Beyoğlu Belediyesi, eski Fransız Yetimhanesindeki 56 yıllık kiracıyı çıkarıyor: Fransa heyet gönderecek

Beyoğlu Belediyesi, eski Fransız Yetimhanesi... 1970’ten beri kartonpiyer atölyesi ve müzesi olarak faaliyet gösteren eski Fransız Yetimhanesi binası için 6 ay önce Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız tarafından boşaltma kararı çıkarıldı.

Beyoğlu Belediyesi’nin 4 katlı olan eski Fransız Yetimhanesi binasındaki 56 yıllık kiracıyı çıkartma kararı aldı. Kiracı Cemal Cinbiz duruma tepki göstererek kendisini asmak istedi ancak zabıtalar ipi keserek engel oldu. Tahliye sırasında tarihi değeri olduğu belirtilen çok sayıda obje de zarar gördü. Fransa’nın bu olay nedeniyle heyet göndereceği iddia edildi.

Gazete Duvar’ın haberine göre, 1970’ten beri kartonpiyer atölyesi ve müzesi olarak faaliyet gösteren eski Fransız Yetimhanesi binası için 6 ay önce Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız tarafından boşaltma kararı çıkarıldı. 5 bin 275 metrekarelik alana sahip binanın, 56 yıldır kiracısı olan Cemal Cinbiz ise binayı Beyoğlu Belediyesi’ne devretmeyi reddetti. Bunun üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı kayyım atadı ve binanın tahliye edilmesini istedi. Cinbiz de kayyımın tahliyesine karşı dava açtı.

İstanbul 2’nci İdare Mahkemesi, 22 Nisan 20022 tarihinde verdiği kararla Cinbiz’i haklı buldu ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Ancak kısa süre sonra mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Bunun üzerine dün Beyoğlu Belediyesi zabıta ekibi ve çevik kuvvet sabah erken saatlerinde binanın tahliye işlemini başlattı. Cinbiz bu duruma tepki göstererek kendisini asmak istedi ancak zabıtalar ipi keserek engel oldu. Öte yandan tahliye sırasında tarihi değeri olduğu belirtilen çok sayıda obje de zarar gördü.

Olay nasıl başladı?

Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız, 6 ay önce Tomtom Mahallesi Boğazkesen Caddesi’nde dolaşırken Fransız Yetimhanesi olarak yapılan binayı ziyaret etti. Bahçeyi ve binayı çok beğenen Yıldız, Fransızlara ait mülkün kiracısı Cemal Cinbiz’e burayı belediyeye devretmesini istedi. Ancak Cinbiz bunu kabul etmedi. Bunun üzerine sinirlenen Yıldız, “ben almasını bilirim” diyerek binayı terk etti.

İddiaya göre ilgili bakanlık tarafından Fransızlara ait olan bir mülke el konulmasının diplomatik kriz doğuracağı uyarısı yapıldı. Ancak Beyoğlu Belediyesi bu uyarıya rağmen tahliye kararı aldı. Bunun üzerine Fransa’nın bir heyet gönderme kararı aldığı öğrenildi.

Bugün binanın tahliyesine devam edilirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) atölyede yer alan eserlerin incelenmesi için bir ekip gönderdi. Ancak Beyoğlu Belediyesi zabıtaları, İBB ekibini bina içine almadı, kapıları kilitledi ve nöbet tutmaya başladı. Ayrıca bir çevik kuvvet ekibi de bölgede bekletiliyor. Bu durumun İBB’ye aktarılması sonrasında ise Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu’ndan başka bir ekibin geleceği bildirildi.

Cinbiz: "Burayı ele geçireceğiz" dediler

Baba mesleği olan kartonpiyer atölyesini işleten Cinbiz, Beyoğlu Belediyesi’nin ‘hukuk kılıfıyla’ 56 yıldır kiracısı olduğu 4 katlı binaya el koyduğunu söyledi. Cinbiz, olayı şöyle anlattı:

“Bir gün Haydar Ali Yıldız geldi. Müze ile ilgilenmedi. Bahçeyi beğendi. Daha sonra ‘bahçe benim olsun’ dedi. Kiracı olduğumu, bahçeyi verme yetkimin olmadığını, bunun için Fransızlarla görüşmeleri gerektiğini söyledim. Bunun üzerine bana, ‘Sen vermezsen biz almasını biliriz’ dedi gitti. Bir ay sonra 30 kişi ile geri geldi. Dolaştı, ‘Cemal Bey biz buraları ele geçireceğiz’ dedi. ‘Nasıl yani?’ dedim. ‘Sıkıntı yok. Alacağız’ dedi. Ben de durumu Fransızlara bildirdim. Konu onların çabaları ve Milli Emlak kanalıyla yargıya taşındı. Kayyım, defterdarlık, vakıflar grubu ve belediye ile Fransızlar mahkemelik oldu.”

İBB: Herhangi bir karar olmadan söküm yapmaya başladılar

İBB Kültür Dairesi tarafından yapılan açıklamada, “Kiracı olan sanatçıyı zorla çıkarıyorlar ve içerideki eserlerini almaya dahi izin vermiyorlar. Özelikle bizim denetim yapmamızdan tedirgin oldular. İçeri almamak için direndiler. Herhangi bir kurul kararı olmadan içeride söküm yapmaya başladılar. Bunu yaptıklarını tespit ettik dün tutanak tuttuk ve pazartesi tekrar gidiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Beyoğlu Belediyesi yetkilileri ise konu hakkında hafta içi açıklama yapılabileceğini söyledi.

"Beyoğlu Belediyesi, eski Fransız Yetimhanesindeki 56 yıllık kiracıyı çıkarıyor: Fransa heyet gönd." haberi, 04 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 04 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Beyoğlu Belediyesi, eski Fransız Yetimhanesindeki 56 yıllık kiracıyı çıkarıyor: Fransa heyet gönd.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Beyoğlu Belediyesi, eski Fransız Yetimhanesindeki 56 yıllık kiracıyı çıkarıyor: Fransa heyet gönd.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  2. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  3. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
  4. 22:05 Teknik direktör değişikliklerinin Beşiktaş'a fayda sağladığı görülüyor
  5. 22:02 Evde uygulayacağınız bu yöntemle herkes dişlerinizin beyazlık sırrını soracak!
  6. 21:56 Hamas, Blinken'ı İsrail'in yanında olmakla suçladı
  7. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  8. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  9. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  10. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  11. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  12. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
  13. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  14. 20:49 ECB Başkanı Lagarde açıkladı: "Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor"
  15. 20:49 Tarım Bakanlığı, çiftçilere yönelik yeni destekler açıkladı!
  16. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  17. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  18. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  19. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  20. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
Yaşam Haberleri