Biden, AUKUS ittifakının Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarı koruyacağını belirtti

Biden, AUKUS ittifakının Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarı koruyacağını belirtti

Biden, AUKUS ittifakının Hint-Pasifik bölges... ABD Başkanı Joe Biden, California'da'daki deniz üssünde yapmış olduğu konuşmada, Avustralya'nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar (SSN-AUKUS) edinmesiyle, "Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarın korunacağını" söylemiş oldu.

ABD Başkanı Joe Biden, California'da'daki deniz üssünde yapmış olduğu konuşmada, Avustralya'nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar (SSN-AUKUS) edinmesiyle, "Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarın korunacağını" söylemiş oldu.

Biden, San Diego'daki Point Loma Deniz Üssü'nde nükleer denizaltı gemisi SSN-Missouri'nin önünde, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile beraber poz verirken, "ABD, Hint-Pasifik'te on yıllardır bölgedeki ulusların muazzam yararı için istikrarı korumuştur. Demokrasilerin nasıl kendi güvenliğimizi ve refahımızı sağlayabileceğini bir kez daha gösteriyoruz. Sadece bizim için değil, tüm dünya için." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, Avustralya'nın nükleer denizaltıya sahip olması ve nükleer denizaltılarda kullanılan teknolojinin paylaşılmasını içeren AUKUS Anlaşması kapsamında yaptığı konuşmada, "Avustralya ve Birleşik Krallık, Amerika'nın en yiğit ve yetenekli müttefiklerinden ikisi. Ortak değerlerimiz ve daha barışçıl ve müreffeh bir gelecek için ortak vizyonumuz, bizi tüm Atlantik ve Pasifik'te birleştiriyor." sözlerine yer verdi.

Biden, AUKUS kapsamında Avustralya'nın konvansiyonel silahlı nükleer enerji denizaltı kapasitesinin geliştirileceğini ve öncelikli hedefinin "Hızla değişen küresel dinamiklerin ortasında Hint-Pasifik'te istikrarı artırmak" bulunduğunu belirtti.

ABD Başkanı, Çin ile gerilimin arttığı ve Rusya-Ukrayna savaşının devam etmiş olduğu bir dönemde, AUKUS ittifakının ayrıntılarına ve işleyecek sürece dair bilgiler paylaştı.

AUKUS anlaşması

ABD, İngiltere ve Avustralya içinde 2021'de nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören "AUKUS" anlaşması imzalanmıştı.

Üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan "AUKUS" güvenlik anlaşması kapsamında Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edilecek.

AUKUS'un ardından Avustralya, "nükleer güce" ulaşmadan ilkin nükleer denizaltılara kavuşacak ilk ülke olarak kayıtlara geçecek.

AUKUS Fransa ile gerilime niçin olmuştu

Diğer taraftan, Avustralya, 2016'da Fransız Naval Group ile imzaladığı 12 geleneksel dizel elektrikli denizaltının yapımını öngören 90 milyar Avustralya doları tutarındaki sözleşmeyi Eylül 2021'de iptal etmişti.

Sözleşmenin iptali Fransa ile Avustralya içinde krize yol açmış, Fransa AUKUS'a tepki olarak Canberra ve Washington büyükelçilerini geri çekmişti.

Dönemin Avustralya Başbakanı Scott Morrison, anlaşmanın iptali hakkında Avustralya'nın Fransa'yı öncesinden bilgilendirdiğini belirtmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Morrison'un yalan söylediğini iddia etmişti.

Hint-Pasifik bölgesinde Çin'in büyüyen askeri varlığına karşı yapıldığı açıklanan AUKUS anlaşmasına tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien ise "anlaşmanın bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalayacağı" eleştirisinde bulunmuştu.

"Biden, AUKUS ittifakının Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarı koruyacağını belirtti" haberi, 14 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan Biden, AUKUS ittifakının Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarı koruyacağını belirtti haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Biden, AUKUS ittifakının Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarı koruyacağını belirtti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  2. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  3. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  4. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  5. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  6. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  7. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  8. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  9. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  10. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  11. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  12. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  13. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  14. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  15. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  16. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  17. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  18. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
  19. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  20. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
Gündem Haberleri