Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan: Bağışıklık tek seferle kalmıyor, tekrar yakalanma riski var

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan: Bağışıklık tek seferle kalmıyor, tekrar yakalanma riski var

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan:... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan, koronavirüse yakalanan bir kişinin

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan, koronavirüse yakalanan bir kişinin iyileştikten sonra tekrar enfekte olabileceğini söyledi.

Koronavirüse yakalananların iyileştikten sonra tekrar enfekte olabileceğini belirten Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan, hastalıkla ilgili açıklayıcı bilgiler verdi.

 KARIN AĞRISI VE İSHAL AZ SAYIDA VE GEÇ GÖRÜLÜYOR

Prof. Dr. Demircan, koronavirüsün belirtilerini, bulaşma yollarını, tedavisini ve tedavide kullanılan ilaçları anlattı. Demircan, korona virüsün bariz belirtilerinden birinin yüksek ateş olduğunu ancak bu durumun bazen önce bazen de sonra çıktığını ayrıca boğaz ağrısı, geniz akıntısı ve kuru öksürük şeklindeki bulguların daha çok ön planda olduğunu söyledi. Demircan, karın ağrısı ishal gibi şikayetlerin ise daha geç ve az sayıda görüldüğünün altını çizdi.

Bazı hastalarda tat ve duyu kaybının da görülebildiğini vurgulayan Demircan, "Vakalarda çıktıkça görüyoruz. Bu yeni bir hastalık olduğu için tecrübeleniyoruz. Daha önce bilinen bir hastalık olmadığı için bunlarında eklendiği söyleniyor. Ama primer ve asıl bulgulardan değil. Şu durumda boğaz ağrısı ve kötü öksürük varsa veya buna temas ekliyoruz. Yurt dışından gelen biri var mı? Yurt dışından gelen biriyle temas var mı? Çünkü temaslının temaslısı da çıkmaya başladı. Bu bulgulardan 3'ü varsa o zaman şüpheleniyoruz" dedi.

"KORONAVİRÜSÜN NET BİR TEDAVİSİ VE İLACI YOK"

Korona virüsün net bir tedavisinin ve etkili bir ilacının olmadığını söyleyen Demircan, "Başka bir viral hastalıklarda kullandığımız ilaçları kullanıyoruz. Sıtma ve romatizmada kullanılan bir ilacı kullanabiliyoruz. Biz sadece yeni geliştirilen ve Japonların geliştirdiği Çin'de de kullandıkları bir ilacı Türkiye'ye getiriyoruz. O ilaç gelince yatan hastalarda ve yoğun bakımlardaki hastaların tedavisinde kullanılacak" ifadelerini kullandı.

"SOLUNUM CİHAZLARI YOĞUN BAKIM YATAK SEVİYESİ YETERLİ"

Türkiye'nin, sağlık altyapısı açısından OECD ülkelerinin üstünde bir yoğun bakım yatak sayısına sahip olduğunu söyleyen Demircan, "Yoğun bakım sayımız ve yatak sayımız çok iyi. 2018 rakamlarında 30-35 binin üzerinde toplam yoğu bakım yatak sayımız var. Yoğun bakım yatağı olunca hemen hemen aynı sayıda makineler bulunmakta. O yüzden makine ihtiyacımızın olacağını zannetmiyorum. Benzer solunum cihazı şuanda Türkiye'de yoğun bakım doktoru ile yerli üretiminin çalışılması sonucunda üretilmeye çalışılıyor. Şuan ki mevcut makine miktarımız gayet iyi. Yoğun bakım sayılarımız iyi. Önemli olan vaka sayıların artmaması ve bu denli kötü hastanın sayısının artmaması. O yüzden 'evde hayat var' sloganına uymalıyız. Hasta olmazsanız bu denli yoğun bakım gerektirecek duruma düşmezseniz ne makine sıkıntısı olacak, ne yoğun bakım sıkıntısı olacak ne de risk olacak. Hem aileniz için risk bu bulunduğunuz evde yaşadığınız ve temas ettiğiniz kişilerle hem de size bakan sağlıkçılar için bunu kökünden önlersek, en büyük önlem ve en iyi tedavi bu. Her hastalıkta olduğu gibi bunlar önlenirse kapasitemiz iyi ama çok büyük felaket olmaması için uğraşıyoruz" diye konuştu.

"BİZ İLLERİ BİLİYORUZ"

Vakaların tek bir ilde ve bölgede yoğunlaşmadığını hemen hemen ülkenin geneline yayıldığını bildiren Demircan, "Sayıları Bakan bey açıklıyor. Bazı illeri biliyoruz. Bazı vakaları tartışıyoruz. Bunları biraz daha ilerleyen günlerde ve yakın zamanda Bakan Bey açıklayacaktır" dedi.

"İYİLEŞENLER TEKRAR ENFEKTE OLABİLİR"

Koronavirüse yakalanan birinin iyileşip taburcu olduktan sonra tekrar enfekte olarak hastalığa yakalanabileceğini ifade eden Demircan, "Maalesef bağışıklık tek bir seferle kalmıyormuş. Tekrardan yakalanma riski varmış. O yüzden virüsten korunmaya devam edelim" şeklinde konuştu.

Virüslerin sıcakta yaşamadığı iddialarına açıklık getiren Demircan, "Daha çok beklediğimiz ve olmasını planladığımız havalar ısınınca insanların birbiriyle daha yakın teması uzaklaşacaklarını dolasıyla mesafelerle açılınca da birbirlerine bulaştırmanın azalacağını düşünüldüğü için beklenen şey bu.

Bunların hepsi yan tedbirler. Bunların hepsinin değişik faydaları vardır ama. Bu virüsle mücadelenin ana unsuru değil. Çayı Türkiye'nin büyük bir bölümü içiyor. Doğu illerine girmemesi lazımdı ama oralarda da var. Destek olarak boğazımızı nemlendirmek ve onun kurumasını ve tahriş olmasını engellemek amacıyladır" şeklinde konuştu.

KRONİK HASTALARDA DAHA ÇOK RASTLANILIYOR

Demircan, Akciğer hastalığı, Koah, astım, hipertansiyon, diyabet gibi vücut direncini düşürecek hastalığa sahip insanlarda virüse daha çok rastlandığını belirtti.

Virüsün eşyalar üstünde yaşama süresinin değişiklik gösterebileceğini aktaran Demircan, "Bunlar değişiklik gösterebilir 2- 3 saat ve 2 günde olabilir. Önemli olan elinizi yıkadınız mı? Devamlı aralıklarla dokunduğunuz zaman bunları yaptınız mı? Gitgide virüsler azalacak. Yoksa hiçbir şeye dokunamaz hiçbir şeye değemez hale geliyoruz. Yoksa bir süre sonra paranoya ve panik oluyoruz. Yani virüsten çok insanları bu rahatsız edecek hale geldi. Bir kutu geldiyse dikkatli bir şekilde açmalıyız. Daha sonrasında ellerimizi yıkamalıyız" ifadelerini kaydetti.

Şu dönemde en önemli şeyin korunmak olduğunu vurgulayan Demircan, "Türkiye, gümrük kapılarını erken kapatmak ve uçuşları yasaklamak gibi bazı tedbirleri çok önceden almakla virüsün ülkeye gelmesini geciktirdi. Çok gelişmiş dediğimiz Avrupa ülkelerinden çok daha iyi bir konumdayız" dedi.

"Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan: Bağışıklık tek seferle kalmıyor, tekrar yakalanma ris." haberi, 24 Mart 2020 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan: Bağışıklık tek seferle kalmıyor, tekrar yakalanma ris.. haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan: Bağışıklık tek seferle kalmıyor, tekrar yakalanma ris.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 26 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:28 Trabzon’da yoğun kar nedeniyle 3 ilçede eğitime ara
  2. 00:26 Doğanın Renk Patlaması: 100 Milyon Yıllık Evrim!
  3. 00:19 Türkiye'de en çok reçete edilen ilaçlardan birinin kemik hastalığına yol açtığı çıktı
  4. 00:13 Yoğun kar yağışı onları esir aldı, kurtuluş hikayesi nefes kesti!
  5. 00:11 Borsa İstanbul günü yükselişle kapattı
  6. 00:09 Türkiye'nin mobilya devi iflasın pençesine düştü!
  7. 00:08 Valiliklerden kar tatili açıklaması! Sizin iliniz de listede mi?
  8. 00:07 Usta kaşifler de göremiyor! Resimdeki gizli kutup ayısını sadece dâhiler 11 saniyede görüyor!
  9. 00:05 Lübnan kaynakları açıkladı: "36 saat içinde İsrail-Hizbullah ateşkesi duyurulabilir"
  10. 00:05 Dev karavan firması iflasını verdi: Elde kalanları büyük zararına satıyor
  11. 00:04 Şenol Güneş açıkladı: "Kazanmayı unutmuştuk"
  12. 00:04 Büyüteci ile yürüyen iki kaşif arasındaki 3 farkı sadece yüksek IQ'su olanlar 14 saniyede buluyor!
  13. 00:03 Niğde'de Kar ve Tipi Nedeniyle 26 Kasım’da Okullar Tatil
  14. 00:02 İsrail ve Hizbullah arasında ateşkese yaklaşıldı
  15. 00:00 Türkiye'ye turist taşıyordu: Dev şirket iflas etti!
  16. 00:00 Dâhilerin ortaya çıktığı an! Resimdeki gizli hırsızı sadece yüksek IQ'su olanlar 9 saniyede buluyor
  17. 23:58 Kastamonu’da Kar Yağışı Eğitimi Etkiledi: 7 İlçede Tatil, 8 İlçede Taşımalı Eğitim Durdu
  18. 23:55 Karaman’da Kar Yağışı Nedeniyle Okullar Tatil Edildi
  19. 23:51 Finansörlerin Bitcoin 2027 tahminleri ne yönde?
  20. 23:49 154 Milyon dolarlık skandal gün yüzüne çıktı
Sağlık Haberleri