Bir bildiri de eski vekillerden

Bir bildiri de eski vekillerden

Bir bildiri de eski vekillerden Montrö Sözleşmesi'yle ilgili bir bildiri yayımlayan 103 emekli amiralden 14'ü hakkında gözaltı kararı çıkmasının yankıları sürerken bir bildiri de eski milletvekillerinden geldi.

Üç gün önce126 eski büyükelçinin üç gün önce Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi’yle, önceki gün 103 emekli amiralin yine Montrö’yle ilgili açıklama yapmasının ardından bu kez de eski milletvekilleri bir bildiri yayımladı.

“Cumhuriyetimizin temel nitelikleri tartışılamaz! Kanal İstanbul yapılamaz! Montrö tartışmaya açılamaz!” başlıklı bildiri metni şöyle: Önce 126 eski büyükelçi Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi'yle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Ardından 103 emekli Amiral görüşlerini bildirdi. Kişi grup ya da kurumların ülke çıkarları söz konusu olduğunda, görüş açıklamalarından daha doğal ne olabilir? Bu hem haktır hem de yurttaşlık görevidir. İstanbul Sözleşmesinin Anayasaya aykırı biçimde Cumhurbaşkanı tarafından feshedilmesinin verdiği cesaretle hızlandırılan, Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi tartışmalarının geldiği nokta, bu açıklamaları zorunlu kıldı. Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik çeşitli emeller taşıyan devletlerin çıkarına hizmet edecek olan Kanal İstanbul'da ısrar edilmesini, Atatürk Türkiye’sinin Lozan Antlaşması’ndan sonra en büyük diplomasi başarısı olan, İstanbul-Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi üzerindeki mutlak egemenliğimizi sağlayan, Montrö Sözleşmesi’nin tartışılmaya açılmasını, öneminin azaltılmasını biz de doğru bulmuyoruz. Mustafa Kemal Atatürk ve ilkelerini, Anayasanın değiştirilemez maddelerini sahiplenmek, ülkemizin geleceğini ilgilendiren konularda kamuoyunu bilgilendirmek, temel bir anayasal haktır. Anayasal hakların güvencesi olması gerekenlerin, toplumu susturmaya, sindirmeye, korkutmaya çalışmaları kabul edilemez.

SUÇLAMALARI KINIYORUZ

Çoğulcu demokrasinin gereği olarak en doğal yurttaşlık hakkını kullanıp, Kanal İstanbul ve Montrö konusundaki görüşlerini kamuoyuyla paylaşan kişi ve gruplara yönelik tehdit, suçlama, saldırı korkutma, sindirme ve soruşturma gibi girişimler, yurttaşlık haklarını ipotek altına almaktır. Bu yaklaşımı ve bu girişimleri kınıyor, hala bir hukuk devleti olduğumuzu hatırlatıyoruz. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ilkeleri ve temel felsefesi ve kurumları vicdansız darbelerle yıkılmaya çalışılırken, düşünce açıklama hak ve özgürlüğünü kullanan kişilerin darbecilikle suçlanmasını, baskı altına alınmasını esefle karşıladığımızı kamuoyuna duyururuz. Saygılarımızla. Cumhur Yaka / Muğla Çetin Soysal​/ İstanbul Dilek Akagün​/ Uşak Durdu Özpolat / Kahramanmaraş Enis Tütüncü​/ Tekirdağ Erdal Aksünger / İzmir Erdal Karademir / İzmir Ergün Aydoğan / Balıkesir Esfender Korkmaz / İstanbul Fahrettin Üstün / Muğla Feramuz Şahin / Tokat Gökhan Durgun / Hatay Güldal Mumcu / İzmir Güldal Okuducu / İstanbul Hakkı Ülkü / İzmir Halil Ünlütepe / Afyon Hasan Ören / Manisa Haşim Oral / Denizli Hulusi Güven​/ Adana Hüsnü Bozkurt / Konya Hasan Gemici / >Zonguldak İbrahİm Özdiş​ /Adana İsmail Değerli​ / Ankara İsmail Özay / Çanakkale İzzet Çetin / Kocaeli/Ankara Kemal Anadol​ / İzmir Kemal Ekinci​/ Bursa Mehmet Boztaş / Aydın Mehmet Hilal Kaplan​ / Kocaeli Mehmet Kesimoğlu​/ Kırklareli Metin Arifağaoğlu​/ Artvin Mustafa Kul / Erzincan Mustafa Özyürek / İstanbul Nadir Saraç / Zonguldak Namık Havutça / Balıkesir Necati Yılmaz / Ankara Necla Arat / İstanbul Nevin Gaye Erbatur​/ Adana Nur Serter / İstanbul Oğuz Oyan / İzmir Orhan Düzgün / Tokat Orhan Eraslen​ / Niğde Orhan Sür / Balıkesir Orhan Ziya Diren / Tokat Osman Korutürk / İstanbul Ömer Çiftçi / Ankara Rasim Çakır​/ Edirne Sacit Yıldız / İstanbul Salih Gün / Kocaeli Sedat Uzunbay / İzmir Selahattin Karaahmetoğlu / Giresun Selçuk Ayhan​/ İzmir Selehattin Öcal / Ankara Sena Kaleli / Bursa Süleyman Çelebi / İstanbul Süleyman Genç / İzmir Şahin Mengü​/ Manisa Şevket Arz / Trabzon Şevki Kulkuloğlu / Kayseri Şinasi Öktem​/ İstanbul Şükrü Babacan / Kırklareli Şükrü Sina Gürel / İstanbul Tolga Çandar​/ Muğla Tuncay Ercenk / Antalya Turgay Develi​ / Adana Turgut Dibek​/ Kırklareli Türkan Miçoğulları​/ İzmir Uluç Gürkan​/ Ankara Vedat Yücesan / Eskişehir Vezir Akdemir / İzmir Yaşar Ağyüz​/ Gaziantep Yılmaz Kaya​/ İzmir Yüksel Çorbacıoğlu​/ Artvin

"Bir bildiri de eski vekillerden" haberi, 05 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 05 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bir bildiri de eski vekillerden haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bir bildiri de eski vekillerden 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:00 Türkiye Sermaye Piyasalarında Yerli ve Yabancı Yatırımcıların Varlıkları Rekor Seviyeye Ulaştı
  2. 12:56 Somerset'te 11 Yaşındaki Kızın Keşfi: Devasa Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu!
  3. 12:52 Galeria Karstadt Kaufhof: Dev Giyim Markası İflas Etti, 92 Mağaza Kapanıyor
  4. 12:48 Şarkıcı Zeynep Bastık, Nefes Alma Sorunuyla Mücadele Ediyor
  5. 12:41 İstanbul'da UEFA Komitesi Toplantısı: Türk Futbolunun Geleceği Masaya Yatırıldı
  6. 12:37 Enerji Bakanı: Madenlerde Güvenlik Ön Planda
  7. 12:32 MSB'den Yeni Karar: İncirlik Üssü'nde Ad Değişikliği!
  8. 12:26 Manuel Neuer'in Şampiyonlar Ligi'nde Tarihi Rekoru: 58 Maçta Gol Yemedi
  9. 12:23 Uğur Dündar, Metin Akpınar'ın Kızının Babalık İddiasını Reddediyor
  10. 12:17 Unilever'den Magnum Dondurmalarda Geri Çağırma Kararı: Metal parçacıkları endişesi!
  11. 12:11 Gazze'deki Refah'a İlişkin Askeri Operasyon Planı: Amerika ve İsrail Anlaştı
  12. 12:05 Beypazarı Maden Suyu Skandalı: Bor İddiaları Türkiye'de Gıda Güvenliği Endişesini Arttırıyor
  13. 11:57 Yükseköğretim Kurulu: Türkiye, Uluslararası Öğrenciler için Tercih Edilen Bir Eğitim Merkezi
  14. 11:50 Aselsan, Türkiye'ye Hava Savunma Sistemleri İçin Önemli Sözleşme İmzaladı
  15. 11:47 Türkiye'de Hanehalkı Harcamalarında Kredi Kartı Kullanımında Hızlı Artış: Fitch Ratings Raporu
  16. 11:43 Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor
  17. 11:43 Fatih Altaylı'dan Merkez Bankası Başkanı Karahan'a İddialı Teklif
  18. 11:39 YÖK'ten Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrencilere yönelik açıklama
  19. 11:29 KAP'a açıklama yapıldı: 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı
  20. 11:26 TÜİK verileri: Yabancılara bin 778 konut satıldı
Gündem Haberleri