Bir buçuk milyon birinci sınıf öğrencisi tehlikede!

Bir buçuk milyon birinci sınıf öğrencisi tehlikede!

Bir buçuk milyon birinci sınıf öğrencisi teh... AKP'nin bu sene birinci sınıf öğrencilerine dağıttığı Türkçe kitabını inceleyen Eğitim-İş uzmanları, kitabın öğrenciler için "tehlikeli" olduğunu ve derhal toplatılması gerektiğini açıkladı."MEB’e bağlı Talim...

AKP'nin bu sene birinci sınıf öğrencilerine dağıttığı Türkçe kitabını inceleyen Eğitim-İş uzmanları, kitabın öğrenciler için "tehlikeli" olduğunu ve derhal toplatılması gerektiğini açıkladı.

"MEB’e bağlı Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayı ile basılan ders kitaplarında kimi zaman MEB’in eğitimdeki kara emellerini ortaya koyan skandallar, kimi zaman ise kitaplara onay veren heyetin nasıl liyakatsizce belirlendiğini gözler önüne seren ''hatalar’ göze çarpmaktadır" denilen açıklamada, "İlkokula başlayan bir çocuğa Türkçe öğretmek amacıyla yazılmış olması gereken 1. Sınıf Türkçe Ders Kitabı, henüz 2017 Türkçe Öğretim programı onaylanmadan, Türkçeyi doğru kullanamayan, ders kitabı yazma konusunda hiçbir deneyimi olmayan üç öğretmene yazdırılmıştır. Bu kitabın görselleri EDAM adıyla dinî yayınlar yapmak amacıyla kurulmuş Talim Terbiye Kurulu Başkanı’na ait bir şirkete yaptırılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Bu kitapta verilen yazılı ve görsel iletilerin çocuklar için tehlikeli olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bu kitapları yazan, kitaplara çizimler yapan, metinler ve çizimler seçen, devlet bütçesinden bastırılarak ücretsiz olarak okullara dağıtılmasına ve zorunlu olarak okutulmasına karar verenlerin, Türk Millî Eğitimi Temel Kanunu, Temel İlkeleri ve Ölçütleri çerçevesinde hesap vermeleri gerektiği belirtildi.

Kitapta yer alan yanlışların ayrıntılı örneklerine yer verilen raporda, bazı başlıklar şöyle sıralandı:

-Bu kitapta; öğrencinin altı yaşına kadar sahip olduğu dil becerilerini kaybettirecek özellikte dil ve anlatım yanlışları, mantıksal çelişkiler, yersiz kullanılmış deyimler vardır.

-Çocukta algı bozukluğu yaratacak berbat çizimler, özensiz görseller ve örtük iletiler veren şekiller, çizimler ve renkler kullanılmıştır. 

-Yazım ve noktalama yanlışları vardır.

-Kitap bir bütün olarak hayattan ve gerçeklerden kopuk konular üzerinde durmaktadır. Kitaptaki konular hayatın içinden ve çocuğun yakın çevresinden seçilmemiştir.

-Oysa 2005'ten önceki İlköğretim programlarında Türkçe-Hayat Bilgisi kitaplarında: Okul Hayatımız, Cumhuriyet Bayramı, Evimiz Ailemiz, Yeni Yıl, Sağlığımızı Koruyalım, 23 Nisan, Ders Yılı Sonu vb. konular işlenmekteydi.

-Ders kitabının öğretmenler ve ana babalar tarafından dikkatle incelenmesi ve kullanılmaması gerekmektedir.

-Bu kadar yanlışın olması ders kitabındaki hataların bilinçli olduğu izlenimini uyandırmaktadır.

-EDAM şirketinin, veliler ve eğitimciler tarafından bilinmesi,  bu şirketin yayınlarının durdurulması, kamusal eğitime müdahalesinin engellenmesi gerekmektedir.

-Ders kitaplarının ve diğer eğitim araçlarının öğrencilere vereceği zarar konusunda ortak mücadele örgütlenmelidir.

-İlkokul 1. Sınıf İlk Okuma Yazma Kitabı da tıpkı İlkokul Türkçe Ders Kitabı gibi, 2017 Türkçe/ilkokuma Yazma Öğretim Programı TTK'da onaylanmadan, ders kitabı yazma deneyimi olmayan aynı sınıf öğretmenlerine yazdırılmış, 1.552.751 adet bastırılarak okullara ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Kitapta belirtilmemekle birlikte görsellerin TTK Başkanı Alparslan Durmuş'a ait olduğu bilinen EDAM Şirketi’ne yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

-Yaptığımız bu çalışmanın amacı, tehlikeli ders kitapları, bu kitaplarının örtük iletilerinden ve etkilerinden velilerin haberdar edilmesidir.  Velilerin okullarında kendi çözümlerini üretmeleri, kendi vergileriyle ve yardımlarıyla ayakta duran okullarına, ulusal eğitim programımıza (1968 Eğitim Programı) ve bilimsel ilkelere, Türk Millî Eğitimi Temel Yasasında belirtilen ilkelere ve çağın koşullarına uygun olarak yeniden yazılıncaya kadar Cumhuriyet dönemi ders kitaplarımıza sahip çıkıp,  kullanmalarını sağlamaktır. Aynı zamanda MEB üst düzey sorumlularının da bu duruma dikkatlerini çekmek ve yasal önlemler almaları konusunda uyarmaktır.

-Çocuklar ve veliler verilmek istenen bu kötü iletileri göremeyebilir ve kısa vadede sonuçlarını kestiremeyebilirler. Bu zararın sonuçlarını kısa vadede görmek de mümkün olmadığından zararın etkisi tahmin edilenden çok daha büyük olabilir.

-MEB'in 2005-2012'den beri yayımladığı kitaplarla çocuklarda disleksiye (öğrenme bozukluğuna) yol açılması kimlere ne yarar sağlayacaktır? Bu kitapları okuyan çocukların ileride özel eğitim kurslarına yani piyasaya teslim edileceği endişesi yaşanmaktadır.

"Bir buçuk milyon birinci sınıf öğrencisi tehlikede!" haberi, 06 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 06 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Bir buçuk milyon birinci sınıf öğrencisi tehlikede! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bir buçuk milyon birinci sınıf öğrencisi tehlikede! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:34 Canlı yayında şok! O büyük kavga! 'Anca otur sen izle'
  2. 12:22 Oscar'lı Güzel Oyuncu 10 Kişiyle Öpüştü!
  3. 12:16 Erdoğan Kısa Çay Sohbetinde Özgür Özel ile görüştü!
  4. 12:12 Elektrikli Çağ Başladı: Mercedes Efsanesi G Serisi Artık Elektrikli!
  5. 12:11 O Şehrin Kapıları Ücrete Tabi! Artık Giriş Ücreti 174 TL
  6. 12:10 IMF yıl sonu dolar tahminini açıkladı: Tahmini öğrenince dudağınız uçuklayacak!
  7. 12:10 Teknoloji Devi Yerli Otomobil Firmasını Satın Alarak Sektöre Damgasını Vuruyor!
  8. 12:10 Evindeki Yılanla Yasak Aşk Yaşayan Kadının Korkunç Sonu!
  9. 12:09 Oğulcan Engin Sevgilisi İlayda Alişan'la ilgili paylaşım yaptı!
  10. 11:52 Portekizli genç yıldız Fenerbahçe'ye mı geliyor? Transfer rüzgarı!
  11. 11:47 Tüm Türkiye'ye Fırtına Uyarısı! Saatlik 80 Km Hızla Vuracak!
  12. 11:46 İflas haberleri ardı ardına gelmeye devam ediyor: Türkiye'nin iki dev şirketi iflas bayrağını çekti
  13. 11:40 DEM Parti: Kayyımlar sandığa gömüldü
  14. 11:39 Altınok'un Belediye Soygunu: 1.7 Milyar Borç ve Boşaltılan Kasa!
  15. 11:32 Mehmet Aslantuğ ve Arzum Onan'ın Müstakbel Gelini Can Aslantuğ Aşkına Paylaşım Yağmuru!!
  16. 11:31 Fatih Altaylı: Merak ettiğim husus bu zatın İlahiyat Fakültesi diploması olup olmadığı
  17. 11:27 Doktorlar Uyardı: Kulak Memenizdeki Bu İz Tehlikeli Bir Hastalığa Haberci Olabilir!
  18. 11:24 Arka Sokaklar’ın Mesut’u geri mi dönüyor?
  19. 11:22 Meteoroloji Alarm Verdi: Şiddetli Fırtına Kapıda!
  20. 11:21 Alperen Şengün'den önemli başarı: NBA'de en çok gelişim gösteren 3. oyuncu oldu
Politika Haberleri