Bir daha soralım: RTÜK ne iş yapar?

Bir daha soralım: RTÜK ne iş yapar?

Bir daha soralım: RTÜK ne iş yapar? Ali Rıza AydınBaşbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş açıkladı, öğrendik. Sahte evlilik programları kaldırılacakmış. Bu iyi haber. Ama, çok gecikmiş bir karar olduğu da kesin!Bu kararın geciktirilmesinde Sayın Kurtulmuş’a...

Ali Rıza Aydın

Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş açıkladı, öğrendik. Sahte evlilik programları kaldırılacakmış. Bu iyi haber. Ama, çok gecikmiş bir karar olduğu da kesin!

Bu kararın geciktirilmesinde Sayın Kurtulmuş’a bir kusur bulmak gayretimiz yok. Ama, kendi sorumluluk alanı olduğu için, ilgilenmesi gereken birkaç konu var.

En önemlisi, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de, televizyon yayıncılığına yasama ve yürütme dikkatle eğilmek zorundadır. Televizyon yayıncılığının eğitime, toplumsal değerlere ve ekonomiye büyük katkıları olduğunu biliyoruz. O halde, televizyon yayıncılığı başıboş bırakılacak bir alan değildir. Nitekim, RTÜK bu amaçla kurulmuştur.

6112 sayılı kuruluş yasasında RTÜK’ün amacı “radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi, ifade ve haber alma özgürlüğünün sağlanması, medya hizmet sağlayıcılarının idarî, malî ve teknik yapıları ve yükümlülükleri'' belirlemek olarak ifade edilmiştir. Aslına, görevini yapabilmesi için RTÜK’e oldukça geniş bir alan bırakılmıştır. Yasa incelendiğinde görülecektir ki, radyo, televizyon ve hatta internet yayıncılığında dahi RTÜK’ün kuralları belirleme yetkisi vardır. Öte yandan, radyo ve televizyon yayıncılığındaki başıboşluğa bakıp, bunun aksini iddia etmek de mümkün. Bu noktada, yasal mevzuat eksikliği söz konusu değilse, sorun nerededir?

RTÜK’ün gerçek görev alanında kararlar almaya isteksiz olduğunu, toplumda büyük tepkiler oluşsa bile, bunu çözümlemek yerine, görmezden gelmeyi seçtiği kanaati toplumda oldukça yaygın. En yakın ve çarpıcı örnek ise, evlilik programları hakkında RTÜK’e gelen 120 bin şikayettir. Her devlet kurumu, bu kapsamda bir şikâyet seli daha oluşmadan harekete geçmesi gerekirken, RTÜK görmezden gelmeyi, dikkate almamayı, yok saymayı seçmiştir. Hergün gazetelerde, televizyonlarda, internet yayıncılığında evlilik programları adı altında insanların kandırıldığı, paralı oyuncularla topluma gerçek evlilik vaadleri sunulduğu konuşulduğu halde, RTÜK tüm bu itirazlara kulaklarını da, gözlerini de kapatma yoluna gitmiştir.

Çok sayıda, toplumu yaralayan, büyük skandallara yol açan durumlarda RTÜK’ün tavrı hep aynı olmuştur. Tahşişli ve sahte ürünler satan televizyon kanallarına karşı RTÜK’ün zamanında müdahale etmeyişini de buna benzer örnek olarak verebilirim. Halk milyonlarca Türk Lirası dolandırıldıktan ve televizyon satışlarında yaygınlaşan dolandırıcılıklar medyada ayyuka çıktıktan sonra ancak, RTÜK’ün müdahil olduğunu görüyoruz.

Peki, neden RTÜK hep “geç kalıyor''?

RTÜK’ün kuruluş amaçlarına uygun çalışmadığı konusunda kamuoyunda oluşmuş genel bir kanaat vardır. RTÜK’ün bir dönem Fethullah Gülen karşıtı yayınları kesmek amacıyla sansür kurulu gibi çalıştığını söylemek, abartı olmaz.

Bu iddiamı delillendirecek sayısız örnek gösterebilirim. Bu yaygın kanaatin nasıl oluştuğuna kendi deneyimimden bir örnek vereyim: 2007-2008 yıllarında Ulusal Kanal GYY yardımcısı ve program müdürü görevinde iken, bizzat tanık oldum ki, ne zaman Fethullah Gülen karşıtı bir yayın yapsak, hemen ardından ceza ile karşılaştık.

Ulusal Kanal ve KanalTürk gibi televizyon kuruluşları Fethullah Gülen karşıtı yayınları nedeniyle RTÜK tarafından düzenli ve sistemli olarak cezalandırıldılar. Ulusal Kanal’ın RTÜK cezalarına bakın, % 80’inin Fethullah Gülen karşıtı yayınlara kesildiğini göreceksiniz. Eminim, Tuncay Özkan yönetimindeki KanalTürk için de aynı durum söz konusudur.

Böyle olunca, RTÜK’ün yasanın kendisine seçtiği görevi ifa etmek yerine, medyanın bir kısmını, belirli bir muktedir çevrenin çıkarları doğrultusunda denetleme görevi üstlendiği iddia edilir oldu. Nitekim, RTÜK içerisinde sınırlı bir FETÖ temizliği sonrasında, kurumda bu konuda hiçbir çalışma yapılmayışı da, kurum içerisindeki FETÖ üstü düzey yöneticilerinin korunduğu şüphesi oluşturuyor.

Yıllarca, FETÖ karşıtı yayınlara sopa sallamış, Fethullah Gülen’in sadece ismini dahi zikretse, muhalif yayıncıya ceza kesmiş bir kurumun içerisinden “üst düzey'' yönetici olarak sadece bir daire başkan yardımcısı görevden alınmış. Hepsi uzman memurlardan oluşan hepi topu 21 kişiyi uzaklaştırarak koskoca RTÜK’te FETÖ otoritesinin yıkıldığına kim inanır?

Açık söyleyeyim, ben inanmam!

Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş’un sahte evlilik programlarında yaşanan kepazeliğe müdahale etmesi olumlu olmuştur. Ancak, yetmez. Kurtulmuş’un örneğin, insan kaçakçısı ile canlı yayında söyleşi yapıp, suçluyu o an orada olan seyircisine de alkışlatan ATV programcısı Müge Anlı’ya kesilen cezanın nasıl olup “sıfırlandığını'' da sorgulaması gerekmektedir. Yasanın açıkça suç saydığı bir konuda, tamamen haklı olarak kesilen ceza, acaba RTÜK’e uzanan bir muktedirin gücü ile mi geri alındı?

Bir devletin kendi varlık nedenini sorgulattığı an, kendi koyduğu yasaları çiğnediği andır. Kendi yaptığı yasayı kendisi çiğneyen bir devletin yurttaşına yasalara uymasını telkin etmesi mümkün müdür? Bence mümkün değildir. Peki, bir hükümet uygulanmasını denetlemek ve yürütmekle görevli olduğu yasaların çiğnenmesine seyirci kalırsa, iktidar olabilir mi? Bence olamaz. Yasaları çiğneyip cezadan muaf tutulanlar, o durumda çoktan hükümetin üzerinde bir iktidar otoritesine ulaşmıştır.

Dolayısıyla, Sayın Kurtulmuş’un, öncelikle, RTÜK’ü FETÖ unsurlarından tamamen temizleyip, kurumu asli görevine yönlendirmesi gerekmektedir. Gerçekten yasadan aldığı yetkiyi doğru alanda kullanan RTÜK, hiç kuşku yok ki, kısa bir süre içerisinde televizyon yayıncılığına kalite getirecektir.

"Bir daha soralım: RTÜK ne iş yapar?" haberi, 16 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 16 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Bir daha soralım: RTÜK ne iş yapar? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bir daha soralım: RTÜK ne iş yapar? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
ABC Kritik Haberleri