Bir tiyatro daha yok olmasın: Şişli Tiyatro'suna sahip çıkalım çağrısı

Bir tiyatro daha yok olmasın: Şişli Tiyatro'suna sahip çıkalım çağrısı

Bir tiyatro daha yok olmasın: Şişli Tiyatro'... Türk tiyatrosunun Adile Naşit, Gönül Ülkü, Gazanfer Özcan ve Ali Poyrazoğlu’nun da aralarında bulunduğu pek çok usta ismini ağırlayan Şişli’deki 45 yıllık tiyatro salonu, maddi nedenlerden dolayı kapandı. Son 10 senede...

Türk tiyatrosunun Adile Naşit, Gönül Ülkü, Gazanfer Özcan ve Ali Poyrazoğlu’nun da aralarında bulunduğu pek çok usta ismini ağırlayan Şişli’deki 45 yıllık tiyatro salonu, maddi nedenlerden dolayı kapandı. Son 10 senede Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ismiyle perdelerini açan salon satışa çıkarılınca, Poyrazoğlu ve ekibi kiracı oldukları salondan geçen mayıs ayında ayrılmak zorunda kaldı.

Abide-i Hürriyet Caddesi'nde "Şişli Tiyatrosu" adıyla 1972 yılında faaliyete geçen ve yıllar süren macerasına ilk olarak Pekcan Koşar ve Suna Keskin ile başlayan tiyatro salonu, 1974 yılında "Gönül Ülkü - Gazanfer Özcan Tiyatrosu" olarak yoluna devam etti. Demet Akbağ’ın ilk kez tiyatro sahnesiyle tanıştığı, Adile Naşit, Suna Keskin, Pekcan Koşar, Sümer Tilmaç, Selim Naşit, Hadi Çaman’ın da aralarında bulunduğu usta oyuncuları da ağırlayan salon, 2002’den 2008 yılına kadar Şişli Belediyesi tarafından işletildi. 2008 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu adıyla varlığını sürdüren tiyatro salonu, finansal problemler nedeniyle kapılarını kapattı ve satışa çıkarıldı.

'DEPO VE SAUNA YAPMAK İÇİN İSTEYEN OLDU'
Tiyatro salonunun sahiplerinden Ari Altınman, DHA’ya verdiği röportajda, “Sahneyi depo ve sauna yapmak için isteyenlerin olduğunu ancak bayrağı misyonu devam ettirecek, tiyatroya gönül vermiş insanlara devretmek istediklerini'' söyledi.

'DİRENENLER BİRER KAHRAMAN'
1972’de yıllar sürecek macerasına, “Şişli Tiyatrosu'' adıyla Pekcan Koşar ve Suna Keskin’le başlayan tiyatro, son 10 yılda Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nu ağırladı.

Ali Poyrazoğlu, Ferhan Şensoy (Ses Tiyatrosu), Haluk Bilginer (Moda Sahnesi) ve Şevket Çoruh (Baba Sahne) gibi tiyatro sahnelerini yaşatmak için direnen isimleri hayranlıkla izlediğini ve onların birer kahraman olduğunu belirterek “Direnen direnebildiği yere kadar direnecek'' dedi. Cumhuriyet Gazetesi’nden Ezgi Atabilen’e konuşan Poyrazoğlu Şişli Tiyatrosu’ndan ayrılma gerekçesinin sanatın burada giderek yozlaşması ve maddi kaygılarının öne çıkması olduğunu ifade etti.

'BİR TİYATRO DAHA YOK OLMASIN'
Poyrazoğlu, Şişli Meydanı’nın yıllar içerisinde yozlaştığını, bu yozlaşmanın yavaş yavaş içinde bulundukları pasaja da yansıdığını, bina sahiplerinin pasaja sahip çıkmadıklarını, tiyatronun önünde çiğköfte yoğrulmaya başladığını söyledi. Bu yozlaşmanın seyirciyi kaçırmaya başladığını, İstanbul’daki başka sahnelerde oynadığı oyunlarda salonların dolup taştığını, ancak Şişli Tiyatrosu’ndaki oyunlara zor bilet satıldığını da ekledi. Poyrazoğlu’nun salondan ayrılmasına dair süreci şu sözleriyle anlattı:

“Mal sahibi Ari Altınman mart ayında bize ''Çıkın, biz burayı satacağız’ dedi. Sezonun bittiği mayıs ayında çıktık. Salonu biz alalım istedik ama mal sahibi öyle bir para istiyor ki... Bankalardan kredi çekmek istedik ama eksperler gelip ''Burası istenen para kadar etmez’ dedi. Bize de mal sahibi ''Siz çıkın, başka tiyatrolar alır’ dedi. Ben de ona ''Baban burayı sanat destekçiliği ruhuyla yaptı, sen ticari gözle bakıyorsun’ dedim. Benim 10 yıl önce 750 bin lira harcayarak koltuğundan perdesine, sahnesinden halılarına, ses ve ışık sistemine kadar her şeyini kendi ellerimle yaptığım sahneye bugün trilyonlarca parayı kim harcayacak? Tiyatroda öyle bir para yok ki.''

Dekorların bir kısmını depoya koyduğunu, tiyatronun koltukları ile ışık sistemi de genç tiyatrolara destek olarak dağıttığını söyleyen Poyrazoğlu, “Binayı hüngür hüngür ağlayarak boşalttık. Çok üzüldüm, bir tiyatronun daha yok olmasını istemem. Ben bu kadar yıl sonra soyunma odası bile olmayan bir oyuncuyum. Tiyatro bizim evimizdir, evsiz kaldık işte'' diyor ve yeniden bir tiyatro binaları olması için Taksim ve Kadıköy’de tiyatro salonuna çevirebilecek bazı yerlere baktıklarını da ekliyor.

OYUNCULARDAN TİYATROYA SAHİP ÇIKIN ÇAĞRISI
Tiyatro oyuncusu Kemal Başar, sanata sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek, “Bugün ülkede tiyatro can çekişiyor. Burada çok büyük tiyatrocuların ruhları, nefesleri var'' derken, 8 sene boyunca bu tiyatroda ekmek yediklerini belirten Nedim Saban ise “Aile bunu ayakta tutamaz, belediyenin asli görevidir bu. Burayı yaşatanlar o dönem kültüre inanan, evlerinin altına tiyatro yapmayı düşünebilecek vizyonda insanlardı. Sanatseverlerin burasıyla da ilgileneceklerinden çok eminim'' açıklamasını yaptı.

ŞİŞLİ BELEDİYESİNDEN GİRİŞİM

Şişli Belediyesi ise, geçtiğimiz sene salonla ilgili kendileri tarafından bir girişimde bulunulduğunu ancak tiyatro sahibinin mekanı bir an önce satmak istemesi gerekçesiyle işbirliği sağlanamadığını belirterek, şu açıklamayı yaptı:

"Tiyatro sahibi Ari Altınman'la, 2016 yılı bahar aylarında konuşulmuş ve kendisi mekanı bir an önce satmak istediği için işbirliği yapılamamıştır. Şişli’ye tiyatro kazandırma arzumuzun gerçekleşmesi bizi her şeyden çok mutlu edecektir."

"Bir tiyatro daha yok olmasın: Şişli Tiyatro'suna sahip çıkalım çağrısı" haberi, 04 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 04 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Bir tiyatro daha yok olmasın: Şişli Tiyatro'suna sahip çıkalım çağrısı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bir tiyatro daha yok olmasın: Şişli Tiyatro'suna sahip çıkalım çağrısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:15 Bir boya çeşidi olan akrilik boya nedir?
  2. 04:11 Bir zamanlar Türkiye'nin önde gelen mobilya devi olan şirket iflas etti!
  3. 04:05 İstanbul'daki taksiciler, öldürülen meslektaşları için bir araya geldi
  4. 03:29 Hırvatistan'da genel seçimleri Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ) kazandığı bildirildi
  5. 03:27 CHP, 20-21 Nisan tarihlerinde bir "Yerel Yönetimler Çalıştayı" düzenliyor
  6. 03:23 Avrupa Birliği, İran'a yaptırımların genişletilmesi kararı aldı
  7. 03:03 Google'dan daha fazla çalışanı işten çıkarma kararı geldi
  8. 02:42 Bu testi 45 saniyeden kısa sürede çözen %10'luk kişiden biri misiniz?
  9. 02:39 Faydalarıyla sosyal medyayı sallayan biberiye suyu nasıl yapılır?
  10. 02:37 Bu 8 burca asla sırrınızı vermeyin!
  11. 02:34 Tokat'ta 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  12. 02:23 İliç'teki maden kazası için oluşturulan komisyonun üyeleri belirlendi
  13. 01:59 Kredi kartı sıkılaşması risk doğuruyor
  14. 00:58 AB zirvesinin Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde, Kıbrıs konusuna vurgu yapıldı
  15. 00:51 Ukrayna yetkilileri, Çernigiv'e yönelik saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi
  16. 00:48 Fahrettin Altun açıkladı: "200'ü aşkın İsrail kaynaklı dezenformasyonu ifşa ettik"
  17. 00:20 Hollanda milletvekilleri, Kavala ve Demirtaş hakkındaki yönergeyi kabul etti
  18. 00:20 Seçimin acısı çıkmaya başladı: Ücretsizdi ama artık yüzde 25 zamlı!
  19. 00:19 AB, İsrail'e Gazze'ye insani yardım girişlerine izin verme çağrısı yapıyor
  20. 00:16 İsrailli Bakan Ben-Gvir'in tartışmalı önerisi: "Filistinlilere Ölüm Cezası Verilsin”
Kültür Sanat Haberleri